Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter otäcka kraschen – så besegrade hon rädslan

1 / 7

Kraschen i Simrishamnsknixen gav henne i sju frakturer i vänsterfoten, två i den högra och flera revbensfrakturer.

Det var en traumatisk upplevelse.

Nu ska kartläsaren Ida Lidebjer Granberg ta revansch på den där svängen.

– Jag ville åka så fort som möjligt igen efter olyckan, mest för att komma över rädslan.

Hon var sjukskriven i fyra månader. Sedan var det upp på hästen – eller in i bilen i det här fallet – igen. Kartläsaren Ida Lidebjer Granberg stirrade skräcken i vitögat och vägrade ge upp.

Gips och rullstol höll henne borta från passionen till rallyn och jobbet på förskolan och för ett tag gick hon i tankar om att sluta. Men så fort hon fick chans satte hon sig åter i bilen. Det skulle bli hennes räddning.

Det fungerade som en slags terapi. Att bli av med rädslan var tvunget.

– Jag försökte komma igång igen så fort som möjligt just för att inte bli rädd. Direkt efteråt så tänkte jag ganska så mycket på riskerna, och man blev ju lite rädd. Men sedan glömmer man så fort man sätter sig i bilen igen.

På sjukhus i en vecka

Men nog har olyckan ärrat henne.

– Innan kraschen så var jag aldrig rädd, men nu så krävs det mer för att jag ska börja lita på den jag åker med. Jag har blivit lite mer försiktig med vem jag åker med och bygger upp tilliten först.

Ida minns tillbaka på vad som hände i den svängen i Simrishamn för ett år sedan.

– Vi åkte av vägen och frontade med ett träd. Vi körde full fart på högsta växeln och drog rakt in i ett träd. Jag bröt båda fötterna på ganska många ställen, och lite revben och så.

Hon låg inlagd en vecka på sjukhuset. Fast i slutändan var det bara stortån som fick opereras.

– Jag blev gipsad och sedan fick det bara självläka.

Har kraschat igen

Hon har återupptagit tävlandet, men på lördagen väntar ett speciellt och mycket känslosamt återseende. I Simrishamnsmixen har man nämligen behållit kurvan där olyckan ägde rum.

– Det känns lite speciellt, lite extra nervöst är det. Och jag vet att den sträckan som vi kraschade på finns kvar. Det känns ju lite läskigt.

– Men jag tror inte att jag kommer att känna så mycket. Jag har förberett mig ganska så mycket, och jag ser väldigt mycket framemot tävlingen också för att kunna ta det här steget och beta av det. Det blir lite dubbla känslor.

Ida har kraschat igen sedan april. Men hon är inte längre rädd.

– Jag har åkt ganska så länge och har varit med om en del avåkningar och så, men aldrig skadat mig förutom den gången. Man blir ganska härdad. Jag har voltat fem gånger, så man får väl säga att det tillhör sporten. Men det är väldigt sällan man skadar sig.