Skandalcyklisten Michael Rasmussen berättar i en ny bok om livet efter karriären. Foto: CLAUS BONNERUP / AP POLFOTOSkandalcyklisten Michael Rasmussen berättar i en ny bok om livet efter karriären. Foto: CLAUS BONNERUP / AP POLFOTO
Skandalcyklisten Michael Rasmussen berättar i en ny bok om livet efter karriären.  Foto: CLAUS BONNERUP / AP POLFOTO
Michael Rasmussen var i överlägsen ledning av Tour de France när han ertappades som dopingfuskare. Han har senare erkänt att han dopat sig under nästan hela sin karrär. Foto: CHRISTOPHE ENA / AP SCANPIX SWEDENMichael Rasmussen var i överlägsen ledning av Tour de France när han ertappades som dopingfuskare. Han har senare erkänt att han dopat sig under nästan hela sin karrär. Foto: CHRISTOPHE ENA / AP SCANPIX SWEDEN
Michael Rasmussen var i överlägsen ledning av Tour de France när han ertappades som dopingfuskare. Han har senare erkänt att han dopat sig under nästan hela sin karrär.  Foto: CHRISTOPHE ENA / AP SCANPIX SWEDEN
"Udbrud" kommer ut i butikerna på onsdag 16 maj."Udbrud" kommer ut i butikerna på onsdag 16 maj.
"Udbrud" kommer ut i butikerna på onsdag 16 maj.

Flickvännens hämnd – stal sex cyklar och 15 lådor vin

Publicerad

Michael Rasmussen var en hyllad cyklist som var på väg att vinna Tour de France.

Men karriären kraschade rekordsnabbt för dansken – och livet efteråt har inte heller varit någon dans på rosor. 

I en ny bok berättar han nu om hur förhållandet med ex-flickvännen avslutades med en stöld. 

– Jag kände mig avklädd och förödmjukad, skriver han. 

Det var en saga som hela det cykelgalna Danmark älskade. Michael Rasmussen hade mot alla odds tagit sig högst upp i cykeleliten. 

Med sina smala ben (så smala att hans smeknamn var "Kycklingen från Tølløse") hade han vunnit etapp efter etapp i 2007 års upplaga av världens mest prestigefyllda cykellopp Tour de France och med en ledning på tre minuter såg alla honom som en självklar vinnare. 

Erkände att han varit dopad

Då slog bomben ner. Hans eget stall Rabobank sparkade Rasmussen med omedelbar verkan eftersom han hade ljugit om var han hade befunnit sig vid vissa tidpunkter inför tävlingen. Lögnerna gjorde att han hade kunnat undvika tre dopingtester. 

Ett år senare blev han avstängd i två år men det dröjde till 2013 tills han erkände att han varit dopad under större delen av sin karriär.

– Jag har tagit bland annat EPO, tillväxthormoner, testosteron, insulin, kortison och blodtransfusioner, sa han då på en presskonferens.

Michael Rasmussen vann etapp efter etapp i Tour de France och stod på toppen av sin karriär när allt rasade. Foto: SCANPIX SWEDEN

Stökigt förhållande med flickvännen

Nu kommer 43-årige Michael Rasmussen ut med en ny bok om sitt liv efter karriären. Och det har inte varit en dans på rosor hela vägen. 

Ekstrabladet har tagit del av boken och beskriver ett avsnitt där Rasmussen berättar om sitt förra förhållande med en kvinna från Randers. De flyttade ihop under 2014 men förhållandet var präglat av turbulens och bråk. 

När de till slut gjorde slut, skriver Rasmussen, så tog flickvännen med sig sex cyklar, en Bang & Olufsen-tv och 15 lådor med vin. 

”Jag blev rasande”

Enligt flickvännen var det som en sorts pant eftersom bodelningen dem emellan drog ut på tiden, men Michael Rasmussen tyckte det var stöld och gick till polisen. 

”Jag kände mig avklädd och förödmjukad. Det var alldeles för mycket. Jag blev rasande och kände mig samtidigt hjälplös eftersom polisen erkände att de inte kunde göra något åt saken. Så länge hon hade nyckel till lägenheten hade hon rätt till att vara där. Saken var inte ett polisärende", skriver han i boken. 

I stället gick Michael Rasmussen till kronofogden och försökte få tillbaka sina cyklar, sin tv och sina lådor med vin. 

"Kyllingen fraTølløse"

Namn: Michael Rasmussen.

Ålder: 43 år. 

Familj: Flickvän. 

Bor: I ett litet hus i Holbæk på Själland. 

Sysselsättning: Före detta stjärncyklist.

Bästa merit: Har vunnit flera etapper av Tour de France.

Sämsta merit: Åkte fast efter dopingfusk inför Tour de France. 

Aktuell: Släpper boken "Udbrud" onsdagen den 16 maj. 

10 lådor vin saknas fortfarande

Till hans glädje beslutades det att flickvännen skulle lämna tillbaka allting. Och ett par dagar senare kom hennes vänner och lastade av allting hemma hon Michael Rasmussen. Eller inte riktigt allt, det saknades tio lådor vin. De har Rasmussen inga större förhoppningar om att se igen. 

– Nej de försvann så de räknar jag inte med att få tillbaka. Jag tror flaskorna är uppdruckna för längesedan, säger han till Ekstrabladet

Michael Rasmussen har ingen kontakt med sin ex-flickvän.

– Överhuvudtaget inte. Det är en bok som inte ska öppnas igen. 

Michael Rasmusson har sedan uppbrottet flyttat ihop med en ny flickvän i ett litet hus i staden Holbæk på Själland. 

 

Boken "Udbrud" som är skriven i samarbete med Michal Jalving kommer ut i danska butiker onsdagen den 16 maj. 

Relaterade ämnen
Jakob Kjelldén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag