Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domarbasen: Därför anmäls inte Claesson

Ludvig Claesson fick två minuters utvisning för crosscheckingen på Liam Reddox.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT

Röglespelaren Ludvig Claessons crosschecking på Växjös Liam Reddox har väckt reaktioner.

Här förklarar domarbasen Peter Andersson situationsrummets beslut att inte göra en anmälan till Disciplinnämnden.

– Man ansåg att den inte var så våldsam, säger domarbasen.  

Ludvig Claesson åkte på två minuters utvisning för en crosschecking på Växjös Liam Reddox under tisdagskvällen.

Efter matchen var det många som trodde att Röglespelaren även skulle bli avstängd men handlingen ledde aldrig till någon anmälan till Disciplinnämnden.  

"Riktad mot ryggen"

Situationsrummet brukar inte förklara hur de resonerar när en situation inte anmäls men domarbasen Peter Andersson gör ett undantag eftersom situationen blivit omdebatterad och även jämförs med Jakob Liljas crosschecking som ledde till tio matchers avstängning.

– Situationsrummet har bedömt att det är en kampsituation mellan två spelare. Den börjar i hörnet och sedan åker de in framför mål, där den avslutas med att Claesson gör en crosschecking-rörelse mot Reddox. Den är riktad mot ryggen.  

– Samtidigt böjer Reddox sig ner, lite som en fällkniv, och klubban glider då upp och träffar hjälmen. Reddox reagerar ingenting och spelet fortsätter tills domaren stoppar det.

Inte jämförbar med Liljas crosschecking

Peter Andersson fortsätter:

– Det är en givetvis en regelöverträdelse och inte okej. Domaren reagerar också direkt. Däremot anser situationsrummet inte att den är så våldsam att den ska anmälas vidare.

Vad säger du om att den jämförs med Jakob Liljas crosschecking mot Malmös Jens Olsson som renderade i tio matchers avstängning?

– De är inte exakt lika. Liljas crosschecking är riktad rakt mot nacken och träffar också rakt på. Denna är riktad mot ryggen, även om det inte är okej det heller.

Hade det gjort någon skillnad om Liam Reddox inte spelat vidare som han gjorde?

– Nej, det påverkar inte beslutet.


Läs mer om SHL i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.