Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre SVT-profilens jobb med kungafamiljen i Dubai

Foto: PIERRE ANDERZON
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hästartisten Tobbe Larsson blev folkkär när han gjorde programmet Ponnyakuten.

I år firar han 20-årsjubileum med att uppträda under Sweden International Horse Show.

Men framöver blir det betydligt lugnare, det då hans hjärtproblem kommit tillbaka. 

– Jag har inget hjärtfel, och det är tur för då hade jag varit död. Allt är stressrelaterat. 

I skolan kämpade han hårt för att hantera sin svåra dyslexi, styrkan och trösten fann han i hästarna. Med de fyrbenta vännerna skulle han sedan komma att bygga upp en karriär som skulle ta honom över hela världen men även bli folkkär på hemmaplan. 

I programmet Ponnyakuten som gick på SVT hjälpte han unga ryttare med sina ponnyer genom att bjuda in dem på hans gård. 

Och när han i helgen för första gången var på plats för att uppträda på Friends arena så kunde han knappt röra sig i gångarna bland besökarna.

– Vi försökte gå runt här och de gick inte. Vi höll på att bli översprungna och det är ju Ponnyakuten. Jag brukar skämta om att jag bor i Ponnyakuten, säger han och skrattar. 

Men förmodligen lär hans offentliga uppträdanden bli betydligt färre framöver. 

”Körde in till sjukhuset med 139 i puls”

Det var 2006 som Tobbe Larsson för första gången drabbades av hjärtproblem och tvingades till operation.

– Jag har inget hjärtfel, och det är tur för då hade jag varit död. Allt är stressrelaterat. Förmaksflimmer och fladder har jag haft och jag körde själv in till sjukhuset med runt 139 i puls då när det slog till som värst. Det är bara stressrelaterat. Jag försöker bara att välja bort det som stressar mig men det stressar mig också att bara ligga hemma i sängen. 

Han har mått bra de senaste åren, men så för cirka nio månader sedan så kom problemen tillbaka.

– Jag går på medicinering nu och det gör också att jag måste ta det lite lugnare. För tre-fyra veckor sedan så kände jag bara ska jag ligga här i sängen och äta tabletter eller ska jag leva. Någonstans måste man leva också. Nu går jag och väntar på om jag måste göra en opereras om eller inte. Det är inte så att jag gör Stockholm nu och åker vidare till något stort, säger hästartisten. 

Jobbar med kungafamiljen i Dubai 

Hans fyrbenta följeslagare har rest jorden runt med honom, och egna uppfödningen Nicke, var med när Tobbe Larsson uppträde under Sweden International Horse Show.

– Nu firar jag ju 20-årsjubileum och det är så kul då att kunna ha med två av mina gamla hästar, Nicke är 21 och den andra är 20. Det är museet som är med, säger han. 

Och hästen Nicke har precis varit Abu Dhabi där han och några hästar till uppträtt i ”President Capital”. Sedan nio år tillbaka så jobbar nämligen Tobbe Larsson där under vintrarna. 

– När jag gjorde en av mina europaturnéer så uppträdde vi i England på Wembley och Manchester och där hade jag tur. Kungafamiljen från Dubai var där och kollade och där fick jag sen jobb. Jag har jobbat med dem i snart nio år så hela vintern är jag där, säger han och fortsätter: 

– Prinsen älskar frihetsdressyr och sen tränar jag lite med deras landslag i hoppning. Sen har jag även gjort lite engelsk tv. 

I fortsättningen kommer Tobbe Larsson att ha ett liv som främst utgår från hemmaplanen Sjörup Prästgård, och inte vara och flänga på vägarna ute i världen med undantaget för vintrarna i Dubai. Nu blir det fokus på hälsan. 

– Jag har haft det jävligt intensivt senaste åren och någonstans slår det ut. Jag hoppas kunna fortsätta hålla på men vara hemma på gården. Att kunna gå ut men sen in igen.

Här är några av dagens största sportnyheter.