I samband med att TV-puckens avgörande står för dörren brukar diskussionen om diskriminering av spelare sent födda på året komma upp.
Men trots att vetskapen om problemet funnits länge visar statistiken fortfarande på att många distrikt kraftigt gynnar spelare som är födda under det första halvåret. Skåne sticker ut med endast en spelare som är född efter juni månad men även lag som Blekinge, Småland, Stockholm och Göteborg utmärker sig i negativ bemärkelse.
På andra sidan statistiken finns Gotland med 13 av 23 spelare födda under senare delen av året.
"Svårt att komma åt"
Enligt Tomas Peterson, som är professor på enheten idrottsvetenskap på Malmö högskola, ligger en förklaring i urvalet. Ju fler det finns att välja mellan desto hårdare blir selektionen utifrån födelsemånad.
Skånelagets general manager Mikael Wigsten hymlar inte heller.
– Vi har ett kortsiktigt tänk och det är att prestera bra i TV-pucken. De direktiv som jag får uppifrån är att vi ska ta oss så långt som möjligt i TV-pucken, säger han.
Mikael Wigsten konstaterar att det finns ett ansvar mot klubbarna och spelarna att utveckla de individer som medverkar på samlingarna och aktiviteter men att utbildningsansvaret för den breda massan ligger på föreningarna och inte Skånes ishockeyförbund.
– Vi kan inte se till vilka som är bäst om tio år. Då får vi ha en annan inriktning på TV-pucken. Som det är nu måste jag ta ut de spelarna som är bäst förberedda här och nu. Det är ett problem som är svårt att komma åt.
"Det är helt sjukt"
Roger Öhman, som är sportchef för junior- och ungdomssatsningen i Malmö Redhawks samt hockeygymnasiet, är kritisk till selektionen.
– Det är helt sjukt. Fotbollen har samma problem men det är kanske ännu större i ishockey. Storleken har ännu större betydelse i hockey. Det kan vara en jäkla fördel, konstaterar han.
Samtidigt berättar Roger Öhman att Malmö har dragit sig ur det idrottshögstadium på Stadionområdet som klubben hade ett antal platser på tidigare.
– Största anledningen är att vi inte vill selektera bland 13-åringar, jag har gjort uttagningen innan och det kändes helt fel. Tanken från början är god men när vi bara har sju-åtta platser går det inte. Det kändes för jävligt.
– Hur ska jag veta vilka 12-13 åringar som blir bäst? Det är jättesvårt bara att ta ut spelare till hockeygymnasiet. Om vi däremot hade kunnat erbjuda alla som vill hade det varit en fantastisk möjlighet.
Vid uttagningen till hockeygymnasiet försöker Roger Öhman se bortom den fysiska utvecklingen.
– Jag tittar inte på storlek när jag tar ut unga spelare utan skicklighet. Men det blir säkert fel där med. De som är tidigt födda har en fördel.
I TV-pucklagen finns också några spelare som är ett år yngre. Skånelaget har en spelare, Oskar Magnusson, som är född 2002.
Spelare födda andra halvan av året/juli-dec:
Blekinge 2 av 21, Bohuslän 6 av 23, Dalarna 8 av 23, Gotland 13 av 22, Gästrikland 7 av 21, Göteborg 4 av 21, Hälsingland 11 av 23, Jämtland/Härjedalen 13 av 28, Medelpad 5 av 22, Norrbotten 10 av 2, SIF-laget 9 av 22, Skåne 1 av 22, Småland 2 av 23, Stockholm nord 3 av 23, Stockholm syd 3 av 23, Södermanland 8 av 22, Uppland 6 av 23, Värmland 7 av 23, Västerbotten 3 av 22, Västergötland 2 av 23, Västmanland 8 av 22, Ångermanland 6 av 23, Örebro 4 av 23 och Östergötland 12 av 23.
LÄS ÄVEN: Sanny Lindström: Lägg ner "tv-pucken"