Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guldhjälte klar för återkomst till MFF

Erdal Rakip återvänder till MFF. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Erdal Rakip, 22, är nu helt klar för Malmö FF.

Mittfältaren presenterades i dag av klubben.

– Han var en av våra bästa spelare när han lämnade oss och det känns jättebra att han är hemma igen, säger sportchefen Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

I vintras ryktades Erdal Rakip vara på väg till så väl AIK som Djurgården.

Kvällsposten avslöjade dock redan den 14:e januari att Malmö FF låg närmast till hands och att en återkomst till moderklubben var högaktuell för mittfältaren.

Nu är övergången officiell.

– Jag ville ha speltid och kände att det var rätt att komma hem till Sverige för att börja om. Malmö öppnade dörrarna och det gick inte att tacka nej. Det var ingen tvekan, säger Rakip i pressmeddelandet.

Malmö FF hade enligt uppgift ambitionen att Rakip skulle ansluta till klubben redan under träningslägret i Spanien, men så skedde aldrig. 

Det är ännu oklart vad som gjort att övergången drog ut på tiden, men för att betala en lägre skattesats på en eventuell sign on-bonus måste den vara utbetald medan spelaren bor kvar utomlands och enligt vad Kvällsposten erfar finns tveksamheter om vilka regler som skulle gälla om en spelare ansluter till sin nya klubb när den befinner sig utomlands.

Rakip tillbaka från kylan

Erdal Rakip är uppvuxen på Rosengård och började spela för Malmö FF redan i klubbens fotbollsskola.

– Jag har saknat allihop. Supportrarna, spelarna och alla som jobbar här. Man känner sig aldrig utanför. Alla tar hand om varandra. Det är fantastiskt kul att vara tillbaka, säger Erdal Rakip vars nya kontrakt sträcker sig över säsongen 2022.

Rakip, som fyller 23 år på onsdag, debuterade i MFF:s A-lag sommaren 2013, då Rikard Norling tränade klubben, och har varit med om att vinna fyra SM-guld för Malmö FF (2013, 2014, 2016 och 2017) samt varit med och fört MFF till två gruppspel i Champions League.

Erdal Rakip, 15 år gammal på Stadionområdet, två år innan A-lagsdebuten. Foto: TOMAS LEPRINCE

Erdal Rakip lämnade Malmö FF i januari 2018 på fri transfer och flyttade till portugisiska Benfica varifrån han omgående lånades ut till Crystal Palace i engelska Premier League.

Varken i Benfica eller Crystal Palace fick dock Rakip någon speltid i A-lagen.

– Vi har försökt förlänga Erdals avtal men inte lyckats. Han har gått hela vägen i Malmö FF och har de senaste två säsongerna utvecklats otroligt mycket. Vi önskar honom all lycka ute i fotbollseuropa och hoppas att han återvänder en dag, sade Daniel Andersson i januari 2018 då det stod klart att Rakip lämnade MFF.

Nu, knappt 14 månader senare, är Rakip tillbaka i Malmö.

– Även om han fått bra träning under tiden utomlands behöver han spela matcher för att komma in i det igen. Men med den målmedvetenheten han har så kommer han snart vara med och konkurrera på riktigt, säger Daniel Andersson nu.