Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En käftsmäll - det är förstås oacceptabelt”

HIF:s lagkapten Andreas Granqvist.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Krister Azelius.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Helsingborgs IF spelar i superettan nästa säsong.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Joseph Ceesay deppar.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Rasmus Jönsson.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF åker ur allsvenskan.

Nu ställer hela styrelsen sina platser till förfogande.

– Ifall vi lämnar finrummet i svensk fotboll måste jag nog lämna med det, säger ordföranden Krister Azelius.

– Detta är förstås oacceptabelt för en klubb som HIF, säger Andreas Granqvist till Helsingborgs Dagblad.

Helsingborgs dröm om allsvenskan 2021 dog på måndagskvällen.

När Kalmars Erik Israelsson nickade in matchens enda mål mot AIK på Friends arena innebar det degradering till superettan för HIF. 

– Detta är förstås inte acceptabelt för en klubb som HIF. Vi ska vara otroligt besvikna i dag, men sedan är det dags att börja analysera och utvärdera och jobba framåt. Vi ska göra allt för att ta oss tillbaka så fort som möjligt, säger Andreas Granqvist till HD efter matchen.

– När det nu är klart blir det som att träffas av en hård käftsmäll. Men det är inte i kväll vi tappar den allsvenska platsen. Jag har trott på det här hela laget hela vägen, och trott på att vi ska klara oss kvar. Just nu är det otroligt tufft. Jag kom hem för att ta oss upp i allsvenskan och se till att HIF etablerade sig. Nu får vi börja om, och det känns jobbigt. Jag är besviken, ledsen och förstår om fansen känner likadant.

HIF:s ordförande väljer att avgå

Kort efter slutsignalen i Kalmars match meddelade HIF:s ordförande Krister Azelius också att han avgår, och att hela styrelsen ställer sina platser till förfogande. 

– Vi är djupt besvikna och tar naturligtvis vårt ansvar, säger HIF:s avgående ordförande Krister Azelius i en kommentar på HIF:s hemsida.

För KvP utvecklar ordföranden:

– Jag har meddelat valberedningen och i samråd med valberedningen haft utgångspunkten att någon måste ta ansvar för detta. Om vi inte reder ut ett allsvenskt kontrakt blir det jättemärkligt om jag som – om jag talar i jag-termer utan att göra andra människor oviktiga – skickar ner oss och sedan ska jag som har misslyckats med att hålla kvar oss ta upp oss, säger Krister Azelius.

Han fortsätter:

– För mitt vidkommande handlar det om att ordföranden för Helsingborgs IF när det går åt skogen måste ta det yttersta ansvaret och det yttersta ansvaret är att man träder tillbaka. 

Helsingborg har haft en tuff säsong med många skador, sjukdomar och stor omsättning på spelare. Bland annat har lagkaptenen Andreas Granqvist bara spelat 54 minuter på hela säsongen – i en 0-4 förlust mot Kalmar FF. 

– Det är klart att man kan yra ur sig förklaringar om vår skadebild men tabellen ljuger inte i grund och botten. Det besked som jag har gett och talat med valberedningen om är att ifall vi lämnar finrummet i svensk fotboll måste jag nog lämna med det, säger Krister Azelius. 

Azelius: ”Får hantera min sorg”

Att Helsingborg åker ur allsvenskan är det tyngsta han varit med om i idrottssammanhang trots många roller i olika föreningar.

– Jag känner det minst av allt för egen del men för truppen, kansliet, supportrarna, sponsorerna och alla. Jag kan bara bära min egen sorg men den är det minst viktiga av allt. Det är alla de andra runtomkring oss. Jag får hantera min sorg och får försöka – med föreningens hjälp – att bära sorgen för andra också i det här läget, säger Azelius.

Föreningen har planerat för ett scenario där man inte spelar i allsvenskan.

– Vi har levt med detta och hela tiden planerat alternativa planer, försvårat av corona. Vi har planerat för detta med åtstramningar och tittat på truppen, alla de sakerna. Det här kommer vara lättare att prata om i övermorgon eller på torsdag men just nu omgärdas jag bara av känslor som tynger mig oerhört. Även med insikten om att det här kunde ske och efter gårdagens match (0-0 mot Falkenberg) kanske till och med skulle ske.