Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick tala för sin sak – nu är OS-biljetten klar

Lisa Nordén med OS-silvret i London
Foto: Jessica Gow / Scanpix
Foto: Hannah Johnston

Triathleten Lisa Nordén får chansen att försvara sitt OS-silver i Rio i sommar.

Redan i morgon börjar finslipningen i Alperna som ska ge ny medaljchans i Brasilien.

– Jag har ofta presterat bra på stora mästerskap, säger Lisa Nordén.

Under tisdagen kom det efterlängtade beskedet från Sveriges olympiska kommitté.

Silvermedaljören från London-OS 2012, triathleten Lisa Nordén, får en biljett till OS i Rio i sommar trots att hon inte infriat en topp åtta-placering som är SOK:s kriterier för OS.

– Fantastiskt roligt! Det är något jag har jobbat hårt för sista året egentligen. Jag har fått vänta lite på vad SOK har sagt i sin bedömning. Fantastiskt roligt att få beskedet och kunna packa väskan mot Rio, säger Lisa Nordén glatt.

Hon har själv fått plädera för sin sak och lyfte då bland annat fram hur hon i OS i London förbättrade en 17:e plats i Sydney i april med drygt tre minuter vilket sånär gav ett OS-guld.

Jämfört med den där tävlingen i Sydney ligger Lisa Nordén också bättre till sett till resultaten i Yokohama för tre veckor sedan.

– Vi pekade även på min och min tränares förmåga att träffa de viktiga tävlingarna och antalet VM-medaljer vi har tagit genom åren. Jag har lite rutin från de stora mästerskapen och har ofta presterat ganska bra.

"Finns mycket mer kvar"

Känner du att du har mer i dig att ta fram inför OS?

– Ja, absolut. Jag har legat i uppbyggnad hela vintern. I ett OS-kval är det väldigt många som är toppade. För att vara med där och strida är väldigt mycket likt den OS-form jag vill ha i augusti. Det kräver en större insats. Vi har valt att bygga en bas på fler tävlingar och samla poäng, men inte kanske någon riktig toppform. Nu har jag en ganska hektiskt tävlingsperiod bakom mig och en tung träningsperiod framför. Det finns väldigt mycket mer kvar för mig att göra, framför allt i löpningen.

Hur mycket kan du få ner tiderna?

– Ser man till utvecklingen 2012 när jag gick från 36,30 till 33.30 hade det varit en fantastisk kurva. Det är där vi siktar. OS-form från London eller helst lite bättre är där målet ligger när vi börjar lägret i morgon.

Höghöjdsträning fram till avresa

Lisa Nordén har redan påbörjat sin resa ner till Morzine i Alperna. Där ska hon träna på hög höjd fram till avresan till Rio knappt en vecka innan loppet den 20 augusti.

– Eventuellt har jag en eller två tävlingar framför mig, mest för att checka av var vi befinner oss och bibehålla tävlingsdelen i träningen.

I London var Lisa Nordén ett par ynka hundradelar från att knipa guldet. Den här gången kan banan tala till hennes fördel

– Tittar man på banan i Rio är den väldigt annorlunda från London. Cykeln kommer bli mycket mer utslagsgivande och tuffare. Det kommer bli en lite annan löpning, en tröttare löpning, eftersom cykeln är så pass brant och svår som den är. Det är ett väldigt annorlunda lopp och en annan klunga och startfält som var i London, en annan dynamik.

– Jag tror inte det blir ett liknande scenario som i London, men jag hoppas kunna vara med och göra skillnad på cykeln och sen använda löpningen efter tuff cykel, som varit en av mina starka sidor, till min fördel i Rio.

"Siktar inte på topp 20"

Du siktar på medalj?

– Kommer man från ett OS där man tagit en medalj innan siktar man inte på en topp 20-plats utan jag är där för att prestera och bli så bra jag kan bli. Kan jag ta den formen till där jag aldrig varit förut och prestera ännu bättre hade det varit fantastiskt roligt.