Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domarbasen: "Det är ett misstag som inte får ske"

Domaren Linus Öhlund kallade själv misstaget för en "prakttavla".
Foto: MIKAEL FRITZON/TT
Domarbasen Peter Andersson var själv på plats i Malmö arena för den sjätte kvartsfinalen.
Foto: ALEXANDER DONKA

Domarbasen Peter Andersson ser allvarligt på det ödesdigra misstaget i slutsekunderna mellan Malmö och Växjö. 

Men ännu är det oklart om det blir några konsekvenser för domarna.  

- Det är ett misstag som inte får ske. Vi får se vad som händer, säger domarbasen som var på plats i Malmö under matchen.  

Malmö skrällde och slog ut storfavoriten Växjö från slutspelet men efterspelet kom att handla om en domarskandal i slutsekunderna

Med 15 sekunder kvar av tredje perioden, och ställningen 2-1, flyttade Malmö Redhawks-spelaren Stefan Warg målburen och åkte på en två minuter lång utvisning. Enligt regelboken skulle Växjö dock ha tilldömts en straff.

Något domarna redan under kvällen var djupt ångestfyllda över att ha missat. 

– Vi har gjort en prakttavla. Just nu känns det för jävligt, för det är en situation som vi sumpar, konstaterade Linus Öhlund för Kvällsposten som träffade alla domarna strax efter slutsignalen. 

– Jag tycker att Warg flyttar buren medvetet och jag reflekterar inte ens över att det ska vara straff, fortsatte Öhlund som dömde matchen tillsammans med Tobias Björk. 

I Växjö var ilskan över situationen stor. 

– Hur fan är det möjligt att inte blåsa straff där när Warg flyttar buren, vrålade Växjös assisterande tränare Fredrik Hellgren i korridoren efter matchen.

"VI avgör från fall till fall"

Frågan om det ödesdigra misstaget får någon konsekvens går dock inte att svara på enligt domarbasen Peter Andersson.  

– Det är för tidigt att säga om det blir någon följd. Det får växa fram och om det blir något så tar vi det internt. Vi har ingen manual för det här utan avgör från fall till fall, säger domarbasen. 

LÄS MER: "Frustrerad – domarna kan inte regelboken"  

Hur ser du på situationen? 

– Det är ett misstag som inte får ske och du såg själv igår hur domarna mådde efteråt. Det är allvarligt och det handlar om ett regelverk som domarna bara ska kunna. 

Gemensamt ansvar för alla domarna 

Samtidigt finns det åsikter om att det inte skulle ha varit något åtgärd överhuvudtaget mot Stefan Warg... 

– Jag har inte tittat på situationen men jag har nåtts av informationen att det kanske inte skulle ha varit en utvisning. Men det spelar ingen roll i saken nu, har domaren dömt utvisning på det ska det vara straff och inte utvisning, förtydligar Peter Andersson. 

– Det är ett gemensamt ansvar för alla fyra domare. De hade alla möjlighet att rätta till något som var på väg att bli fel. Det är en regel alla ska känna till även om det nästan aldrig händer. 

Vad betyder detta för synen på den svenska domarkåren? 

– Att sådana här regelfel händer är ytterst sällsynt, jag får gå tillbaka flera år för att hitta liknande fall. Man kan ha olika syn på bedömningar men regelkunskapen hos domarna är god i Sverige.

Är huvuddomarna Linus Öhlund och Tobias Björk aktuella för att döma mer under det här slutspelet?  

– Det är som sagt alldeles för tidigt att säga. Det är i grunden fyra jätteduktiga domare.