Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Aldrig tvivlat på mig själv – men tävlar inte mot honom”

Kebba Ceesay är en viktig spelare för HIF.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Atletiska försvarsduon Martin Olsson och Ceesay.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Relationen med Henrik Rydström är inte den bästa.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Han har gått från Sirius frysbox till nyckelspelare i HIF som i dag möter Häcken i kampen om att rädda allsvenskt kontrakt.

Men trots revanschen vill Kebba Ceesay inte slänga mer skit på Henrik Rydström.

– Jag har aldrig tvivlat på mig själv, men jag tävlar inte mot honom och jag vill sätta punkt för det där nu. Det blir för mycket pajkastning annars och det vill jag inte, säger 32-åringen. 

Att Kebba Ceesay och Henrik Rydström inte är bästa vänner nådde fotbollssverige när mittbacken tog bladet från munnen i en intervju med Expressen 5 augusti. 

”Jag ska spela i den här startelvan alla dagar i veckan. Det är inte någon jävla social verksamhet som vi håller på med. Jag köper inte hans förklaring. Situationen är väldigt oklar. Den enda dialogen vi har är att vi säger hej till varandra”, var en del av kritiken som Ceesay framförde.

32-åringen hade då gått från startspelare till att inte ens ta plats på bänken och situationen såg ohållbar ut. Ändå verkade han bli kvar i Sirius. Först under transferfönstrets sista dag blev det klart med Helsingborgs IF på lån resten av säsongen.

– Jag pratade med både Adil (Kizil, chefsscout) och Mellberg. Jag vet inte vems idé det var från början, men Adil känner mig sedan tidigare och vi började snacka om detta dagen innan fönstret stängde. Därefter gick allt väldigt snabbt. Jag var dock helt inställd på att stanna i Sirus, berättar nu mittbacken.

Debuterade i allsvenskan för 13 år sedan 

Väl i HIF växte Ceesay per omgående ut till en bärande spelare i backlinjen och man kan onekligen säga att flytten söderut blivit succé för Ceesay som redan 2007 debuterade i allsvenskan för Djurgården. Men att han gått från läktarplats i Sirius till ett viktigt namn för HIF är inget han lägger någon större vikt vid.

– Jag är en väldigt simpel kille. Jag tänker aldrig i banor som att jag vore en nyckelspelare eller så. Jag är i HIF för att göra jobbet och fajtas. Jag vill ge hundra procent i varje match oavsett vilken klubb jag spelar i, säger Ceesay och fortsätter:

– Sedan var ju min sits i Sirius speciell, väldigt speciell. Men jag vill inte gå in på det för mycket. Jag har sagt det jag vill säga och jag vill sätta punkt för det där nu. Det blir för mycket pajkastning annars och det vill jag inte. Jag har också sagt det jag vill säga till Rydström och Ola (Andersson, sportchef). Jag har hela tiden känt att det varit en dold agenda mot mig, men som sagt, jag vill sätta punkt för det där nu och fokusera på HIF. Sedan efter säsongen kan vi snacka om det andra.

”Hade jag tappat i snabbhet eller styrka hade jag fattat” 

I och med att Sirius gjort en succésäsong i år lär ju Henrik Rydström träna laget även nästa år. Hur ser du på det?

– Så är det haha. Men jag har aldrig tvivlat på mig själv. Jag vet att jag är tillräckligt bra för att spela i allsvenskan. Hade det varit så att jag tappat i snabbhet eller styrka hade jag fattat, men det har jag ju inte gjort. Jag tävlar inte mot Rydström, jag behöver inte bevisa något. Han vet vad jag går för. 

Ceesays kontrakt med Sirius löper ut efter nästa säsong. På frågan om han inte vill lämna för HIF permanent redan i vinter är försvararen försiktig. 

– Jag är på lån här nu tills säsongen är över i december och vill inte tänka så långt. Vi får se vad som händer. Jag gillar HIF, jag trivs här och grabbarna i laget har tagit in mig bra i gruppen. Jag njuter av fotbollen och vill hjälpa HIF att klara det allsvenska kontraktet. 

Minns Djurgårdens drama: ”Jag mådde dåligt” 

Som Ceesay är inne på är Helsingborgs IF i ett prekärt läge då laget med sju omgångar kvar att spela ligger på kvalplats med tre poäng upp till säker mark. Ceesay har varit med om rafflande kvalspel tidigare i en annan storklubb. 

2009 var Djurgården mer eller mindre ute ur allsvenskan, men efter tre raka segrar slutade det med kval mot Assyriska. Det dubbelmötet minns han mycket väl än i dag.

– Vi förlorade bortamatchen med 2-0 och inför returen var man inte lugn kan jag säga... Jag hade svårt att sova och mådde dåligt. Men vi klarade det, utbrister Ceesay vars Djurgården vann med 2-0 efter ordinarie tid där sedan Mattias Jonson i förlängningen nickade in det avgörande 3-0-målet. 

– Samtidigt. Det var elva år sedan och varje match lever sitt eget liv så jag vet inte om jag har någon större nytta av att jag varit med om kval tidigare. Men tabellen ljuger inte och skulle det bli kval så blir det kval, men jag och hela laget ska göra allt för att undvika det.