Jack Majgaard Jensen och FC Rosengård avbröt samarbetet när det inte fungerade. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jack Majgaard Jensen och FC Rosengård avbröt samarbetet när det inte fungerade. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jack Majgaard Jensen om konflikten med FCR

Publicerad

Nu berättar Jack Majgaard Jensen, 44, vad som ligger bakom brytningen med FC Rosengård.

Den danske fotbollstränaren säger att det handlade om olika synsätt.

– Det var första gången jag tränade ett damlag, så jag kan inte säga vad som är normalt och inte är normalt.

Efter tre oavgjorda matcher och förlorad mark i damallsvenska guldstriden kom brytningen i förra veckan – FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen gick skilda vägar.

Samarbetet höll i lite mer än två år.

– Det var något som vi gemensamt beslutade, det var bäst för båda parter, säger tränaren.

Majgaard Jensen har varit ungdomstränare i Malmö FF och huvudtränare i Lunds BK och danska Lyngby Boldklub.

FC Rosengård var Jacks första uppdrag som damtränare. Det blev inte som han tänkt sig.

– För mig, som tränare, är det alltid viktigt att jag kan se mig själv i projektet som jag befinner mig i. Och för klubben är det viktigt att de har en tränare som går på deras linje.

– Det kändes mer och mer som vi hade olika uppfattningar om saker och ting, säger Majgaard Jensen när han ser tillbaka på de två åren i Malmöklubben.

Var resultaten avgörande för beslutat att bryta samarbetet?

– Resultaten är alltid en del av fotbollen. Vinner man alla matcher är det inte många klubbar som säger till sin tränare "vi kanske ska hitta en gemensam lösning kring det här".

"Många skulle bestämma"

Den profilstarke danske tränaren säger att han och ledningen hade olika synsätt.

– Jag hade min uppfattning, klubben hade sin. Rosengård kände till att det fanns saker som jag inte var helt nöjd med. 

– Men resultaten spelar självfallet in. När man förlorar onödiga poäng uppstår det alltid diskussioner, säger Majgaard Jensen. 

Vad var det som inte fungerade?

– Vi hade olika uppfattningar. Som tränaren agerar du på ditt sätt och vill att laget ska spela som du vill. 

– Men det var många i Rosengård som ville vara med och bestämma hur min dag som tränare skulle se ut.

Hade ledningen synpunkter på spelsättet?

– Nej, det handlade inte om hur vi spelade. Det bestämde jag själv till hundra procent över. Det handlade mer om saker som jag, som tränare, inte hade något inflytande över.

Vad tänker du på?

– Jag tror nog du själv förstår vilken saker jag inte hade något inflytande över, som också spelade en roll för prestationen på planen.

Är det svårare att träna ett damlag än ett herrlag?

– Det var första gången jag tränade ett damlag, så jag kan inte säga vad som är normalt och inte normalt. Ääähh... jag har inte fler kommentarer till den frågan.

Vad ska FC Rosengård göra för att gå framåt?

– De ska hitta en tränare som kan göra resultat utifrån vad de tror på. Personligen tror jag att det blir en utmaning, för FC Rosengård är inte samma FC Rosengård som klubben har varit.

– Jag tror man ska tänka på hur det innan FC Rosengård blev FC Rosengård. Ungefär som FC Linköping, vad gjorde dom för att bli FC Linköping igen?

Då kom brytningen

Var det svårare än du trodde att träna FC Rosengård?

–  I starten var det ganska bra. Efterhand blev det svårt. I somras började det gå åt fel riktning, menar Majgaard Jensen.

Hade du inflytande på spelarköpen?

– Haha...ääähhh...nej, jag hade inget inflytande.

Vad är du mest nöjd med under din tid i klubben?

– Jag utvecklade spelare, som exempelvis Lieke Martens. Nu är hon en av de bästa i världen. Och vi vann ett SM-guld och två cuptitlar under en period när vi inte hade kontinuitet på spelarsidan.

Vad händer med dig nu?

– Jag ska ta god tid på mig och välja det som är rätt för mig. Jag diskuterar med en del, naturligtvis. Kanske tar jag ett nytt tränarjobb i Sverige, eller så blir det i Danmark.

– Och det kan bli både på damsidan och på herrsidan. Det allra viktigaste är att jag hittar en klubb där vi jobbar mot samma mål. Gör man det vinner man fler matcher, avslutar Jack Majgaard Jensen.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag