Foto: Rickard Nilsson
 Foto: Rickard Nilsson

Efter dopingen – nu satsar han på MMA

Publicerad

För ett år sen var Mathias Günther dopningsavstängd.

Nu satsar brottaren mot VM och OS – och en MMA-karriär.

– Jag räknar med att få en hel del stryk men siktar på att ge en hel del stryk också, säger Günther.

Nyheten om Malmöbrottaren slog ned som en bomb i brottningsvärlden.

I mars 2012 testades landslagsmannen positivt för doping efter att ha tagit Lasix, en tablett som skulle hjälpa honom att få bort den vätska han hade fått i foten efter en inflammation.

– Jag vill inte sitta här och förfina det i den bemärkelsen, men samtidigt vill jag att folk ska förstå att det är en väsentlig skillnad mellan att ta steroider och göra det som jag har gjort. Och då inte sagt att jag inte ska ta mitt straff, för jag har uppenbarligen gjort fel och jag kommer att ta mitt straff. Min enda vädjan med fortsättningen är att gemene man också kan förstå skillnaden. För i dag är det ju så att jag är dopad precis som Mühlegg, men det finns ju mer än svart och vitt, sa Günther till Kvällsposten då.

Debuterar i mellandagarna

Avstängningen blev två år lång men för knappt ett år sedan gjorde Sparta-brottaren comeback och nu siktar han mot sommarens VM och OS 2016.

Samtidigt försöker han slå sig in på en helt annan bana. Günther ska bli MMA-fighter och gör sin debut mot dansken Joakim Jankovic vid en gala på Amiralen i Malmö den 27 december.

– Det kommer bli stor skillnad, främst stående. Som brottare är du inte van vid att dela ut eller ta emot slag. Det har jag tränat mycket på den sista tiden, att få in slagvanan och att träna bort de naturliga reflexerna som att blinka och rygga tillbaka, säger Günther.

"Har fått stryk många gånger"

Tanken är att kunna kombinera brottningen och MMA-karriären och Günther hymlar inte med vad som lockat över honom till MMA.

– Det är pengarna. Jag ger mig in på mitt åttonde ekonomiska självmord nu när jag gör min åttonde säsong som brottare. Det finns inga pengar att tjäna och familjelivet blir lidande. MMA är annorlunda på väldigt många sätt.

Nu väntar slag och sparkar, men någon rädsla för att gå upp i ringen finns inte.

– Jag har fått stryk många gånger i mitt liv men det är ju en sak. Nu handlar det om att ge stryk också. Man kan ju inte gå och hoppas på att han ska slå sig trött och att jag sen ska vinna genom att brotta ner honom. Men jag har matchrutinen. 800 brottningsmatcher väger ändå ganska tungt.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag