Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Doldisen Cederholm klar för Vancouver

Foto: Andreas L Eriksson

I somras lämnade backen Anton Cederholm Rögle, för att spela juniorhockey i Kanada.

Nu kan Kvällsposten avslöja att Cederholm, redan efter en säsong i ligan, har skrivit på för NHL-laget Vancouver Canucks.

- Jag behövde ett miljöombyte och det är inget jag ångrar i dag med ett nysignerat NHL-kontrakt i bagaget, säger 19-åringen.

Med de nya reglerna, som sattes i bruk förra året, så behöver man numera inte signa kontrakt med sina draftval inom två år, utan det är ändrat till fyra år.Cederholm draftades förra sommaren och Vancouver hade alltså kunnat vänta till säsongen 2017/2018, innan man bestämde sig för att skriva kontrakt.

Det är alltså gjort redan nu. Något som visar att NHL-klubben verkligen tror på den skånska backen, fostrad i talangfabriken Jonstorps IF.

"Fått belöningen"

- Målet är att få ett par matcher i NHL redan till hösten och de har sagt att de gillar vad jag gör, men samtidigt får man inte luta sig tillbaka på det, utan nu gäller det att ta nästa steg, säger Anton och fortsätter:

- Det är många camper att ta sig igenom och jag trivs väldigt bra i Portland. Vi får se vad som händer, jag tar en dag i taget, men mitt mål är att slå mig in i NHL, sedan får vi se hur många matcher det blir. Vi hade en kille, Matt Dumba, som spelade både NHL-hockey och med oss. Möjligt att jag också gör något sådant.

Ni som kan historian minns att Anton Cederholm lämnade Rögle för Portland i WHL och då tog Ängelholmsklubben in Eric Martinsson. Det slutade i succé - för båda.

Martinsson har nu spelat till sig ett SHL-kontrakt med Växjö och nu sitter alltså Cederholm med ett färskt NHL-kontrakt.

- Jag gläds jättemycket åt Eric och att han tog rätt väg i Rögle. Alla ska ta de vägarna man känner är bäst. Jag vet att den vägen jag tog var den bästa för mig och nu har jag fått denna belöningen.

Anton Cederholm har utvecklats mycket, både på och utanför rinken. Vid sidan av hockeyn har han pluggat klart sista året på gymnasiet på distans efter att ha gjort en deal med rektorn på Rönneskolan i Ängelholm.

- Inte för att skryta, men jag har nog bättre betyg än genomsnittet och det känns jättebra att ha genomfört skolan klart, trots att jag drog över.

Snackat med Lindholm

På rinken har Cederholm lärt sig en viktig sak, som han gång på gång återkommer till.

- Respekt är ingenting man får där borta. Den måste man förtjäna.

Hur då?

- Man ska stå upp för sig själv och sina lagkamrater. Jag har tagit ett par fighter där borta. Det handlar inte om att slåss för att man ska slåss. Det har jag som princip. Utan för att man ska stå upp för varandra. Det älskar coacherna. Jag har lärt mig mycket av det och även fått stryk av ligans bästa fighter, förklarar Anton.

Anton Cederholm beskriver även tiden i Portland som överlag väldigt lärorik.

- Det är ligans rikaste klubb. Men ändå får vi åka en riktigt risig buss på bortamatcherna. De vill att man ska lära sig. Och jag gillar tänket.

Och nu när Cederholm ska försöka slå sig in i världens bästa liga, försöker han hitta inspiration och titta på hur det gått för en av kompisarna från Rögletiden, Hampus Lindholm, som i dag är en ordinarie back i Anaheim Ducks.

- Jo, vi har snackat en hel del och jag vet även efter min tid här nu Portland att det är mycket nytt. Nya system och nya tänk. Men jag ser framemot att försöka slå mig i Vancouver, avslutar Cederholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!