Fina gesten bakom Falcks namnbyte: ”Hedrar henne”

Efter VM-silvret siktar Mattias Falck på att slåss om medaljer på OS i Tokyo nästa sommar.
Foto: GEPA PICTURES/ CSABA DOEMOETOER / BILDBYRÅN
Mattias Falck och hustrun Julia Falck.
Foto: Fredrik Jonsson
Mattias Falck blev förste svensk att ta en VM-medalj sedan Jan-Ove Waldner 1999.
Foto: BERNADETT SZABO / REUTERS BILDBYRÅN

HALMSTAD. Med VM-silvret skrev Mattias Falck in sig i historieböckerna.

Nu siktar svensk bordtennis nya världsnamn på OS-medalj i Tokyo – och berättar om den fina gesten bakom sitt namnbyte.

– Vi ville hedra min frus mamma som tyvärr gått bort, berättar Mattias Falck.

Med bordtennisvärldens blickar riktade mot Budapest tog sig Mattias Falck hela vägen till VM-final mot den kinesiske OS- och världsmästaren Ma Long.

Storstjärnan vann de två första seten (11–5, 11–7). Men 27-åringen, hemmahörande i Halmstad, imponerade när han tog hem det tredje setet med 11–7 och pressade sedan Ma Long i fjärde innan favoriten kunde säkra ett nytt VM-guld. 

Trots förlusten skrev Mattias Falck in sig i historieböckerna som förste icke-kines att nå VM-final i herrsingel på 16 år. Och som förste svensk att ta en VM-medalj sedan Jan-Ove Waldner 1999.

– Det är väldigt stort och svårt att fatta fortfarande. Det har inte riktigt sjunkit in vad som hänt och vad jag åstadkommit men det är väldigt stort. Det är väldigt roligt och väldigt bra för bordtennisen i hela världen och framför allt för svensk pingis är det fantastiskt, säger Mattias Falck.

Tror du även de andra länderna ser detta och kan känna att kineserna inte är totalt omöjliga att röra?

– Det tror jag absolut. Det känns som de flesta har blivit bättre och närmat sig kineserna på herrsidan och fler slår dem så förhoppningsvis är det ännu fler som närmar sig. 

– Jag hoppas framför allt att mina lagkamrater i landslaget, vi är ett bra gäng och har väldigt bra bredd, kan ta rygg på mig och rida på den här vågen och känna att det här är inte omöjligt. ”Kan Mattias kan vi.” Vi sporrar varandra till fler framgångar.

Högsta rankingen i karriären

I VM finns inte några prispengar, något som Falcks coach under VM, legendaren Jörgen Persson, vill se ändring på.

Vad kan VM-silvret betyda för dig på sikt?

– Man skapar sig ett namn, folk vet lite mer vad man håller på med och så klart kan det också ge bättre förutsättningar för egen del i framtiden, säger Mattias Falck som med finalplatsen avancerade till elfteplats på världsrankingen. 

Hans bästa position hittills.

– Väldigt roligt. Jag satsar på att bli topp tio och nu är jag nära första delmålet. Det är en milstolpe att komma in på topp tio och sen är det bara att fortsätta jobba uppåt.

Vägen mot toppen har dock inte varit spikrak. Mattias Falck hade i början av karriären i Halmstad BTK problem med fysiken och har även brutit mellanfotsbenet i fötterna fyra gånger (tre gånger i höger, en gång i vänster). EM i Österrike 2013 slutade till exempel med Mattias i rullstol.

– Ingen karriär går spikrakt upp utan det finns alltid motgångar. Det viktiga är att försöka ta sig ur svackorna så snabbt som möjligt, säger han.

– Jag hade väl absolut kunnat köra mer fys när jag var yngre, men det blev inte så mycket fokus på det för mig. Det blev så klart en väckarklocka när man blev lite äldre att där saknade man en del. Det är också en del i utvecklingen att jag är mycket bättre fysiskt. Pingisen går också åt det hållet.

Fina gesten med namnbytet: ”Lätt beslut”

En stor hjälp, i med- och motgång, har varit hustrun Julia Falck.

– Julia har alltid stöttat min karriär. Jag tror att det har varit väldigt viktigt för att hela tiden orka lägga ner all energi att hon har varit väldigt stöttande, pushande och hjälpt mig väldigt mycket.

Förra sommaren gifte sig paret.

I samband med det bytte Mattias också efternamn, från Karlsson till Falck. Något som skapat en del förvirring.

– Om det finns någon nackdel att byta namn är det väl att man är känd under det namnet, men jag tycker att folk har anpassat sig fort och efter VM-silvret har det slagit igenom. Falck sticker ut mycket mer och det är bara till fördel för mig, säger Mattias.

Samtidigt berättar han att namnbytet även har en djupare mening.

– Min fru heter Falck och vi ville hedra hennes mamma som tyvärr gått bort i Alzheimers. Det är det vi har kvar av henne och vi ville ha kvar det och fortsätta leva med det namnet. Det är anledningen.

– Det var ett lätt beslut.

”Kan man göra det på VM kan man göra det på OS”

Vad är ditt nästa nästa stora mål?

– Det absolut största är OS, det har det alltid varit. Det är inte så långt kvar till OS i Tokyo heller...

Då är det också 16 år sedan någon icke-kines var i final i herrsingel.

– Det hade jag ingen koll på. Jag har inte kommit så långt att jag börjat tänka på mål men efter ett VM-silver vill man absolut fajtas om medaljerna där också.

Känner du att en OS-final är inom räckhåll nu?

– Absolut. Man kan väl säga att tar man sig till en final i VM, där varje nation får vara fem spelare jämfört med OS där alla nationer har två spelare, så är det klart att bredden är mycket mindre på ett OS men allting är mycket tuffare där. Men gör man det på ett VM kan man väl göra det på ett OS också.