Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Allsvenskan är en väldigt defensiv liga”

Allsvenska snackisar: "Tvingades gå ut och prata med supportrar"
”I Holland gillar vi att spela öppet och offensivt”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Van den Hurk med sitt första allsvenska mål.Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
27-åringen kom från MVV Maastricht - där han var kapten.Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA
Idolen som liten? Patrick Kluivert!Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Efter en tung start har Anthony van den Hurk fått det att lossna i HIF.

På holländarens fyra senaste matcher har det blivit två mål och två assist - och detta i en svårspelad serie enligt honom själv.
– Allsvenskan är en väldigt defensiv liga. I Holland gillar vi att spela öppet och offensivt, säger 27-åringen. 

Anthony van den Hurk var elva år gammal när han hemma i tv-soffan fick se sitt Holland ta sig vidare till semifinal i EM 2004 - detta efter ett dramatiskt straffsparksavgörande mot Sverige. Den som missade Blågults avgörande från elva meter var Olof Mellberg - som inte lyckades överlista Edwin van der Sar. 

Nu, 16 år senare, har van den Hurk den svenska straffsumparen Mellberg som tränare i Helsingborg - och han gillar det. 

– Olof är en mycket teknisk och noggrann tränare. Han är väldigt duktig på att instruera ute på planen och han hjälper mig mycket, vilket jag tycker är bra, säger 27-åringen innan han kommer in på kvartsfinalen i Portugal 2004. 

– Jag minns den matchen väldigt väl. Jag såg den på tv och det var givetvis roligt för oss holländare, men mindre kul för Olof... Det gör nog lite ont i honom fortfarande, men samtidigt tror jag att han kan skratta åt det också. Det är ju så längesen nu! 

Du har inte nämnt straffmissen för honom? Då kanske du hamnar på bänken...  

– Haha precis, man vet inte vad som händer då, det är bättre att vara tyst och jobba hårt. Så nej, jag har inte sagt något till honom om det. 

”Allt började med Djurgården” 

Det var i februari som van den Hurk presenterades som Helsingborgs anfallsförvärv. 27-åringen, som kom från MVV Maastricht i holländska andraligan där han också var lagkapten, kritade på ett kontrakt som sträcker sig över 2022 års säsong. 

Efter en svag inledning på allsvenskan för både HIF och van den Hurk hände något i Stockholm då Djurgården stod för motståndet. Visserligen gjorde regerande mästarna två mål i första halvlek, men skåningarna kom tillbaka två gånger om. Gigovic sköt 2-2-målet i andra halvlek - framspelad av inhopparen van den Hurk. Efter sex omgångar hade Helsingborg äntligen nätat i årets allsvenska.  

I matchen därpå slog HIF överraskande AIK med 2-0 där van den Hurk svarade för ett mål och en assist. Även mot Falkenberg för en vecka sedan blev det en fullträff för van den Hurk - som senast mot ÖSK var avstängd. Hemligheten till att det lossnat för holländaren? 

– Allt började med Djurgården borta när jag kom in från bänken och gjorde assist. Därefter släppte det för mig. Fotbollen är konstig ibland, allt kan bli så mycket enklare från en sekund till en annan, säger van den Hurk.  

Är det svårare att göra mål i allsvenskan än i Holland?

– Ja, det är det. Försvararna här är så solida och jag tycker att allsvenskan är en väldigt defensiv liga. I Holland gillar vi att spela öppet och offensivt - så ja, det är svårare här i Sverige. Jag känner dock att jag blir allt mer van med spelet här och även om jag inte är hundra procent nöjd ännu så vet jag om att jag kommer göra det bättre och bättre. 

Längtar du efter publiken på de allsvenska arenorna?

– Absolut! Just publiken var en av anledningarna till att jag valde HIF så jag ser verkligen fram emot att spela inför våra supportrar. Om det blir i år, det vet jag inte - men jag längtar efter dem! 

Kluivert var idolen: ”Helt otrolig striker” 

Van den Hurk har ursprung från västindiska Curaçao - vilket även en viss Patrick Kluivert har. Den tidigare världsanfallaren som gjorde 40 landslagsmål för Holland var också van den Hurks förebild som liten.

– Jag såg upp till honom väldigt mycket. Han var en helt otrolig striker!