Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Formstark AC redo för HJK: ”Jag har haft den fördelen”

Anders Christiansen gör sin första hemmamatch i årets Europaspel.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Det var glädje på träningen inför matchen mot HJK Helsingfors.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Anders Christiansen är redo för sin första Europamatch på hemmaplan i år.

Sedan återkomsten efter EM har han levererat för Malmö FF.

– Det är klart det många poäng så det är skönt, säger han.

När Malmö FF hade speluppehåll var Anders Christiansen i väg på EM med det danska landslaget. Han var tillbaka i träning med Malmö FF den nionde juli och gjorde sitt första inhopp, mot Sirius, dagen efter.

Totalt har det blivit tre matcher och fem poäng sedan återkomsten.

– Kollar man lite på själva spelet och mina auktioner så har jag känt att det blir bättre desto längre matcherna går än, i början av matchen. Det är klart det många poäng så det är skönt, säger han. 

När han kom tillbaka trodde han själv att det skulle ta ett tag innan formen var där. Sen gjorde han mål direkt mot Sirius, assist borta mot Riga och nu senast ett mål och två assist mot Degerfors.

– Jag har haft den fördelen att jag har tränat hela sommaren, så jag har inte glömt bolltouchen, men kanske lite i matchtempo. Men det är klart att man hittar den snabbare än om man kommer från skada.

Väntar sig en fysisk match

Onsdagens kvalmatch mot HJK Helsingfors blir den första hemmamatchen i Europaspel för honom den här säsongen. Han missade första matchen mot Riga, men spelade returen – och väntar sig en lika fysisk match nu.

– Ja det förväntar jag mig alltid i Europa, det är lite annorlunda från allsvenskan. 

Däremot är han inte lika säker på att matchbilden blir det samma.

– Det är svårt att säga. Det är många lag som kommer hit, spelar mer defensivt och omställningsfotboll. Det ser ut som om Helsingfors står organiserat och bra. De är duktiga på omställningar och det går snabbt, kanske en av deras styrkor, så det kan nog bli matchbilden. 

Varnar för HJK:s nummer 10

– Vi får se, det är 180 minuter och de 90 första minuterna är alltid annorlunda än de sista 90.

Finns där någon speciell spelare ni behöver ha extra koll på?

– Jag tycker att vi har sett att det verkar som ett skolat lag som vet precis vad de ska göra med bollen och utan. Det vill säga de har en bra tränare och tränar på ett bestämt och bra sätt. Men det är klart, som vi har sett så deras nummer tio, Lucas Lingman, tycker jag har sett intressant ut. 

Jon Dahl Tomasson är inne på samma spår som sin lagkapten, men vill gärna inte jämföra dagens motståndare mot Riga.

– Jag tror inte man ska jämföra de lagen, de har lite olika ingångar in i den här matchen.

– Jag tycker det är ett bra lag med en tydlig spelidé. De har några bra mönster de arbetar med och det är ett bra omställningslag, säger Tomasson.

Vinnaren i det här mötet får sedan möta Rangers FC i den tredje kvalrundan. En seger mot HJK Helsingfors innebär också att Malmö FF är klara för Europaspel och minst spel i Conference League.

Magdalena Eriksson öppnar upp om kampen för hbtqi-personer