Franz Brorsson gjorde Malmös mål i hemmamötet med FK Vardar. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFranz Brorsson gjorde Malmös mål i hemmamötet med FK Vardar. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Franz Brorsson gjorde Malmös mål i hemmamötet med FK Vardar. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki i duell med Vardars Juan Felipe. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNOscar Lewicki i duell med Vardars Juan Felipe. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki i duell med Vardars Juan Felipe. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Experten: Viktigt för svensk fotboll med MFF-seger

Publicerad

En seger för Malmö FF mot FK Vardar är viktigt för svensk fotboll.

Ett andra raka Champions League-kvalbakslag kan däremot försvåra svenska lags chanser rejält i europeiska kvalspel de kommande åren.

– Då har vi två usla år som tar fem år innan vi kan förbättra, säger Lennart Hedstigen som driver bloggen Uefaranken.

I ett varmt Strumica ska Malmö FF vända på 1–1-resultatet från det första Champions League-kvalmötet med FK Vardar.

På många vis står det mycket på spel i returen.

Hur illa skulle det vara om Malmö åker ut redan i kvalomgång två?

– Jätteilla. De får inte spela vidare och får bara en poäng till klubbrankingen vilket för MFF är alldeles för lite om man ska vara däruppe där jag och många andra tänker sig att Malmö ska vara. Alltså ett av de lagen som går till gruppspel i Europa regelbundet. Då kommer vi inte bli seedade i de senare kvalomgångarna, säger Lennart Hedstigen som driver bloggen Uefaranken där han skriver initierat om de svenska lagens kvalspel och rankingpoäng.

Ännu svårare

Till nästa år görs upplägget i kvalspelet till Champions League om.

Då kommer det svenska mästarlaget i stället gå in i kvalomgång ett och måste ta sig förbi fyra kvalrundor för att nå stormatcherna och miljonerna i gruppspelet.

– Det blir ett playoff till och ännu svårare att ta sig till Champions League. Möjligheten att bli seedad i det som blir kvalomgång två kommer vara liten om Malmö åker ur nu. Jag skulle säga att de inte blir seedade där vilket skulle vara en otrolig missräkning.

– Men ett bra kval i år gör i stället att det skulle bli enklare att ta oss upp ett steg till.

Behövs minst gruppspel

För att infria det målet behövs spel i åtminstone Europa Leagues gruppspel och uppskattningsvis sex vunna poäng i höst. Tar sig MFF vidare till nästa kvalrunda i år är man i alla fall garanterad en playoff-plats till Europa Leagues gruppspel och i ett sånt kval ligger man på seedningsplats.

Hur viktigt är Malmös kval ur ett svenskt perspektiv?

– Går det skitdåligt för Malmö men både AIK och Norrköping tar sig vidare till Europa Leagues gruppspel då påverkar inte det något negativt för de andra lagen. Allting som svenska klubbarna gör bra är positivt för de andra svenska klubbarna, säger Lennart Hedstigen och fortsätter.

– Att mycket hänger på Malmö är egentligen för att Malmö har haft störst framgångar och ligger bäst till att ta fler poäng. De andra klubbarna kommer dra fördel av att Malmö gör det bra en gång till.

Mardrömsscenario

En MFF-förlust mot Vardar skulle däremot öppna för ett mardrömsscenario. I fjol åkte Norrköping ut direkt i CL-kvalet, Häcken gjorde samma i Europa League-kvalet och både AIK och IFK Göteborg missade EL-gruppspelet. Sverige skrapade bara ihop 2.750 poäng och föll tre platser på Uefas ranking. Än så länge är samtliga svenska lag kvar i cupspelet (AIK, Norrköping och Östersund också). Men ett nytt svagt år skulle slå hårt.

– Då kommer det dröja ännu längre innan vi har chansen att få drömmen om två platser i Champions League-kvalet. Den får man verkligen skjuta på framtiden då. Redan fjolårets usla insats gjorde att det inte blev ett realistiskt mål inom de närmaste åren, säger Lennart Hedstigen.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag