Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera klubbar jagar Hammar: "Allsvenskan alltid intressant"

Örgrytes mittback är ett hett namn för allsvenska klubbar.
Foto: CARL SANDIN
Det blev elva matcher i MFF–tröjan för Hammar.
Foto: LUDVIG THUNMAN

I januari lämnade Johan Hammar Malmö FF för Örgryte och Superettan. Nu lockar spel högre upp i seriesystemet för 22–åringen från Bunkeflostrand. 

– Det är inte ovanligt att bra klubbar hör av sig när man spelar bra, säger han.

Vi spolar tillbaka till juni 2013. Johan Hammar har precis skrivit på ett treårskontrakt med klubben i sitt hjärta efter att ha tillhört Evertons ungdomsakademi under tre års tid. Längden på kontraktet var betydelsefull när förhandlingarna pågick.

– Tre år var perfekt. På så sätt skulle jag som ung kunna spela in mig i laget och startelvan utan att stressa alltför mycket. 

Det gick trögt. Stenhård konkurrens med fyra landslagsbackar i kombination med att "Malmö FF inte riktigt gav Hammar chansen", gjorde att han lånades ut till norska Fredrikstad i mars 2015. 

– Egentligen ville jag inte det överhuvudtaget, det kändes som att man skulle bli bortglömd av klubben. Spelmässigt var det dock det bästa som kunde hända – insatserna i Norge la grund för övergången till Örgryte. 

Besöken i Göteborg och samtalen med tränaren Marcus Lantz och sportsligt ansvarige Karl Corneliusson gjorde intryck på Hammar. 

– Deras planer i kombination med hur truppen såg ut när jag skrev på gjorde övergången till Öis väldigt enkel. Visserligen funderade jag en hel del, men med allt sammantaget så var det inget snack om saken. 

Sett i retrospektiv: var det rätt att byta MFF mot Öis?

– Till 100 procent. Jag har utvecklats väldigt mycket på kort tid – med tanke på att en ung back behöver matcherfarenhet och kontinuerlig speltid så var och är det perfekt. 

"Man läser allt som skrivs"

Örgryte var under året i omgångar inne djupa svackor spelmässigt, framförallt under våren. Samtidigt var det ingenting mot vad som försiggick i styrelserummen. Johan Hammar erkänner att spelarna i viss mån påverkades av de återkommande skriverierna. 

– Man läser allt som skrivs, så är det ju. Det finns helt klart saker som Örgryte skulle både kunna och sköta bättre, men jag tycker samtidigt att vi fick oförtjänt mycket skit under den tiden. Vi spelare gjorde ändå våra jobb – när det blåste som allra värst vann vi till och med tre raka matcher. Det säger ganska mycket.

Supportergruppen Inferno Örgryte var också öppet kritisk mot styrelsen?

– Ja, jag känner till det… Där har du en stor likhet mellan Malmö FF och Örgryte – båda klubbarna har väldigt engagerade supportrar som brinner för klubben. Vi kan säga så här: fansen bör kanske få mer inflytande i vissa frågor, men andra har de inte att göra med. Var den gränsen går kan jag inte svara på, men det viktigaste är att vi har dem på plats vid varje match. 

"Mer lugn och ro i Öis"

Just skillnaderna och likheterna mellan Malmö och Örgryte är något som Hammar återkommer till under intervjun. Bland annat poängterar han arbetsron i Örgryte.

– I Malmö förväntas du vinna hela tiden. Tre, fyra förluster i rad och helvetet bryter loss. I Öis är det mer lugn och ro – självklart ska du vinna, men det är inte världens undergång om du hamnar i en dipp. Saker du tar för givna i MFF är inte alls lika självklara i Öis. Då måste du kämpa mer och jobba hårdare. Jag gillar det.

– Supportrarna älskar precis som i Malmö sin klubb mer än något annat. Örgryte är en klassisk klubb med anrika traditioner, vilket märks överallt. Derbymatcherna mot Gais… Säsongens bästa. Tveklöst. 

Lockas av allsvenska klubbar

Trots att han har ett år kvar på kontraktet, är Johan Hammar ett hett villebråd. Som ung, ordinarie mittback har han dragit till sig intresse från klubbar högre upp i seriesystemet. 

– Det är inget ovanligt att bra klubbar hör av sig när man spelar bra. Det är ofrånkomligt.

Enligt uppgifter till Kvällsposten är en handfull allsvenska klubbar intresserade, framförallt en i närområdet. 

– Med all respekt, inga kommentarer. Jag står under kontrakt med Örgryte.

Skulle du vilja spela högre upp?

– Självklart. Allsvenskan är alltid intressant.

Josip Ladan