Elitryttaren räddade livet på sin gamla häst

lexander Zetterman, 25, räddade sin gamla tävlingshäst Make a Joke i sista stund. I stället för att hamna på slaktbänken ska nu hästen pensioneras på gården i Linderöd
Foto: Tommy Svensson/Kristianstadsbladet
"En gammal häst har också rätt till ett liv efter karriären", säger Andreas Zetterman.
Foto: Christer Wahlgren
För drygt ett och ett halvt år sedan räddade Alexander även sin tidigare tävlingsponny Gray Bray, då 27 år, som även han fick gå i pension hemma på gården.
Foto: Christer Wahlgren

I sista stund lyckades elitryttaren Alexander Zetterman, 25, rädda livet på sin gamla tävlingshäst Make a Joke.

Dagen innan trotjänaren skulle gått till slakt hämtades han hem till familjens gård i Linderöd.

– En häst är inte bara ett tävlingsredskap. Vi pensionerar honom här hos oss. Han kan få fyra–fem år till om vi tar riktigt bra hand om honom, säger Alexander.

Alexander Zetterman skadade sig nyligen vid en tävling i Varberg där han gick omkull och bröt nyckelbenet. Därför hade han för en gångs skull tid att sitta vid datorn i tisdags och läsa på Facebook.

– Där var en uppfödare som skrev om min gamla tävlingshäst Make a Joke att nästa dag skulle han "ut och galoppera på de evigt gröna ängarna". Så jag ringde för att fråga om jag kunde få ta ett sista farväl av honom, säger Alexander.

Internationella framgångar

Make a Joke är 24 år gammal och hade under sin storhetstid framgångar på internationell nivå med bland annat Hendrik Lannér och Malin Baryard. Både Alexander Zetterman och hans pappa har ridit honom innan familjen sålde hästen 2007.

– Jag vann Young Rider Cup i Scandinavium 2006 på Make a Joke. Det är det största som kan hända en ungdomsryttare. På junior-EM i Aten blev jag sexa, och jag tog även ett SM-silver, säger Alexander.

– Åren går så fort och man tävlar vare helg. Men när man tittar tillbaka så är det vissa hästar som är väldigt speciella. Make a Joke är en sådan häst.

"Trodde han var sjuk"

Alexander trodde att Make a Joke kanske var allvarligt sjuk eller så – men det visade sig att 24-åringen var helt kry. "Om du vill ta honom så är det inga problem", sa ägaren.

– Vi åkte och hämtade honom dagen därpå. Jag skulle tro att han kände igen mig. Han blev glad för att se oss och var väldigt social och tillmötesgående. Och han verkar känna igen sig här på gården också, berättar Alexander Zetterman.

– Nu måste vi motionera honom och hålla honom i form. Han blir en del i familjen här hos oss. Och nu när jag är skadad kan jag ägna extra mycket tid åt det.

Riktigt tävlingsproffs

Dagen efter att Make a Joke hade kommit "hem" till Linderöd var Kristianstadsbladet på plats för att skriva om saken. Då reagerade hästen som ett äkta gammalt tävlingsproffs.

– Han blev hur glad som helst för att få uppmärksamhet och riktigt poserade när han skulle vara med på bild. Tävlingshästar kan få en liten depression om de blir bortglömda, det är inte så bra för deras moral. De är riktiga divor.

För drygt ett och ett halvt år sedan räddade Alexander även sin tidigare tävlingsponny Gray Bray, då 27 år, som även han fick gå i pension hemma på gården.