Jesper Jansson Foto: Tomas LeprinceJesper Jansson Foto: Tomas Leprince
Jesper Jansson Foto: Tomas Leprince
Claes Ohlsson, tidigare ordförande i klubben Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-BildClaes Ohlsson, tidigare ordförande i klubben Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Claes Ohlsson, tidigare ordförande i klubben Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Emil Krafth Foto: Ludvig ThunmanEmil Krafth Foto: Ludvig Thunman
Emil Krafth Foto: Ludvig Thunman
Loret Sadiku Foto: Ludvig ThunmanLoret Sadiku Foto: Ludvig Thunman
Loret Sadiku Foto: Ludvig Thunman

Extern finansiär ville avsätta HIF:s styrelse

Publicerad

HIF:s ekonomi blöder och enligt den förre sportchefen Jesper Jansson beror det delvis på att styrelsen inte vågade satsa vid spelarköp och kontraktsförlängningar.

I ett reportage gjort av Offside avslöjar finansiären Jerry Wiener att han lovat ordna fram vad som behövdes för att förlänga kontrakten med Loret Sadiku och Emil Krafth.

– De här pengarna kom med villkoret att Jesper Jansson skulle få fullt mandat att göra sitt jobb. Vi hade också förslag på en ny styrelse, säger Wiener till Offside.

Externa finansiärer har räddat Helsingborgs IF från konkurrs flera gånger de senaste åren och det är ingen hemlighet att klubben fortfarande är pressad.

I Offsides första nummer för året, som når prenumeranter denna vecka och säljs i butik från måndag nästa vecka, har klubbens ekonomi granskats.

Där ger bland andra Jesper Jansson, tidigare sportchef, sin syn på vad som gått snett.

Enligt Jansson vågade HIF-styrelsen inte satsa tillräckligt mycket. Han lyfter fram Alfred Finnbogason, Alejandro Bedoya, Nikola Djurdjic och May Mahlangu som exempel. Samtliga gjorde succé utan att HIF fick någon ersättning när de lämnade 2012 eftersom de gick som bosman eller enbart var inlånade.

– Ibland är det som om man inte förstår att det alltid är dyrare att hämta in nya spelare än att satsa på dem man redan har, säger Jansson till Offside.

Erbjöd pengar till kontraktsförlängningar

Jerry Wiener, som genom åren investerat stora pengar i HIF, anser att Jesper Jansson varit bakbunden och precis som den förre sportchefen tycker han att HIF borde ha satsat hårdare vid kontraktsförlängningar för att på så sätt kunna tjäna mer pengar vid framtida försäljningar.

2014 erbjöd han sig att hjälpa till med finansiering av förlängningar med Emil Krafth och Loret Sadiku, förutsatt att Jesper Jansson fick friare tyglar och att styrelsen ställde sina platser till förfogande.

Det blev aldrig någon kontraktsförlängning, Jesper Jansson sade så småningom upp sig och de båda spelarna såldes för i sammanhanget småpengar.

"Hade varit en bra deal"

Claes Ohlsson, tidigare ordförande i klubben, erkänner att hans styrelse genom åren fattat några felaktiga beslut. Däremot håller han inte helt med Wiener och Jansson.

– Det är en fråga om hur hårt man kan spänna bågen. För at investera måste man kunna betala. Man har löpande kostnader plus avskrivningar, och för varje investering som man gör ökar kostnaderna. Hur stort underskott kan man ha när man säljer spelaren? Visst, med facit i hand hade Finnbogason varit en bra deal, men hade vi skrivit ett treårskontrakt hade vi låst underskottet under den tiden. Och när vi kom till Europa fick Jesper grönt ljus men hann inte avsluta affären förrän en holländsk klubb kom emellan, säger Ohlsson till Offside.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag