Zećira Mušović, FC Rosengårds målvaktsstjärna. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅNZećira Mušović, FC Rosengårds målvaktsstjärna. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Zećira Mušović, FC Rosengårds målvaktsstjärna. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Handbollslandslaget tidigare kapten Tobias Karlsson var en av de som låg bakom handbollens avtal. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNHandbollslandslaget tidigare kapten Tobias Karlsson var en av de som låg bakom handbollens avtal. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Handbollslandslaget tidigare kapten Tobias Karlsson var en av de som låg bakom handbollens avtal. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter bojkotthotet: Hyllar handbollen

Publicerad

Rosengårds landslagsmålvakt Zećira Mušović, 21, applåderar – handbollen.

Hon hyllar herrarna som sänkt sin landslagsersättning till damernas nivå.

– Det är snyggt. Deras beslut kommer rakt från hjärtat, säger Zećira.

Under dam-EM i Tyskland har det blivit känt att herralandslaget i handboll, på eget initiativ, valt att sänka sin dagersättning så man landar på samma nivå som damlandslaget. Anpassningen kom för ungefär två år sedan.

Enligt uppgifter i Aftonbladet får både damer och herrar 700 kronor om dagen när man är på landslagsuppdrag.

Till detta kommer olika bonusar, vid avancemang och medaljer. Ett guld i VM ger 110 000 kronor per spelare. 

Zećira Mušović, en av landets bästa fotbollsmålvakter på damsidan, följer debatten – och utvecklingen.

– Jag har inte jättebra koll på handbollen och deras förutsättningar. Men jag har läst om att herrarna gått in och sagt att det ska vara samma ersättning i herr- och damlandslaget, säger FCR-stjärnan.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är stort, framför allt att det kommer ut nu i efterhand. Det är ingen PR-grej, deras beslut i handbollen kommer rakt från hjärtat.

Hotet mot Fotbollsgalan

Under hösten har ersättningen för landsslagsspelarna i fotboll varit en het potatis. Det gick så långt att damlandslaget hotade med att ställa in sin medverkan i Fotbollsgalan om man inte fick ett nytt avtal.

– Världen förändras. Man accepterar inte längre vad som helst som damspelare, sa Caroline Jönsson, vice ordförande för spelarföreningen, till Expressen.

Zećira Mušović är en av målvakterna som nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson satsar på.

– Jag ser det inte som ett krav att herrarna och damerna ska ha lika mycket i fotboll. Men nu har vi fått ett nytt avtal som vi är nöjda med, säger Rosengårdsmålvakten.

– Jag brukar inte jämföra herrarna och damerna. Vi kör vårt och nu har vi fått bra förutsättningar. Jag är nöjd.

Är det lättare med lika lön inom handbollen?

– Jag har inte koll på hur stor handbollen är, om man jämför damer och herrar. Men det handlar om människor, både i handboll och i fotboll.

– Man har sina åsikter och sina värderingar. Handbollsherrarna har varit jättefina i den här frågan.

– Det är jättefint, det som har hänt i handbollen. Det är snyggt. Det är stort, säger Zećira.

Hur mycket är 700 kronor i förhållande till det ni får?

– Det kan jag tyvärr inte kommentera.

Är du nöjd?

– Ja, det är ett steg i rätt riktning. Förbundet har verkligen visat att vi betyder något, de satsar på oss också.

Snacket i omklädningsrummet

FC Rosengård har flera landslagsspelare som spelar i olika länder – men det är inte mycket avtalssnack i omklädningsrummet, enligt Zećira.

– Nej. Vi är bra på att hålla summorna för oss själva. Vi kommentera inte vad man får betalt i andra landslag. Där är vi tråkiga. Vi jämför inte kontrakten och vi lämnar inte ut siffror.

– Men jag har läst lite om Norges landslag och vilka förutsättningar man fått där. Och Danmark har gjort världens resa med sitt avtal. 

Zećira Mušović avslutar:

– Det har legat i luften. Nu har det hänt jäkligt mycket på damsidan och det känns som att det kommer att hända mycket mer.

– Att vi göra samma sak som andra, och förtjänat bättre förutsättningar, har varit fakta under lång tid. 

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag