Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens förslag: Så kan Z-statyn räddas

Näsan på statyn kapades.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Båda benen på statyn sågades sönder.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Zlatanstatyn har flera gånger utsatts för vandalism.

Men det kan finnas ett sätt att rädda den.

– Möjligen att renovera den och placera den inomhus, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och tidigare chef för Stockholm Konst, till Sydsvenskan

Statyn på Stadiontorget i Malmö har flera gånger utsatts för vandalism sedan Zlatan Ibrahimovic gick in som investerare i Hammarby i slutet av november.

Någon fäste en toalettsits på hans ena arm. En plastpåse sattes på hans huvud med skylten ”Flyttas omgående till Zöder i Ztockholm”. Ordet ”Judas” har sprejmålats på statyn. Dessutom har konstverket bränts med bengaler. 

Någon sågade sönder båda benen. Statyns näsa och en lilltå kapades. Den guldglänsande statyn har blivit övermålad i annan färg.

– Vi har satt upp ett staket runt statyn och nu tittar vi på hur vi ska reparera den. Vår strategi är att få det gjort i januari-februari, säger Malin Tykesson, kommunikationschef på fritidsförvaltningen, till tidningen.

”Det har accelererat på ett väldigt obehagligt sätt”

Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och tidigare chef för Stockholm Konst, kan mycket om offentlig konst och har ett förslag vad gäller statyn. Han anser att den enda möjliga räddningen skulle vara att placera statyn inomhus – men Castenfors är ändå pessimistisk när det gäller Zlatanstatyn:

– Det här är krafter som inte går att styra och det har accelererat på ett väldigt obehagligt sätt, säger han till tidningen.

Castenfors poängterar att det finns en grundregel när det gäller att sätta upp statyer – undvik att göra det medan personerna fortfarande är i livet.