Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Andan i MFF lever kvar efter Håkan”

Håkan Jeppsson på storbildsskärmen i Istanbul där MFF mötte Besiktas.Foto: BILDBYRÅN
Håkan Jeppsson.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kondoleansbok, blommor och ljus på MFF-museet på Stadion i Malmö på lördagen efter att klubbens ordförande Håkan Jeppsson avlidit.Foto: JOHAN NILSSON/TT
MFF:s vd Niclas Carlnén och ordförande Anders Pålsson.Foto: JOHAN NILSSON/TT

I dag är det ett år sedan Malmö FF nåddes av nyheten att Håkan Jeppsson gått bort

Men hans arv som ordförande i Malmö FF lever starkt.

 – Jag skulle vilja säga att vi fortsätter i Håkans anda, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Bara fem dagar innan den avgörande Europa League-matchen borta mot Besiktas i fjol nåddes Malmö FF i av beskedet att klubbens ordförande Håkan Jeppsson gått bort.

Orsaken, visade det sig senare, var ett medfött hjärtfel.

Mitt i sorgen skrev Malmö FF historia, besegrade Besiktas och gick för första gången vidare från ett gruppspel i Europa.

Segern dedicerades Håkan Jeppsson.

Och ett år senare påverkar Jeppssons arv i högsta grad fortfarande Malmö FF.

– Andan suddas inte ut. Andan i Malmö FF med vad vi jobbar mot lever kvar efter Håkan och är väldigt tydlig. Jag har inte svårt att identifiera den. Jag känner att vi har kraften att genomföra det vi föresatt oss, säger Niclas Carlnén och fortsätter.

– Jag måste säga att det känns som att vi har ett driv och en energi där vi blir bättre hela tiden, där vi ser att vi levererar högre intäkter, presterar bra sportsliga resultat. Vår ungdomsakademi fungerar fantastiskt bra. Allting har en positiv utveckling. Det finns ingenstans där vi stagnerat, utan vi kliver på.

Håkan Jeppsson var en kravställare

Just det var Håkan Jeppssons signum.

Att aldrig stanna upp utan hela tiden blicka mot något ännu större.

– Han var en kravställare utifrån utgångspunkten: ”Hur kan vi göra det här bättre?”, säger Niclas Carlnén.

Ett sportsligt sätt som arvet efter Jeppsson synts tydligt under 2019 är den riktningsförändring i Malmö FF:s vision som där man ändrat ”utmana i Europa” till ”etablera sig i Europa”.

– Håkan var med och satte den. Det är en väsentlig skillnad måste jag säga, säger Niclas Carlnén.

– Har vi varit i gruppspel fem år av tio kan vi inte se oss som en utmanare längre, då måste vi etablera oss. Och då måste vi definiera: ”Vad betyder det?” Ska det vara sju gruppspel på tio år? Ska det vara fler Champions League?

Malmö FF landade då i att studera de klubbar som lyckats bäst i Europa och som på olika sätt kunde vara jämförbara med MFF.

Efter en grundlig analys landade MFF i att vägen till vidare utveckling i stor grad går via spelarutveckling och fler europagruppspel. För det är där man har störst utrymme att öka intäkterna.

Carlnén ser utmaningar

Putsar ni mer på visionen nu?

– Nej, visionen måste ligga nu ett tag. Det kanske inte är förrän om fem år det är dags igen. Jag vet inte för det får inte heller bli så att vi kommer för nära att nå visionen, för då måste vi flytta fram den, säger Niclas Carlnén.

Efter ett år då Malmö FF för första gången spelat en slutspelsmatch efter gruppspel i Europa, nått gruppspel igen och varit 20 minuter från att vinna SM-guld pekar Niclas Carlnén mot utmaningar längre fram i tiden.

– Frågan är snarare vad som händer om något år. Det som vi var överens om under Håkan i bilder och visioner, det jobbar vi efter och tar steg emot.

– Men vad som händer om två, tre år när nästa strategi ska börja leverera... Då har Håkan inte varit med i det arbetet och då kanske det blir annorlunda, jag vet inte.

Vann fem SM-guld om ordförande

Håkan Jeppsson valdes in i Malmö FF:s styrelse 2004, samma år vann MFF SM-guld för första gången på 16 år.

Han var en av de mest drivande personerna i förverkligandet av den nya stadion där MFF i dag spelar sina hemmamatcher.

2010 valdes Håkan Jeppsson till ny ordförande efter den avgående Bengt Madsen.

Fram till sin död 2018 var Jeppsson ordförande för ett Malmö FF som vann vann fem SM-guld, nådde fyra gruppspel i Europa och gick från att ekonomiskt balansera på ruinens brant till att ha en halv miljard i eget kapital.

MFF:s år efter Jeppssons död

2018

7 december – Håkan Jeppsson dör av medfödd hjärtfel i sin bostad i centrala Malmö

 

12 december – Malmö FF besegrar Besiktas i Istanbul och går för första gånge vidare från ett europeiskt gruppspel

 

2019

14 februari – MFF förlorar med 1–2 hemma mot Chelsea i Europa Leagues första 16-delsfinal

 

21 februari – MFF förlorar på Stamford Bridge med 3–0 och slås ut ur EL med sammanlagt 5–1

 

22 augusti – MFF slår israeliska Beni Yehuda Tel Aviv på Stadion med 3–0 i den första play off-matchen till Europa League.

 

25 augusti – MFF förlorar den viktiga hemmamatchen i allsvenskan mot Djurgården med 1–0. Markus Rosenberg missar en straff och Malmö tappar mark i striden om SM-guldet.

 

29 augusti – Bnei Yehuda Tel Aviv besegras i Israel med 1–0 och MFF är ännu en gång klart för Europa Leagues gruppspel

Örebro

 

8 oktober – Zlatan Ibrahimovic är i Malmö och håller presskonferens på Stadion när statyn av honom själv invigs på torget mellan Malmö Stadion och Stadion.

 

1 november – Malmö FF krossar Örebro borta i allsvenskans sista omgång. Via 5–0-segern leder MFF serien med 20 minuter kvar av säsongen. Men Djurgården hämtar in 0–2 borta mot Norrköping och MFF förlorar titeln.

 

26 november – Malmö FF:s medlemmar röstar – med 79-21 i procentuell fördelning – nej till sin styrelses förslag om en fusion med LB07. 

 

27 november – Zlatan Ibrahimovic offentliggör att han blir delägare i Hammarby med målet att göra klubben till ”Skandinaviens bästa”. Ett besked som rör upp känslorna i Malmö.

 

28 november – Markus Rosenberg gör sin sista match på Stadion och avgör mötet med Dynamo Kiev genom sitt 4–3-mål i 96:e minuten.