Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbeljobb väntas för tennistränare Tillström

Tennisspelaren Mikael Tillström. Bild från 2004. Foto: Erika Stenlund

Det var 13 år sedan Mikael Tillström spelade sin senaste match. Men i Swedish Open gör han comeback - om än tillfälligt.

Han ställer upp i dubbelturneringen med Grigor Dimitrov, som han annars är tränare åt.

– Det ska bli en riktigt kul grej, säger han.

Mikael Tillström skadade sig på en match i Frankrike under sensommaren 2000, det blev hans sista. Han lyckades aldrig återhämta sig från skadan och la till sist racket på hyllan. Han nådde som längst till en kvartsfinal i Australian Open och var ett tag rankad som 39a i världen.

"Ska bli kul att spela"

Men det är en svunnen tid. För närvarande driver Tillström Good to Great Tennis Academy tillsammans med forna storspelarna Magnus Norman och Nicklas Kulti. I den akademin ingår supertalangen Grigor Dimitrov. Nu ska Tillström, 41 år gammal, tävla med honom i Båstad.

– Han har frågat mig länge, ända sen försäsongen. Det har inte känns aktuellt. Men när tävlingen närmade sig så blev det så här.

Är det en comeback?

– Nej det är det inte. Det ska bara bli kul att spela.

Hur kommer du stå dig jämför med de andra spelarna?

– Tennisdubbel är alltid lite annorlunda. Jag kan alltid gömma mig bakom en bra partner, haha.

Och då är det skönt att ha Grigor med där ute?

– Verkligen. Det hade inte varit så roligt att gå in med en annan avdankad spelare. Grigor tycker att det ska bli kul, vi får se vad det blir av det.

Femteseedad

Även om den 22-åriga bulgaren Dimitrov har fått ett wildcard till dubbelturneringen så är det ingen dålig spelare. Han är femteseedad i singelturneringen och räknas som ett av de hetaste framtidsnamnen på hela touren. Han vann både Wimbledon och US Open på juniornivå 2008 och rankas för närvarande som 29a i världen. Även om dubbelturneringen mest är en rolig grej för de båda så finns det positiva delar med Dimitrovs deltagande.

– Vi gör det för att hjälpa honom att bli en bättre tennisspelare och öva på vissa moment i hans spel. Servar, returer och volleys framför allt.

Dimitrov kom till Tillströms akademi i november förra året. Efter det känner Tillström att talangen har tagit flera, stora kliv framåt. Framför allt har de jobbat med hans forehand och aggressivitet. Tränaren är övertygad om att eleven är redo att ta en rejäl skalp i Båstad.

– Han har jättegoda chanser. I alla 250-turneringar ska han vara med i semifinal och framåt. Väl där kan det bli tufft men han kan absolut utmana.

Övertygad

Och Swedish Open är bara en anhalt för Dimitrov som siktar mot toppen. Tillström är övertygad om att han kan ta sig dit.

– Han har alla möjligheter att bli topp tio i världen. Väl där kan allting hända. Vi jobbar med honom steg för steg för att jobba upp honom på rankningen.

Men hans egen turnering löper en risk att bara bli en match lång. Det ovana dubbelparet har lottats mot fjärdeseedade Johan Brunström och Raven Klaasen. En riktigt tuff match.

– Men alla matcher är tuffa för mig. Som sagt, det är en kul grej. Sen får vi se hur pass illa det ser ut, avslutar den comebackande tennistränaren.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!