Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma, 25, utmanar STCC-veteranerna

Bilsporten STCC har länge varit en mansdominerad sport. Men nu går det att skönja ett trendbrott.

I fjol var Emma Kimiläinen, 25, den första kvinnliga föraren sedan 1999 och i år är målet att utmana veteranerna, med Fredrik Ekblom, 44, i spetsen.

– Jag siktar på en topp 5-placering, säger hon.

Om två veckor drar STCC-säsongen i gång i Skövde. Men uppladdningen påbörjades redan under den gångna veckan i Knutstorp, där förarna fick chansen att testköra sina bilar.

Årets startfält ser lite annorlunda ut. Tre förare debuterar i STCC och i den övrigt så mansdominerade sporten hittar vi i år två kvinnliga deltagare.

Första tävlingen som femåring

En av dessa är finska Emma Kimiläinen, som i år gör sin andra säsong.

– Teamet kontaktade mig för 1,5 år sedan och frågade om jag var intresserad av att köra här, det var aldrig något att fundera över. STCC är en jättebra serie, säger hon.

Intresset för motorer och bilar har Emma fått från sin pappa. Redan som treåring började hon köra gokart, och som femåring var det dags för den första tävlingen.

– Pappa körde ofta gokart, men han kunde så klart inte lämna oss barn ensamma hemma. Så vi fick följa med honom varje gång och på den vägen är det, säger Emma Kimiläinen.

Åldern är inget hinder

En som är långt ifrån nybörjare är Fredrik Ekblom. Den trefaldige mästaren debuterade så tidigt som 1998, och han ser många fördelar med att ha varit med förut.

– Det underlättar när vi ska ordna med bilens inställningar, där har jag mycket kunskap efter att ha kört i så många år. Jag vill tro att det är därför Poolstar ger mig fortsatt förtroende, jag vet vad jag pratar om, säger han.

Åldern brukar annars till slut sätta stopp för utövarens karriär. Fredrik Ekblom ser dock ingen anledning att börja tänka på refrängen.

– Visst blir fysiken en större utmaning varje säsong, men samtidigt är jag mer vältränad i dag än jag var som 25-åring. Man måste leverera bra placeringar varje år för att få fortsätta att köra, jag kan bara hoppas att det fortsätter att gå bra för mig, säger han.

Vill vinna första racet

Men nu kommer alltså en utmanare från Finland som vill sätta käppar i hjulet för Fredrik Ekblom. Efter en debutsäsong fylld av krockar och oavslutade lopp har Emma Kimiläinen lärt sig en massa, och i år siktar hon mot toppen.

– Förra året var ett läroår, jag hade inte kört en racingbil på fyra år så det var väldigt spännande. I år är förutsättningarna annorlunda. Jag siktar på att komma topp-5 och vinna mitt första race, säger hon.

 

Foto och film: Christer Wahlgren