Foto: EMIL LANGVAD/TTFoto: EMIL LANGVAD/TT
 Foto: EMIL LANGVAD/TT
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

FC Rosengård räknar bort Marta: "Kan inte matcha ekonomiskt"

Publicerad

FC Rosengård räknar bort storstjärnan Marta Vieira da Silva, 31, till nästa säsong.

Brasilianskans kontrakt går ut efter säsongen – och nu räknar man med att hon vill tjäna vad som tjäna går under karriärens sista år.

– Jag har svårt att se att vi ska kunna matcha de pengarna, säger sportchefen Erling Nilsson.

FC Rosengård fick stryk två gånger om av FC Barcelona och Champions League-äventyret är över för i år.

Och kanske är även äventyret med Marta över. Kontraktet går ut efter säsongen och att hon skulle lämna klubben antingen under fredagen då vinterns transferfönster stänger, under sommaren eller efter den stundande säsongen förefaller sannolikt.

– Inget är förändrat. Hon har ett kontrakt hela 2017 och vi har inte hört något från någon annan klubb. Så länge vi inte har hört något eller har fått någon förfrågan så har vi inget att ta ställning till, säger Erling Nilsson.

"Förvånad om hon stannar"

FC Rosengård kommer i april att hålla ett budgetmöte då man ska sätta ramarna för tre år framöver. Då kommer det att fastslås hur mycket man ska lägga på spelarlöner, men klart är att man kommer att ha svårt att matcha de summor internationella storklubbar kan komma att erbjuda den 31-åriga superstjärnan.

– Jag är ärlig och jag kan säga att jag skulle bli förvånad om hon stannar. Hon är 31 år, och jag vet vilka pengar som Gaëlle (Enganamouit) fick när hon gick till Kina. Det skulle vara märkligt om hon under sina sista år inte försöker tjäna bra pengar.

– Min bild är att Marta inte har tjänat så mycket under sin karriär att hon kan leva som hon vill resten av livet. Jag tror aldrig att vi har de musklerna att vi kan matcha de pengarna som finns ute i Europa i dag.

"Härligt för damfotbollen"

Erling Nilsson jämför Martas framtid och eventuella klubbyte med när skyttedrottningen Pernille Harder lämnade  Linköping efter fjolårssäsongen.

– Hon fick fem gånger så mycket som vad hon hade i Linköping, säger han och fortsätter:

– Det är väl härligt för damfotbollen. Det är ju det här vi har drömt om. Och ser man till publiksiffrorna både i Paris och Lyon där det var 14 000 på läktarna, och vi hade 8 000 så är det ju en härlig utveckling.

Hur ska FC Rosengård kunna mäta sig med klubbar som ekonomiskt har det bättre förspänt?

– Vi måste jobba bättre och annorlunda. Vi har diskuterat under några månaders tid hur vi vill jobba. Vi vill hitta unga spelare i 20-22-årsåldern som kan utvecklas. Att vi ska lyckas dra till oss stjärnor blir svårare och svårare.

Nilsson nämner ett professionellt tränarteam och klubbens organisation som föreningens styrkor.

– Sedan är det kul att höra Barcelona, de vet ju inte ens vilken budget de har. Tjejlagets budget ingår i den totala miljardsatsningen.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag