Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är det ens värt att ta med mig på bänken?”

"De kan åka ut med det här laget – det är helt sjukt"
Marcus Antonsson har inte spelat på tio matcher.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Stor hjälte flera gånger om under MFF:s Europa League-succéer de senaste två åren.

Nu har Marcus Antonsson inte spelat en sekund på tio matcher.

– Jag var på bänken mot Örebro, men jag börjar fråga mig om det är värt att ta med mig på bänken om jag inte ens hoppar in i en sådan match, säger Antonsson.

Sommaren 2018 kom Marcus Antonsson till Malmö FF från engelska Leeds, varifrån han varit utlånad till Blackburn.

Den hösten gjorde anfallaren supersuccé i MFF med nye Uwe Rösler som tränare och Markus Rosenberg som främsta offensiva lekkamrat.

I så väl den avgörande playoffmatchen till Europa League mot FC Midtjylland som när MFF gick vidare från gruppspelet efter seger borta mot Besiktas stod Antonsson för avgörande mål.

Under Jon Dahl Tomasson för nu Marcus Antonsson en mer tynande tillvaro.

Senast Antonsson spelade var när han i den åttonde minuten byttes in i förlusten i svenska cupens final mot IFK Göteborg.

Sedan dess.

Fem matcher på läktaren.

Fem matcher på bänken i 90 minuter plus tillägg.

– Det är klart man inte är nöjd, säger Antonsson när Malmö FF på tisdagen höll pressträff inför torsdagens Europa League-möte borta mot ungerska Budapest Honved.

– Man kan ta Örebro borta som exempel. Jag sitter på bänken i 90 minuter när vi går för att komma i kapp och behöver mål. Bollen flyger in i deras straffområde kors och tvärs och det är en av mina styrkor att stå på rätt plats. Då är det jäkligt frustrerande att sitta på bänken när man känner att man kunnat hjälpa laget att ta poäng.

– Det tycker jag och det har jag inga problem med att säga rakt ut.

MFF-anfallaren: ”Det är ologiskt”

På frågan om Antonsson funderat på om han är tvungen att lämna Malmö FF säger anfallaren.

– Inte så mycket. Det är mer att jag vill ut på planen och spela igen. Jag har tränat på bra och håller huvudet högt.

– Sedan vill man hjälpa laget. Och det känns ju extra mycket nu när vi haft flera matcher utan vinst, då är det frustrerande att sitta utanför och känna att man kan hjälpa laget att komma tillbaka på vinnarspåret.

Guillermo Molins lämnade Malmö FF i somras och den offensiva konkurrensen lättade en aning. Men att Antonsson trots det inte får spela har inte påverkat honom ytterligare.

– Sådana tankar tänker jag inte överhuvudtaget. Det som var var att jag hade en uppåtgående kurva om man bortser från cupfinalen där jag kom in och inte var bra. Innan det hade jag ett mål och två assist på matcherna innan det. 

– Så det är ologiskt sett till det. En dålig match kan man alltid göra.

Har ingen dialog med Jon Dahl Tomasson

MFF-tränaren Jon Dahl Tomassons ställning i frågan överlåter Marcus Antonsson till dansken att svara på.

– Ni får fråga Jon. Jag vet inte. Man kan göra en dålig insats och man kan flyga ur laget, så är det i Malmö FF. Men att inte få chansen igen, det är det som jag tycker är märkligt.

De flesta internationella transferfönster är öppna och frågan nu är hur länge Marcus Antonsson kan stanna i Malmö om han inte får speltid.

– Jag är här och nu och jobbar på. Men det är klart att jag inte är nöjd med situationen. Hade jag velat lämna under svenska fönstret kunde jag lämnat under svenska fönstret.

– Samtidigt. Jag trodde inte jag skulle sitta här tio matcher senare utan att få chansen att visa vad jag går för igen.

Som spelare får man ofta från staben vad de vill att man ska jobba med eller förbättra, finns det något sådant?

– Inte så rakt upp och ner som jag fått. Och det är lite därför som jag tycker det är svårt att förstå. Som jag sa. Jag var inte bra i cupfinalen, det är jag den första att räcka upp handen och säga. Men att det ska leda till att man inte får chansen igen, det är märkligt tycker jag.

– Speciellt när folk vet, och jag vet, vilken potential jag har i mig. Det är frustrerande, men det gäller att utnyttja det på rätt sätt och verkligen ta det som energi. Jag tycker jag har lyckats med det ypperligt, hålla humöret uppe på träningar och bidra. Men någonstans behöver man bekräftelse och att man får spela igen.

Någon dialog om Antonssons situation finns inte mellan spelare och tränare.

– Jag pratade med honom i början men fick inte ut så...

– I början vann vi matcher, nu har det gått tyngre. Så nu tror jag det är dags för Antonsson att kliva tillbaka in på planen igen.

Tomasson: ”Han måste arbeta hårt”

Jon Dahl Tomasson säger sig ha förståelse för Antonssons känslor.

– Det är frustrerande för spelare om de inte spelar. De ska vara frustrerade om det inte spelar, säger Tomasson och förklarar Antonssons väg framåt.

– Han måste arbeta hårt. Vi har en stor trupp, en bra trupp. Han måste visa managern att han ska spela. Jag är glad att vi har konkurrens. Vi är Sveriges bästa klubb, Skandinaviens bästa. Det ska vara stor konkurrens.

–Han måste kriga på och hålla huvudet högt. Så är det i en klubb som Malmö. Du måste visa att du ska spela.

Att Antonsson förklarar öppet hur han känner välkomnar Jon Dahl Tomasson.

– Det har jag inga problem med. Det är fotboll. Fotboll är känslor. Jag är glad att vi har många spelare som vill ta plats, säger MFF-tränaren.

Och helt ska nog Marcus Antonsson inte ge upp.

I dagens MFF har spelare som Jo Inge Berget, Erdal Rakip och Franz Brorsson gått från att under längre perioder varit långt från startelvan till kontinuerlig speltid.

Något som också Antonsson lutar sig mot.

– Det är en balansgång hela tiden. Man är alltid missnöjd när man inte spelar. Samtidigt är vi ett lag. Och vi har sett andra spelare som varit djupt i frysboxen och kommit tillbaka och fått spela. Det finns flera exempel på det i laget, säger Marcus Antonsson.