Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen och vännerna tog farväl av Johnny Wahlqvist

"Älskad. Saknad", är orden som beskriver Johnny Wahlqvist.Foto: TOMAS LEPRINCE
Begravningsgudtjänsten i STiby kyrka var välbesökt.Foto: TOMAS LEPRINCE
Johnny Wahlqvist är en av svensk tyngdlyftnings största genom tiderna.Foto: TOMAS LEPRINCE
Kvällspostens förre sportchef Kent Hansson minns Johnny Wahlqvist.Foto: TOMAS LEPRINCE

På fredagsförmiddagen tog familj, vänner och idrottskompisar ett sista avsked av kraftsportsprofilen Johnny Wahlqvist i Stiby kyrka, en bit från Gärsnäs, där Johnny bodde större delen av sitt liv. 

Det var en stämningsfull och vacker ceremoni när Johnny fördes till den sista vilan.

– Jag vill minnas Johnny som en god vän, en person som fick mig att skratta och må bra, säger Sandra Lööw, som under några år hade Johnny som tränare när hon  tävlade i styrkelyft.

Johnny Wahlqvist  var en stor idrottsman. En av de största styrkelyftarna vi har haft i det här landet.

Otaliga var de internationella mästerskapsmedaljer han lyfte hem. 

Han var även kroppsligt en stor man. Han älskade mat och helst då mamma Gullans mat. Otaliga är de historier om Johnnys matlust. Johnny syntes och hördes, inne på tävlingsarenorna men även utanför idrotten.

Johnny tyckte om att provocera och chocka. Han fixade många rubriker, inte minst till Kvällsposten. En tidning som han hyste varma känslor för. Johnny var också speciellt inbjuden när Kvällsposten fyllde 60 år.

– Idrott ska vara show, brukade Johnny säga med ett efterföljande bullrande skratt.

"I dit it my way"

Johnny hade lätt för att skratta. Han såg livet som en stor fest. Under fredagens  begravningsakt var det många som delade med sig av Johnny-minnen.

En stor man med ett stort hjärta, var den allmänna meningen bland begravningsgästerna.

Psalm 249, ”Blott en dag" inledde begravningsceremonin i Stibys vackra kyrka, som leddes av prästen Staffan Blomberg. Efter psalm 297 ”Härlig är jorden” tog släkt och vänner avsked av Johnny. Några talade spontant vid kistan.

Begravningsgudtjänsten avslutades med ”I did it my way”, framförd på orgel. En låt som passade in på Johnny Wahlqvist. Kraftkarlen Johnny gjorde det alltid på sitt eget speciella sätt.

– Jag vill minnas honom som han var. Han var en snäll kille och vi hade nära kontakt med varandra, sa Gullan Wahlqvist, efter sonen Johnnys död till Ystads Allehanda. 

Blev 43 år gammal

Gullan Wahlqvist minns att hon och maken Gösta, som också gått ur tiden, följde sin sons idrottskarriär flitigt och gladdes med framgångarna.

– Vi följde honom hela tiden och vi åkte runt med honom till tävlingar. Och det är klart att det var väldigt roligt när han vann VM. Det var en stark prestation av honom, sa Gullan Wahlqvist till YA. 

På fredgen tog Gullan Wahlqvist ett gripande farväl av sin son Johnny i Stiby kyrka tillsammans med andra sörjande. Johnny Wahlqvist från Gärsnäs och Simrishamn avled den 30 januari på lasarettet i Ystad efter att ha vårdats för hjärtproblem under tre veckors tid.

Johnny Wahlqvist blev 43 år.

Foto: TOMAS LEPRINCE