Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter alla skadorna
– nu är hon tillbaka

Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Efter tre korsbandsskador och flera förstörda försäsonger är hon tillbaka.

Linda Sällström är det finska lejonet som vägrar ge upp.

– När man får bakslag eller det står stilla, då känns det som att hela världen ska gå under. Men när det går framåt, då är man gladast i världen, säger hon.

Truppen

Tillägg tillkommer

Finland eller Sverige, Linda?

Stockholm vs. Helsingfors

Svar: Stockholm, det är som Helsingfors fast lite bättre.

Absolut Vodka vs. Finlandia

Svar: Finlandia, vodka är vår nationalrätt.

Astrid Lindgren vs. Tove Jansson

Svar: Tove Jansson, jag vill svara Finland på allt för jag är väldigt stolt finne. Jag får skäll hemma om jag inte säger Tove på den här.

Karelskapiroger vs. Svenska köttbullar

Svar: (Tystnad)... Köttbullar.

Abba vs. Lordi

Svar: Abba, det går ju inte att säga Lordi...

Tre Kronor vs. Lejonen

Svar: Lejonen!

När hon svarar på Kvällsposens telefonsamtal håller hon på med sin hatsyssla hemma i lägenheten i Hässleholm – Linda Sällström städar.

– Som damfotbollsspelare så har man inte råd att anlita städpersonal, jag borde förhandla in det i mitt nästa kontrakt, skojar hon.

Och den finska landslagsanfallaren har nära till skrattet genom hela intervjun.

Kanske är det inte så konstigt. Hon har tagit sig igenom en lång och mörk skadetunnel, våren är här och solen har för första gången på länge skinit på henne under en hel försäsong.

I tur och ordning slog dem till 2012, 2013 och 2014. Först två gånger på höger knä, sedan vänster. Knäskadorna har satt stopp för så mycket.

– Jag har lämnat det bakom mig. Nu är jag frisk och kry och har kunnat göra en hel försäsong. Det känns jättebra, säger hon glatt.

Som om det inte räckte med korsbandsskadorna missade hon dessutom hela försäsongen i fjol sedan läkarna haft problem att diagnostisera ytterligare en knäskada.

Hon tappade den fysiska grund hon byggt upp efter alla korsbandsskador – men nu är det alltså andra bullar.

– Jag är äntligen väl förbered.

"Det knäppte till i knäet"

Oturligt nog för hennes arbetsgivare, som de senaste nio åren varit svenska, så har två av tre knäskador ägt rum under landslagssamlingar. Första gången fick hon en knuff i ryggen och satte ner foten fel och föll till marken.

– Det knäppte till i knäet, och det var korsbandet. Jag spelade vidare i 20 minuter, jag kände mig ganska tuff.

Elva månader senare var oturen framme igen. På landslagssamlingens första träning skulle Linda göra en riktningsförändring.

– Då var det dags igen. Knäet hängde inte riktigt med och så missade jag EM i Sverige. Det var väldigt jobbigt. Tio månade efter det så var vi i väg med Linköping på träningsläger i Thailand och i en träningsmatch där drog jag vänster korsband.

Linda skulle finta bort en spelare, petade bollen förbi spelaren och hoppade över benet innan hon landade fel.

– Jag var väldigt imponerad över den Thailändska sjukvården, de tog väldigt väl hand om mig.

De två första korsbandsskadorna tog hon sig igenom, men den tredje var mentalt dränerande. Det gick så långt att Linda funderade på att sluta med fotbollen.

– På något sätt så är det så att en gång är ingen gång. Den första gången lärde jag mig väldigt mycket. Andra gången flöt rehabiliteringen på väldigt bra. Men den tredje, när det hade hänt igen och igen, den kändes så onödig. Då undrade jag vad fan jag skulle göra. Det kändes som vad jag än gjorde så pajades mina knän. Jag tänkte att jag kanske inte skulle spela fotboll längre.

Tankarna var så långt gångna att Linda satte sig i skolbänken. Hon började plugga till läkare på Lunds universitet.

– Jag kände att jag var tvungen att ta tag i livet. Jag tänkte att det här med fotbollen kanske inte skulle gå min väg ändå och karriären kan vara slut är som helst. Nu har jag i alla fall en backup-plan.

Hon tar för närvarande en timeout från studierna. Det är svårt att kombinera studierna med fotbollen, men planerna är att fortsätta plugga när fotbollen går mot sin off season.

Men än lever drömmen om nya mål och framgångar – något hon ska föra Vittsjö till när solen skiner på Vittsjö IP

– När jag kom tillbaka från den tredje korsbandsskadan och fick göra mål igen. Då kände jag "okej, de är för den här känslans skull jag spelar".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!