”Nivån ett steg högre än jag varit van vid”

Sören Rieks, näst längst till vänster, på väg till träning i Bradenton.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Rieks anländer till USA.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sören Rieks i MFF.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sören Rieks, tillsammans med tränaren Jörgen Lennartsson, i IFK Göteborg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

BRADENTON. Efter tre år i IFK Göteborg flyttade Sören Rieks för att få vinna titlar.

Efter tre veckor i Malmö har dansken en glasklar bild av sin nya klubb.

– Det är toppklass, säger Rieks.

Sören Rieks står i solskenet på IMG Academy med några svettpärlor i pannan och ett par fotbollsskor i handen.

Malmö FF har just avslutat träningen med ett stenhårt löppass och spelare ligger utslagna i gräset och kippar efter andan.

Men Sören Rieks bara ler.

Mittfältaren har sprungit sönder allsvenska försvar i tre år och springa är något han aldrig tröttnar på. Speciellt inte i en miljö som den här.

– Det känns skönt här. Du vaknar upp, ser att solen skiner och att gräset är grönt. Det blir inte mycket bättre än så. 

Hur har du rent fotbollsmässigt så här tre veckor in i säsongen?

– Fysiologiskt så ligger jag bra till. Det är klart att det har varit mycket nytt. Man ska fokusera på fotbollen och sedan är det allt runtomkring, hitta boende och så. Det är mycket på en gång.

Sören Rieks, näst längst till vänster, på väg till träning i Bradenton.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Rieks: "Kan språket"

Omsättningen på spelare i Malmö FF har varit stor inför den här säsongen, hur upplever du som är en av de nya det?

– Det är mycket fokus på att lära känna de andra i laget och spelsätt och så vidare. Men så länge man håller sig skadefri så kommer det andra med tiden.

– För min del är det skönt att jag kan språket, så jag inte behöver tänka på det. Det gör allting lättare. Det är klart att det blir lite speciellt när det är så många spelare som här just nu, när det är en större omväxling. Men det är bra spelare allesammans, de har bra fotbollshjärnor och då går det smidigare.

Efter tre år i Göteborg kan Sören Rieks inte längre dra fördel av den expertskatt som innebär att utländska medborgare som tjänar minst 89 000 kronor i månaden inte behöver skatta på 25 procent av sin lön.

Trots det, och trots propåer från utländska klubbar, så valde Rieks att stanna i Sverige och flytta till Malmö.

– Det fanns intresse från Turkiet, men inget 100 procent konkret. Så när jag hörde från Malmö så sa jag åt min agent att jobba fullt ut på det för jag ville hellre till Malmö än chansa på Turkiet, säger Rieks som medger att Turkiet ändå var ett intressant alternativ för honom.

– De kunde ha varit roligt att testa. Men man vet aldrig vad som kan hända där. Speciellt nu när jag skulle komma otränad och utan matchform mellan säsongerna. Det hade varit annorlunda med ett skifte på sommaren.

Har flyttat till Malmö

Med sig till Malmö har Sören Rieks fru och två barn – två och fyra år gamla där den yngsta är född i Sverige och den äldsta i Holland då Sören spelade för NEC – familjen har just köpt hus på Djupadal i Malmö och flytten till Skåne för också Sören Rieks närmare hans rötter.

– Jag är från Esbjerg på sydvästra Jylland. Det tar ungefär tre timmar att köra dit från Malmö. Det blev nästan åtta timmar från Göteborg. Så det är också positivt.

Men Sören Rieks har inte främst kommit till Malmö för att ha nära hem till Esbjerg.

– Jag har kommit för att vinna titlar. Det är det största målet. Sedan hade det varit jätteroligt att komma till ett gruppspel i Europa, framför allt Champions League. Det är det stora målet, att nå Champions League. Det hade varit häftigt. 

– Sedan hoppas jag så klart att vi vinner allsvenskan också. Vi är stora favoriter. Det känns som att det har kommit in nya spelare som är hungriga på titlar och det är bra för Malmö. Samtidigt som de som är kvar är rutinerade och vet vad som gäller. Det är bara för oss nya att suga åt oss av deras erfarenhet så blir det en bra kombination av rutin och hunger.


LÄS MER: Här är Malmö FF:s väg till Champions League 2018. 


Tror på AIK som utmanare

Du har varit i Sverige i tre år och känner till de andra klubbarna ganska bra, vilka lag ser du som de stora hoten mot Malmö FF:s SM-guld 2018?

– Det känns som att AIK kommer att vara ganska bra med. Sedan är det alltid med i toppen, så jag tror kanske att de kommer att spela en stor roll i allsvenskan i år. Sedan är det alltid nya lag som blandar sig med i toppen, det är svårt att säga vem det blir, men det är klart att Östersund är ett spännande lag och om de kan fortsätta blir de också farliga.

Du har varit på plats och tränat med Malmö FF i tre veckor nu, hur känner du att klassen är?

– Det är toppklass. Det är mycket bra spelare och många bra spelare. Även de unga tycker jag gör bra ifrån sig. Det finns en stor erfarenhet bland spelarna och en bra träningsmiljö, så jag känner på varje träning att jag måste vara 100 procent för att vara med. 

– Det var bland annat därför jag valde Malmö. Jag visste att nivån var ett steg högre än vad jag varit van vid. Det känns bra för min utveckling.


LÄS MER: Carlos Strandberg om AIK-satsningen - "...och ändå vinner Malmö FF"


Vill nå Champions League med MFF

Malmö FF:s mål under 2018 är att försvara SM-guldet, vinna svenska cupen samt nå ett gruppspel i Europa. För Sören Rieks vinns ingen tvekan om vad han hoppas kunna se tillbaka på när året är över.

– Får man önska alla tre sakerna så önskar jag så klart det. Det var också därför som jag valde att gå till Malmö, chanserna att vinna titlar och ta sig ut i Europa är stora här. Det hade varit häftigt med Champions League-spel. Jag tycker att vi har bra chans, men det är klart att det ska mycket till för att ta sig dit. Men det är absolut det stora målet, säger Sören Rieks.