Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antonsson om tunga året: ”Blev isolerad”

Marcus Antonsson gratuleras av Behrang Safari efter målet mot Sparta PragFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marcus Antonsson, anfallare Malmö FF.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sista träningsmatchen innan tävlingssäsongen.

Då har Marcus Antonssons offensiva frustration från 2019 förvandlats till hopp om något riktigt stort.

– Vi har väldigt kreativa spelare offensivt, då måste man lämna utrymme för den kreativiteten och det gör vi nu, säger Antonsson.

På tisdagen med avspark 13.30 tar Malmö FF emot allsvenska nykomlingen Varberg i vad som är Jon Dahl Tomassons sista träningsmatch innan tävlingssäsongen drar i gång, mot Syrianska i svenska cupen på lördag.

För Marcus Antonsson har tränarskiftet, från Uwe Rösler till Tomasson, inneburit förändringar som anfallaren ser positivt på.

– Jag hade en roll förra året då jag tyckte att jag löpte väldigt mycket ut mot hörnorna. Planen var att öppna upp ytor för andra och det har jag inga som helst problem med, om vi går hela vägen och vinner SM-guld, säger Antonsson och fortsätter.

– Nu gjorde vi inte det. Så då vill man klart komma till lite fler avslut själv och göra lite fler mål själv, det är trots allt där som jag är som bäst. 

Dahl Tomassons satsar på offensiv kreativitet

MFF:s nya danske tränare har gång på gång poängterat vikten av att ge spelarna utrymme för egna offensiva initiativ.

Något Marcus Antonsson också sett i praktiken.

– Det är väldigt mycket mer fritt offensivt i år. Vi ska vara mer dynamiska, ta mer individuella initiativ. Vi ska täcka mer ytor, där det finns ytor att löpa på där ska vi gå. Det känns väldigt bra hittills.

Vad upplever du för skillnader nu jämfört med exempelvis i fjol?

– Det är tidigt ännu... Vi har varit tunga att möta tidigare, vi har varit stabila. Men som anfallare i MFF hade jag förväntat mig att få lite fler målchanser, speciellt förra året som vi spelade då. Det var inte så mycket. Det blev mycket inlägg att tampas på för oss anfallare, snarare än att vi spelade oss fram.

– Där har vi en utvecklingspotential och det tror jag att Jon och hans idéer kommer att hjälpa oss med att förverkliga. Det känns jättebra hittills, säger Marcus Antonsson.

När Malmö FF i fjol tappade guldet var det efter att laget i en rad matcher hade svårt att avgöra mot sämre lag, samt att komma till målchanser mot guldkonkurrenterna. Förhoppningen nu är att en friare offensiv ska leda till fler skapade lägen.

– Vi har en kreativ trupp. Vi har väldigt kreativa spelare offensivt och då måste man lämna utrymme för den kreativiteten, det är svårt att bara säga till någon att bara göra en sak då. Då blir det inte riktigt den effekt man kan få och man riskerar att bli lättläst.

– Samtidigt kände jag i fjol att jag blev isolerad. Jag skulle inte möta boll utan bara dra isär motståndarna. Då får du väldigt få bollberöringar och då är det inte jättelätt att göra det 100-procentigt när du väl får bollen, säger Marcus Antonsson.

Antonsson målskytt mot Sparta Prag

Med offensiva kantmittfältare och två centrala anfallare – antingen bredvid varandra eller en framför och en bakom – pratar Jon Dahl Tomasson nu om att anfalla med fyra forwards.

Något Marcus Antonsson gillar och som redan börjat ge resultat.

Mot Sparta Prag i den avslutande träningsmatchen under MFF:s Marbellaläget nickade Antonsson snyggt in 1–0.

– Känslan nu är att vi kommer att utveckla vårt anfallsspel rejält. Och det är positivt för vi har någonstans en stabil defensiv grund med massor av rutin att luta oss mot. Så det här är nästa steg för oss.

Hur har laget reagerat på det här förändrade offensiva grundtänket?

– Jag tror att det har varit efterfrågat i truppen. Att många har velat ha den här förändringen med tanke på att vi har så många kreativa spelare. Spelare som om det bara får utlopp för det blir som allra bäst och samtidigt kan göra andra bättre också. 

Marcus Antonssons allsvenska facit i Malmö FF är åtta mål på 15 matcher hösten 2018 och sju mål på 26 matcher (fem inhopp) 2019.

Med det nya spelsättet tror Antonsson på goda målmöjligheter 2020.

– Blir vi skickligare på att spela oss till lägen, vilket jag tror när kreativiteten får större spelrum, så visar min statistik historiskt att jag behöver ganska få lägen för att göra mål. Det vet jag att det finns där. Så det är bara att köra för nu vet jag att lägena verkligen kommer att komma.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.