Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrällen högaktuell att ta över allsvenska klubben

Höjdpunkter: Mjällby slog Syrianska - är tillbaka i allsvenskan
Christian Järdler.
Foto: BILDBYRÅN
Christian Järdler.
Foto: BILDBYRÅN
Christian Järdler.
Foto: BILDBYRÅN
Christian Järdler.
Foto: BILDBYRÅN

Han pekades på måndagen ut att bli ny huvudtränare i Örgryte IS, men klubben dementerade.

Kvällsposten kan nu avslöja att Christian Järdler, 37, är högaktuell att ta över allsvenska nykomlingen Mjällby AIF.

– Det är absolut ett intressant namn, säger Mjällbys sportchef Hans Larsson.

Mjällby AIF var 2019 nykomling i superettan, en serie som man lika imponerande som sensationellt vann. 

Både när man gick upp i superettan och när man gick upp i allsvenskan var Milos Milojevic huvudtränare. 

Milojevic och Mjällby kom i somras överens om att diskutera ett nytt avtal efter säsongen och efter att ha gjort det bestämde parterna i söndags att man skulle gå skilda vägar.

Sportchefen Hans Larsson sa till Kvällsposten att man hoppas ha den nya tränaren på plats inom en snar framtid, kanske så snart som om en vecka.

Ordföranden Magnus Emeus:

– Kravspecifikationen är på plats och det finns namn på en prio 1-lista och en prio 2-lista.

Järdler som tränare i allsvenskan?

Kvällsposten kan nu avslöja att den förre Malmö FF-spelaren Christian Järdler, vars senaste tränaruppdrag var i Östers IF, är högaktuell för Mjällby.

Järdler har varit i kontakt med Örgyte IS om att ta över tränarjobbet där sedan Thomas Askebrands kontrakt inte förlängts. På måndagen gick Göteborgs-Posten ut med uppgifter om att Järdler var klar som Örgrytes nya huvudtränare.

Senare på kvällen dementerade dock Örgryte IS via sin officiella hemsida att man gjort klart med en ny huvudtränare.

Christian Järdlers elitkarriär som tränare började sommaren 2015 då han tog över Ängelholms FF som då låg på nedflyttningsplats i superettan. Via 23 poäng den hösten räddade Järdler kvar ÄFF utan kval men 2016 rasade klubbens ekonomi totalt och Järdler skrev på för IFK Värnamo som han 2017 ledde till en sjätteplats i superettan, klubbens bästa serieplacering genom tiderna.

Efter succén värvades Järdler av Östers IF som han tog till en åttondeplats i superettan 2018.

Järdler uppfyller många Mjällby-krav

Årets säsong inleddes succéartat då Järdler tog Öster vidare från svenska cupens gruppspel efter att man bland annat besegrat Malmö FF hemma i Tipshallen.

I kvartsfinalen mot AIK ledde Öster med 2–1 innan AIK i matchens slutskede kvitterade på straff. Storklubben avgjorde sedan i förlängningen.

Efter cupsuccén fick Öster det tufft i superettan och i slutet av juli fick Järdler lämna sitt uppdrag.

Christian Järdler bor kvar i Växjö där hans fru jobbar och hans barn går i skola. Från Växjö till Strandvallen är det elva mil och Mjällbys sportchef Hans Larsson sticker inte under stol med att Järdler är ett hett namn för Mjällby.

– Det är en duktig tränare. Vi har fler än det namnet på listan. Men det är absolut ett intressant namn, säger Larsson.

Även Per-Ola Ljung finns på Mjällbys lista

Larsson förklarade för Kvällsposten på måndagen vilken typ av tränare det är som Mjällby söker.

– Vi vill ha en tränare som är modern i sitt fotbollstänk och som brinner för det här och vet var vi står någonstans. Vi söker en tränare som ska göra allt för att hjälpa till att etablera Mjällby AIF i allsvenskan.

– Kan vi ringa in den som har lite känsla för Mjällby och tycker om att jobba med lite mindre medel och göra bra saker av det så är det bra. Det är det vi söker i första hand.

I så väl Ängelholm (räddade kontraktet) som Värnamo (bästa resultatet någonsin) och Öster (succén i svenska cupen) har Christians Järdler fått ut mycket av små resurser. Dessutom har Järdler fått beröm för sin moderna fotbollssyn och sättet som yngre spelare utvecklats under hans ledning.

Enligt vad Kvällsposten erfar finns även den förre Helsingborgs IF-tränaren Per-Ola Ljung med på Mjällbys priolista, något som också bekräftas av Hans Larsson.

Till BLT säger Larsson också att den förre Landskrona Bois-tränaren Agim Sopi finns med på listan

– Han finns med på min lista. Men en bit längre ner. Det är andra namn före, säger Larsson till BLT.

Så är tränarläget i de sydsvenska klubbarna

HELSINGBORGS IF

Olof Mellberg anställdes i höstas och har långsiktigt mandat att bygga HIF mot tabellens övre halva. Det har dock varit ledarruljans även i vinter. Adil Kizil har rekryterats som chefsscout. Alexander Tengryd lämnade posten som assisterande tränare och ersattes av Thomas Gabrielsson, senast huvudtränare för Västerås i superettan. Dessutom har Rickar Engström, närmast i Öster, anställts som assisterande tränare med inriktning fotbollsfys.


KALMAR FF

Jens Nilsson tog över efter att Magnus Pehrsson fått sparken men har sedan sagt att han inte vill ha jobbet permanent utan han föredrar att fortsätta sitt jobb i klubbens akademiverksamhet. Kalmar letar nu med ljus och lykta efter ny tränare. Mjällbys avhoppade tränare Milos Milojevic har ryktats stå på klubbens radar men enligt Kvällspostens uppgifter fanns det i alla fall i måndags inga konkreta förhandlingar. Storstjärnan Rasmus Elm har propagerat för att Nanne Bergstrand ännu en gång ska träna FF.


MALMÖ FF

Uwe Rösler har ett år kvar på sitt kontrakt med Malmö FF. Tysken har gjort succé med MFF i Europa League två år i rad och borde väckt intresse på kontinenten. I dagens Kvällsposten bedyrar Rösler dock att han inte hört ett enda dugg från någon annan klubb angående hans tränartjänster och att han, med glädje, är helt inställd på att fortsätta träna Malmö FF i enlighet med det kontrakt som finns.


MJÄLLBY AIF

Bröt i samförstånd kontraktet med Milos Milojevic i söndags och satte i måndags morse upp kravlistan för den nya tränaren. Enligt vad Kvällsposten erfar är tidigare Öster-tränaren och MFF-spelaren Christian Järdler högaktuell för jobbet. Dessutom finns Per-Ola Ljung på klubbens priolista. 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.