"Älskad. Saknad", är orden som beskriver Johnny Wahlqvist. Foto: TOMAS LEPRINCE"Älskad. Saknad", är orden som beskriver Johnny Wahlqvist. Foto: TOMAS LEPRINCE
"Älskad. Saknad", är orden som beskriver Johnny Wahlqvist. Foto: TOMAS LEPRINCE
Begravningsgudtjänsten i STiby kyrka var välbesökt. Foto: TOMAS LEPRINCEBegravningsgudtjänsten i STiby kyrka var välbesökt. Foto: TOMAS LEPRINCE
Begravningsgudtjänsten i STiby kyrka var välbesökt. Foto: TOMAS LEPRINCE
Johnny Wahlqvist är en av svensk tyngdlyftnings största genom tiderna. Foto: TOMAS LEPRINCEJohnny Wahlqvist är en av svensk tyngdlyftnings största genom tiderna. Foto: TOMAS LEPRINCE
Johnny Wahlqvist är en av svensk tyngdlyftnings största genom tiderna. Foto: TOMAS LEPRINCE
Kvällspostens förre sportchef Kent Hansson minns Johnny Wahlqvist. Foto: TOMAS LEPRINCEKvällspostens förre sportchef Kent Hansson minns Johnny Wahlqvist. Foto: TOMAS LEPRINCE
Kvällspostens förre sportchef Kent Hansson minns Johnny Wahlqvist. Foto: TOMAS LEPRINCE

Familjen och vännerna tog farväl av Johnny Wahlqvist

Publicerad

På fredagsförmiddagen tog familj, vänner och idrottskompisar ett sista avsked av kraftsportsprofilen Johnny Wahlqvist i Stiby kyrka, en bit från Gärsnäs, där Johnny bodde större delen av sitt liv. 

Det var en stämningsfull och vacker ceremoni när Johnny fördes till den sista vilan.

– Jag vill minnas Johnny som en god vän, en person som fick mig att skratta och må bra, säger Sandra Lööw, som under några år hade Johnny som tränare när hon  tävlade i styrkelyft.

Johnny Wahlqvist  var en stor idrottsman. En av de största styrkelyftarna vi har haft i det här landet.

Otaliga var de internationella mästerskapsmedaljer han lyfte hem. 

Han var även kroppsligt en stor man. Han älskade mat och helst då mamma Gullans mat. Otaliga är de historier om Johnnys matlust. Johnny syntes och hördes, inne på tävlingsarenorna men även utanför idrotten.

Johnny tyckte om att provocera och chocka. Han fixade många rubriker, inte minst till Kvällsposten. En tidning som han hyste varma känslor för. Johnny var också speciellt inbjuden när Kvällsposten fyllde 60 år.

– Idrott ska vara show, brukade Johnny säga med ett efterföljande bullrande skratt.

"I dit it my way"

Johnny hade lätt för att skratta. Han såg livet som en stor fest. Under fredagens  begravningsakt var det många som delade med sig av Johnny-minnen.

En stor man med ett stort hjärta, var den allmänna meningen bland begravningsgästerna.

Psalm 249, ”Blott en dag" inledde begravningsceremonin i Stibys vackra kyrka, som leddes av prästen Staffan Blomberg. Efter psalm 297 ”Härlig är jorden” tog släkt och vänner avsked av Johnny. Några talade spontant vid kistan.

Begravningsgudtjänsten avslutades med ”I did it my way”, framförd på orgel. En låt som passade in på Johnny Wahlqvist. Kraftkarlen Johnny gjorde det alltid på sitt eget speciella sätt.

– Jag vill minnas honom som han var. Han var en snäll kille och vi hade nära kontakt med varandra, sa Gullan Wahlqvist, efter sonen Johnnys död till Ystads Allehanda. 

Blev 43 år gammal

Gullan Wahlqvist minns att hon och maken Gösta, som också gått ur tiden, följde sin sons idrottskarriär flitigt och gladdes med framgångarna.

– Vi följde honom hela tiden och vi åkte runt med honom till tävlingar. Och det är klart att det var väldigt roligt när han vann VM. Det var en stark prestation av honom, sa Gullan Wahlqvist till YA. 

På fredgen tog Gullan Wahlqvist ett gripande farväl av sin son Johnny i Stiby kyrka tillsammans med andra sörjande. Johnny Wahlqvist från Gärsnäs och Simrishamn avled den 30 januari på lasarettet i Ystad efter att ha vårdats för hjärtproblem under tre veckors tid.

Johnny Wahlqvist blev 43 år.

Foto: TOMAS LEPRINCE

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag