Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En kvart efter att jag ringde fick jag panik”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Det är Kalle Bending som ska stoppa Storvretas brutala offensiv.

Men det många inte vet är att Kalmarsundsmålvakten var så nära man bara kan komma att spela i just Storvreta.

– Det är inte mitt stoltaste ögonblick i livet, säger 26-åringen inför lördagens seriefinal som sänds i SportExpressen Play.

Det var våren 2018 och efter tre säsonger i allsvenska Visby ville Kalle Bending vidare i karriären.

De två hetaste alternativen var Kalmarsund och Storvreta - och målvakten var på besök hos båda föreningarna.

– När jag var hos Storvreta hade de precis vunnit SM-guld och det var kanske fel tid att vara där på. Det kändes mycket bättre hos Kalmarsund. Men Storvreta är alltid Storvreta. Det finns en tyngd där, säger Kalle Bending.

Tackade ja till Storvreta - ångrade sig

Han tog beslutet att ringa upp Storvretas dåvarande sportchef Michael Rasi för att tacka ja.

– En kvart efteråt fick jag panik. Det blev inte som jag hade tänkt mig. Jag ringde tillbaka till Rasi och frågade om jag kunde få till måndag på mig i stället, att det gick lite för fort där. Han suckade och mumlade något. Han förstod väl att det var kört.

Därefter ringde Kalle Bending i stället upp Adam Kallenberg i Kalmarsund och sa: ”Vi kör!”

Ett beslut som 26-åringen från Gävle inte har ångrat i dag.

– Jag hade haft ett SM-guld som reservkeeper i Storvreta, men jag ser ingen merit i det. Den här resan är bra mycket roligare. Jag får speltid och förtroende. Jag ångrar det inte en sekund.

Kalle Bending är inne på sin tredje säsong i Kalmarsund.
Foto: Anton Måård / FBC Kalmarsund

Tvåårskontraktet han skrev på med Kalmarsund 2018 gick ut i våras.

Då var det återigen lite kaotiskt kring Kalle Bending. Eller egentligen kring hela målvaktssituationen i Kalmarsund.

Talangfulle Thomas Crona plockades tidigt in från RIG Umeå.

Andremålvakten Edin Omanovic satt på ett kontrakt.

Kalle Bending var utan.

– Det var ingen panik för min del. Jag hade en bra säsong i ryggen, var i min prime eller på väg dit och tre keeprar hade inte varit något problem.

Bending blev kvar i Kalmarsund - till slut

Enligt uppgifter till SportExpressen var det dock nära att Kalle Bending inte blev kvar i Kalmarsund. 

Något han inte bekräftar, men han erkänner att han behövde lite betänketid.

– Det finns alltid ett liv utanför innebandyn. Det var ett snöpligt slut på säsongen och man ska hitta motivationen igen. Det måste gå ganska snabbt när man ska skriva kontrakt, så det blev lite snack. Sedan blev det ett jäkla sug i mig igen och då var Kalmarsund det enda alternativet, säger han.

Innan det nya kontraktet slutligen skrevs på hörde sig Kalmarsund, enligt uppgifter, för med både Växjös Viktor Kastengren och finske landslagsmålvakten Eero Kosonen. Samtidigt visade Storvreta återigen sitt intresse för Kalle Bending.

– Det var lite snack, men det var aldrig aktuellt. De hade en dialog med Kosonen också och (Viktor) Klintsten. Ett tredjehandsval vill jag aldrig vara.

Det blev till slut Edin Omanovic som förpassades till tredjemålvakt i Kalmarsund och som senare försvann till Craftstaden i division ett. Han menade att klubben hade ”pissat på” honom.

”Storvreta är den största kraftmätningen”

Kalle Bending har fortsatt som målvaktsetta samtidigt som Thomas Crona har fått en del speltid. Inte minst inledningsvis då Bending var skadad.

– Jag missade tio veckor av försäsongen så det är först nu på slutet som det har lossnat för mig. Det blir bara bättre och bättre. Jag känner inte av mitt knä längre heller.

Kalmarsund är sex poäng före Storvreta i tabellen men har en match mer spelad också.
Foto: FBC Kalmarsund

Nu ställs Kalle Bending och hans Kalmarsund för den största utmaningen hittills den här säsongen.

Kalmarsund har tio segrar av tio möjliga och gästar nu tvåan Storvreta - som är årets stora guldfavorit.

– Det känns som vi har spelat nio träningsmatcher och en mot Falun. Det är klart det blir extra taggning nu. Det här är den största kraftmätningen hittills, säger Bending.

Ni leder serien. Är ni favoriter eller underdogs på lördag?

– Jag får nog ändå säga att vi är underdogs sett till förväntningar inför säsongen, historiken och meriterna hos spelarna. Men vi har en gyllene chans att slå dem för att vi själva är starkare. Eftersom jag är från Gävle, nära Uppsala, och att jag var nära att spela för Storvreta så betyder den här matchen lite extra för mig också.

Storvreta har som sagt försökt två gånger nu. Ser du dig själv som Viktor Klintstens efterträdare så småningom?

– Nej, det gör jag inte. Jag trivs jättebra här nere. Så länge jag satsar blir jag nog kvar här, i alla fall som det ser ut nu, och Storvreta hittar nog någon annan inom en, två år, säger Kalle Bending.

SportExpressen sänder alla matcher från SSL fram till 2025. Storvreta-Kalmarsund sänds från klockan 16.50 i morgon lördag. 


Storvreta trollade bort Jönköpingförsvaret totalt