Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

14-årige Rooney pekas ut som blivande stjärna

Haaland: ”Zlatan var min största idol som liten”
Rooney med sin lillebror Rayan - också i MFF.Foto: CASPER NORDQVIST
Rooney har provspelat med Tottenham.Foto: PRIVAT
Men favoritlaget är Barcelona, där har han dock inte provtränat.Foto: PRIVAT

De har Anders Christiansen, Ola Toivonen, Isaac Kiese Thelin och massa miljoner på banken.

Hur kan då Daniel Andersson deppa över att en kille som inte ens gått ur grundskolan lämnar klubben för att i stället gå till FC Köpenhamn?

För att Rooney Bardghji inte är den genomsnittlige 14-åringen.

Det här är historien om en fotbollsresa som började i Kuwait och Aleppo och som enligt planen ska sluta på Camp Nou.

Den 30-gradiga värmen i Malmö är som bortblåst. I stället öser regnet ner på idylliska Limhamn i Malmö. Här har familjen Bardghji bott det senaste ett och ett halvt åren. Mamma Rola, Rooney och hans lillebror Rayan kom till Sverige och Kallinge i Blekinge 2012 - pappa Samir fem år senare. 

Jag träffar familjen eftersom äldsta sonen Rooney i början av juli gick ut med att han lämnar Malmö FF för FC Köpenhamn. Jättelöftet, som fostrats i Kallinge SK och Rödeby AIF, kom till MFF i januari 2019 och trots att han inte fyllt 15 år tillhörde han Malmös U19-lag innan flytten till Danmark - vilket så klart säger en del om hans kvaliteter på planen.

Men det här är inte bara historien om en begåvad fotbollsspelare. Det här är också historien om en familj som lämnade oroligheterna i Syrien för ett bättre liv på svensk mark. 

”Vi kände att kriget skulle hålla på länge” 

Trots att familjen Bardghji är av syriskt ursprung tillbringade de mest tid i Kuwait under Rooneys år i Mellanöstern. Han föddes i Kuwait och var i Syrien främst på semester. Såväl Samir som Rola arbetade i Kuwait, men som utlänning tillåts man inte vistas i Kuwait hur länge som helst och väl tillbaka i Aleppo började det bli oroligt 2011 - något som mamma Rola berättar om.

– Vi kände att vi inte kunde bo kvar. Kriget började i slutet av 2011, innan dess var Syrien underbart, ett jättefint ställe! Vi trivdes väldigt bra och all vår släkt bodde i landet. När det började bli oroligt kände vi på oss att det skulle bli krig som skulle hålla på länge, säger Rola.  

Inte en enda släkting kvar i Syrien 

För att komma bort från oroligheterna blev lösningen Sverige - för släktingarna i Syrien blev det länder som Belgien, Tyskland, Australien och Kanada. Faktum är att inte enda släkting till familjen Bardghji lever kvar i hemlandet. Kriget satte sina spår och i stället ser familjen nu Sverige som sitt hemland. En svensk flagga på en av de två balkongerna i Limhamnlägenheten vittnar om det.

– Vi älskar Sverige och vi trivs verkligen jättebra. Jag lärde mig svenska på nio månader genom SFI och har arbetat konstant i åtta år här. Både jag och min man jobbar på Espresso House-fabriken i Arlöv. Språket är allt för att lyckas i ett nytt land, berättar Rola innan hennes man fyller på. 

– Tidigare har jag rest hit och hälsat på, kanske varannan månad. Jag har varit kvar och jobbat i Kuwait, säger Samir som själv är gammal elitspelare då han representerade ett syriskt storlag från Aleppo i landets högstaliga på 90-talet. 

Rooneys fyra år yngre lillebror Rayan var bara tre år när familjen kom till Sverige. Han kunde ingen arabiska och det ställde till det när pappa Samir kom för att hälsa på.

– Jag fick översätta mellan dem, säger Rola och skrattar. 

Lärde sig svenska tack vare fotbollen 

Nu har Rayan lärt sig arabiska, men inte lika bra som Rooney som pratar flytande.

– Men jag kan inte skriva eller läsa på arabiska, säger den nyblivna FCK-spelaren som efter tre månader i Sverige hade lärt sig svenska. Han tackar fotbollen för det. 

– När vi kom till Sverige bodde vi i Kallinge och det fanns en fotbollsplan där. Jag spelade med barn och vuxna män. Jag lyssnade när de pratade och det gjorde att jag snappade upp svenska ord. På så sätt lärde jag mig svenska snabbt. Jag började också skolan direkt! Mamma och pappa har alltid sagt att skolan är minst lika viktig som fotbollen. 

– Både jag och min man är väldigt stolta över att Rooney är så duktig, både när det kommer till fotbollen och skolan. Redan i andra terminen här blev Rooney väldigt duktig i skolan. Det är vi jätteglada för och det är viktigt att han fortsätter med skolan. Vi hoppas han når sin dröm, säger Rola. 

Framgångarna har varit många för Rooney i Sverige.Foto: PRIVAT

På tal om pappa, det måste ha varit jobbigt att inte ha honom i Sverige under första åren?

– Så klart det var tufft att inte ha en manlig förebild som dessutom brinner otroligt mycket för fotboll, men han kom hit typ varannan månad så det kändes bra. Jag ville naturligtvis ha honom här hela tiden och nu är han här. 

Förutom att Rooney inte haft sin pappa närvarande hela tiden i Sverige bodde han faktiskt helt utan sin familj under första månaden i MFF. I väntan på att Rola skulle få lägenhet i Malmö bodde han hos en lagkamrat innan Rola och Rayan gjorde honom sällskap i den nya staden.  

Att pappa Samir sedan 2017 är bofast i Malmö och inte i Kuwait blir extra viktigt nu när Rooney ska pendla till Köpenhamn, menar Rola.  

– Min man kommer satsa helhjärtat på Rooney och hans fotboll, köra honom till träningar och matcher i Danmark. Rooney behöver inte åka tåg. Nej nej, Samir kör honom. 

”Verkligen inget lätt beslut att lämna MFF”

I höstas gjorde den då 13-årige Rooney Bardghji mål för Malmös U17-lag, sensationellt förstås. Tanken är nu att 14-åringen ska spela med danskarnas U17 och U19-lag, men bo kvar på Limhamn kommer han att göra. Däremot blir det dansk skola kopplad till FCK från och med hösten. Han medger att det kommer kännas tomt utan MFF i sin vardag.  

– Det är så klart väldigt tråkigt att lämna MFF. Jag är otroligt tacksam för tiden där. Jag var i Malmö FF i ett och ett halvt år, det var fantastiskt och jag har lärt mig mycket. FCK kändes dock rätt för mig, de har en plan för mig som jag tror mycket på. Jag har också uppfattat det som att matcherna i Danmark är tuffare och för att fortsätta utvecklas behöver man tuffare matcher. Men nej, det var verkligen inget lätt beslut att lämna Malmö FF, säger Rooney vars lillebror Rayan spelar i MFF:s pojkar 09-lag. 

”Redan som femåring var han riktigt bra på fotboll”

Rooney berättar att han som åttaåring i Kallinge SK fick spela med de som var två äldre och under sin tid i Rödeby belönades han också med ett provspel i Tottenham. Redan i Mellanöstern var han en begåvning, berättar Rola.

– Han har alltid haft en boll med sig. Så fort han såg en plan spelade han. Redan som femåring var han riktigt bra på fotboll, säger hon innan Rooney fortsätter.

– Jag spelade inte i någon klubb i Kuwait. Jag och pappa hyrde en fotbollsplan som vi spelade på varje dag. Sedan när vi kom till Sverige började jag spela i lag.

Vem är din idol inom fotbollen?

– Det har alltid varit Messi. Sedan jag varit liten har jag haft Messikläder på mig. Jag är ju en offensiv spelare och jag försöker så klart spela som honom, men jag gillar egentligen inte att prata om mina styrkor och så. Jag vill hellre visa det på planen. 

FC Barcelona är favoritlaget - och drömdestinationen.Foto: PRIVAT

Och vem vet, kanske att det blir FC Barcelona även för Rooney. Han hymlar inte med att den katalanska giganten är drömklubben och han har också ett mål som borde få fotbollssverige att bli optimistiska. 

– Redan som liten har jag haft som mål att bli Sveriges bästa fotbollsspelare. Det hoppas jag fortfarande bli!  

Jeffrey Aubynn, tränare MFF U19

– Rooney är en jätteduktig spelare. Att han som 14-åring spelat med oss vittnar ju om det. Han har en väldigt bra spelförståelse för att vara 14 år. Tekniken är jättefin och så kan han konsten att avsluta med bägge fötterna. Han har en otrolig kontroll på bollen i hög fart och kan spela såväl som ytter, tia och anfallare. Han kan nå större scener än allsvenskan, det är jag säker på.