Markus Rosenberg har just sänkt Salzburg i "Häxkitteln", Swedbank Stadion. Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅNMarkus Rosenberg har just sänkt Salzburg i "Häxkitteln", Swedbank Stadion. Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Markus Rosenberg har just sänkt Salzburg i "Häxkitteln", Swedbank Stadion. Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Felipe Carvalho nickar in det avgörande 2-0-målet när Malmö slog Celtic hemma och gick till Champions League 2015. Foto: TOMAS LEPRINCEFelipe Carvalho nickar in det avgörande 2-0-målet när Malmö slog Celtic hemma och gick till Champions League 2015. Foto: TOMAS LEPRINCE
Felipe Carvalho nickar in det avgörande 2-0-målet när Malmö slog Celtic hemma och gick till Champions League 2015. Foto: TOMAS LEPRINCE
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén myser på Redbull Arena i Salzburg. Foto: TOMAS LEPRINCEMalmö FF:s vd Niclas Carlnén myser på Redbull Arena i Salzburg. Foto: TOMAS LEPRINCE
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén myser på Redbull Arena i Salzburg. Foto: TOMAS LEPRINCE

Första hindren i MFF:s CL-jakt

Publicerad
Uppdaterad

På måndagen 12.00 i schweiziska Nyon börjar Malmö FF:s Champions League-resa på allvar.

Här är lagen MFF kan ställas mot i öppningsomgången.

– Vi är jättetrygga i vad som väntar, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

2014 började Malmö FF den sagoresa som skulle sluta med matcher på Juventus Stadium mot Juventus, på Vicente Calderon mot Atletico Madrid och på Karaiskakis stadium mot Olympiakos med att möta lettiska Ventspils i kvalomgång 2.

Den gången spelade Malmö FF 0–0 borta och vann med 1–0 borta efter mål av nyförvärvet Isaac Kiese Thelin.

Året efter, 2015, ställdes MFF mot litauiska Zalgiris Vilnius. Även där blev det 0–0 hemma och 1–0 borta, efter mål av Anton Tinnerholm.

Den resan slutade med gruppspel mot Paris Saint-Germain, Real Madrid och Sjaktar Donetsk.

Vem blir det nu?

På måndagen är det dags att lotta Malmö FF:s första kvalmotståndare i Champions League-äventyret 2017.

– Daniel Andersson är på plats för oss i Nyon, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén som berättar att klubben har full beredskap inför vad som nu väntar när lottningen är klar.

– Det som händer är nu utgår från om vi börjar hemma eller borta och hur organisationen ska arbeta utifrån det. Matcharrangemang och biljettutskick, alla planer för det är klara. Börjar vi borta är det kort med tid att planerar resan så där är vi många som jobbar intensivt så det blir klart så snabbt som möjligt.

– Samtidigt ska laget kunna förbereda sig som vanligt.

Vad betyder det att ni nu har erfarenheten från två Champions League-gruppspel med er?

– Jättemycket. Alla avdelningschefer här har redan en plan hela vägen fram till ett gruppspel och vet exakt hur de ska agera i varje steg. Vi är jättetrygga i det som väntar. Vi vet exakt vad kravbilden är.

Regional lottningspott

Inför lottningen är Malmö FF ett av 17 seedade lag och kunde därför i teorin ställas mot ett av de 17 oseedade lagen.

Dock har Uefa för vana att dela upp lagen i tre regionala undergrupper för att hålla reslängder och resekostnader nere.

Exakt hur den indelningen sker är inte officiell men vanligen kan man generellt prata om en fördelning i norra Europa, centrala Europa och södra Europa.

Något som dock inte verkar vara fallet i år då lagen MFF kan möta är:

IFK Mariehamn, Finland

Vardar (Skopje) Makedonien 

Zrinjski, Bosnien/Hercegovina

Dundalk, Irland

Två av vinnarna från förstkvalrundan som innehåller fem dubbelmöten (Se alla lagen här).

Direkt efter lottningen börjar Malmö FF:s arbete med att scouta motståndarna. Via den mjukvara MFF investerat i har man tillgång till så gott som alla europeiska lags ligamatcher och kan omedelbart börja kartlägga sitt motstånd.

– Nu när vi ganska sent får reda på vilket motståndet är i Champions League-kvalet så är det där man måste lägga mycket tid, säger Niclas Carlnén.

 

Läs mer: "Här är allt om Malmö FF:s väg till Champions League" 

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag