Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen i fokus för Ekenberg – lämnar Mjällby efter 20 år

Marcus Ekenberg i Mjällbytröjan. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Mjällbyikonen satsar på yrkes– och familjelivet. Foto: SANNA DOLCK

20 år, 456 tävlingsmatcher och 178 mål senare tackade Mjällbys ikon Marcus Ekenberg för sig. Nu blir det spel i division tre–klubben Sölvesborgs GoIF.

– Jag lämnar med flaggan i topp, säger han. 

Som 16–åring kom han till Listerklubben. 20 år senare lämnar en av Mjällbys största spelare genom tiderna Strandvallen för att fokusera på yrkes– och familjelivet – ett beslut som vuxit fram.

– Det var dags, helt enkelt. Nu får de nya, unga killarna ta över stafettpinnen – jag har hållit på så pass länge ändå. 

Anledningarna till varför han lämnar Mjällby AIF är enligt Ekenberg lika enkla som självklara. 

– Det är dags att lägga fokus på familjen. Efter nästan ett helt liv med träningar, matcher och frånvaro i tid och otid håller det inte längre. Fem, sex träningar i veckan, bortaresor… Det räcker nu. Dessutom har jag ett jobb som tar väldigt mycket tid, så det är på tiden att lämna över.

Blir kvar i fotbollen trots allt

Ekenberg lämnar dock inte fotbollen helt. Tillsammans med Daniel Nilsson, tidigare även han i Mjällby, har han skrivit på för division tre–klubben Sölvesborgs GoIF. Förutom den självklara rutinen hoppas han tillsammans med Nilsson på att kunna lyfta SGIF:s unga spelare under träningar och matcher. 

– Jag och "Danne" håller fortfarande på en hög nivå – tempot sitter naturligt i kroppen trots åldern. Det är som min kompis (Tobias) Grahn säger: all PR är bra PR, även om det är på en lägre nivå!

Bortsett från en kortare sejour i Helsingborgs IF har Marcus Ekenberg varit Mjällby trogen. Efter succésäsongen 2009 var det dock tal om en flytt från Blekinge. 

Hur nära var det att du skrev på för AIK?

– Inte särskilt. Det fanns också ett intresse från IFK Göteborg – Håkan Mild träffade faktiskt (f.d. klubbdirektören) Jörgen Martinsson och förhandlade, men de kom inte överens om priset. Om det var nära… jag tror faktiskt inte det.

Avancemanget till Allsvenskan bäst

De goda minnena från Strandvallen är fler än de dåliga, menar Ekenberg. När han ombeds lista de bästa rullar det på.

– Självklart är avancemanget till Allsvenskan 2009 mitt bästa minne. Vi hade pratat länge om hur häftigt det hade varit att ta upp Mjällby. När det var klart kändes det nästan overkligt. 

– Uppflyttningen till Superettan 2005 smäller högt den också. Vi vann mot Husqvarna hemma med 6–2 – jag gjorde fem mål. Hattricket mot Gais i hemmapremiären i Allsvenskan ligger där och lurar … Och självklart Fotbollsgalan 2009 när jag fick ta emot priset som årets skyttekung … Hinner du med?

På frågan om hur han tror att Mjällbysupportrarna och lagkamraterna kommer minnas honom kommer svaret snabbt.

– Som en glädjespridare. Jag kommer nog alltid att vara ett barn i sinnet, oavsett sportslig nivå, säger han och skrattar.

Josip Ladan

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!