Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FCK i stort blåsväder efter biljettskandal i CL

Om du heter Jensen, Hansen eller Petersen och har köpt biljett till FC Köpenhamns Champions League-matcher är du varmt välkommen.

Heter du däremot Petrov, Maximov eller Mohammed blir du ifrågasatt och får din biljett annullerad.

– Vi har gjort så här av säkerhetsmässiga orsaker, säger den danska klubbens kommunikationschef Christian Wolny.

FC Köpenhamn har lottats mot Galatasaray, Juventus och Real Madrid i Champions Leagues gruppspel.

Sportsligt är uppgiften svår men många supportar jublar över att få se storklubbarna på Parken i Köpenhamn.

Men inte alla.

Direkt efter gruppspelslottningen såldes flera tusen biljetter och i FC Köpenhamn misstänker man att motståndarlagens supportar köpt in sig på platser utanför den avspärrade bortafans-sektionen.

– Det står klart och tydligt när man köper biljetter att om man är supporter till motståndarlaget så ska man i stället köpa biljetter genom den besökande klubben och att vi förbehåller oss rätten att annullera köp som inte följer de reglerna, säger Christian Wolny.

"Skickar ett mejl"

Regeln är i sig inte ovanlig.

Metoden som FC Köpenhamn använder för att sålla ut bortasupportrarna är däremot ifrågasatt.

De som fått sina biljetter annullerade är antingen sådana som bor utanför Köpenhamn - eller människor med namn som inte klingar danskt.

– Alla kunder vars biljetter blivit annullerade skickar vi ett mejl till.

– Mejl har gått ut till personer som inte bor i Köpenhamn eller som heter till exempel Petrov, Maximov eller Mohammed, alltså namn som kan indikera att det finns en grund till att ställa frågan och gå till botten med det, säger Christian Wolny.

"Debatten är av godo"

Mejlen har skapat debatt i och kring Köpenhamn där det är långt från ovanligt att heta just Mohammed men ändå vara dansk.

– Debatten i sig är av godo, säger Wolny som tror att den blossat upp på grund av att folk inte förstår allvaret i problemet.

– Vi spelade en match här på Parken för några år sedan, mot Hannover. Då hade en massa tyskar köpt biljetter och vi hade flera tusen Hannover-fans runtom hela stadion. Det skapade en massa problem. Folk hade dåliga upplevelser för att deras supportrar stod upp och skrek. Nu ska vi säkra att matcherna klaras av under förhållanden som är säkra för vår publik.

De personer som fått sina biljetter annullerade kan trots allt få gå på matcherna.

– Om man står fast vid att man är FCK-supporter så får man tillbaka sin biljett.

– Men om man sedan dyker upp vid stadion och ser ut att vara motståndarsupporter så får man inte komma in, säger Christian Wolny.