Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alltid trivts bäst i HIF – klarade inte värmen”

131 allsvenska matcher och 34 mål har det blivit för Jönsson.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Rasmus Jönsson är inne på sin tredje sejour i Helsingborg – och den här gången är 30-åringen i klubben för att stanna. Det senaste äventyret i Thailand ångrar han inte, men medger samtidigt att värmen var ett problem.

– Jag har alltid trivts bäst i Helsingborg, alltid spelat min bästa fotboll här, säger Jönsson. 

Redan som 18-åring fick Rasmus Jönsson sitt genombrott i Helsingborg - och detta i anfallarens allsvenska debutsäsong. Fyra mål och fem assist blev det och de kommande åren var Jönsson en bärande spelare i det HIF som 2010 vann cupen och som året efter kammade hem dubbeln. 

Efter succén 2011 lämnade Jönsson Sverige för spel i tyska Wolfsburg. Därefter blev det många säsonger i danska ligan, först i Ålborg och sedan i Odense.

Men så kom sommaren 2018 och HIF, som då var inne på andra året i superettan, storsatsade för att ta sig tillbaka till svenska klubblagsfotbollens finrum. VM-hjälten Andreas Granqvist återvände - och så även Rasmus Jönsson.

Ett stjärnfyllt Helsingborg klarade uppdraget och var tillbaka i landets högstaliga inför 2019. Rasmus Jönsson visade vägen i allsvenska premiären med två mål i 3-1-segern mot IFK Norrköping och efter en fin vår stod det klart att skåningarna inte kunde behålla honom. 

”Tyskland och Danmark är inte exotiskt” 

Anfallarens destination var både kittlande och udda:  Buriram United från Thailand vars bas ligger nordöst om Bangkok och gränsar till Kambodja.

– Det var spännande och intressant på sitt sätt. Jag hade ju varit utomlands tidigare, men då i Tyskland och Danmark så det var inte så exotiskt haha. Den här chansen kom lite tidigare än vad jag hade räknat med. Jag kände att det kanske inte skulle dyka upp något liknande igen och det var ett för spännande äventyr och för bra ekonomiskt för att inte hoppa på det, berättar Jönsson som dock bara stannade i Thailand i ett halvår innan han i vintras återvände till HIF på nytt. 

Hur var tiden där?

– Det var kul. Samtidigt klarade jag väl inte av värmen riktigt. Jag kunde inte helt prestera när det var så varmt. Som svensk är man inte van att spela i sådan värme och det tog för lång tid för mig att acklimatisera mig till den. 

Men du ångrar inte flytten till Thailand?

– Absolut inte. Det finns knappt en grej i hela min karriär som jag ångrar. Det blev ju bra till slut också eftersom jag fick komma tillbaka till HIF. Klubben ville ha mig så det är jag tacksam för. 

Inga stränder – men bankkontot jublade 

Buriram ligger mitt i landet så någon kust med vackra stränder var det inte tal om för Jönsson under tiden i Thailand. Att han tjänade bra pengar där är inget 30-åringen håller inne på.

– Jag ska inte ljuga. När man närmar sig 30 börjar man fundera på framtiden efter karriären. Jag har ju inte varit i de största klubbarna och tjänat riktigt stora pengar, så det är klart att ekonomin var en stor del i beslutet att dra till Thailand. 

Du har kontrakt med HIF även över nästa säsong. Känner du dig klar med utlandet nu?  

– Jag har alltid trivts bäst i Helsingborg, alltid spelat min bästa fotboll här. Sedan har jag lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. Jag vill heller inte spekulera i det nu. Jag har fullt fokus på att klara det allsvenska kontraktet. Gör vi det kan det bli riktigt bra. Vi har mycket potential i truppen, men det gäller att få ut det också, konstaterar Jönsson och tillägger:

– Men ja, jag älskar att spela fotboll i Helsingborg så om jag själv får välja stannar jag gärna här! 

Efter 21 spelade omgångar ligger HIF precis ovanför strecket, en pinne före kvalplatsplacerade IFK Göteborg. Om Helsingborg spelar allsvenskt även 2021? Jönsson tvivlar inte på det.

– Jag tror helt säkert att vi klarar kontraktet!