Foto: Michael ErichsenFoto: Michael Erichsen
 Foto: Michael Erichsen
Foto: Michael ErichsenFoto: Michael Erichsen
 Foto: Michael Erichsen

"Det var konstant tjafs och bråk med Nanne"

Publicerad

Han är tillbaka i allsvenskan.

Nu i bakgrunden, som assisterande tränare med uppgift att göra Kalmar FF till det obehagliga lag man var en gång.

Men Henrik Rydström vet att strålkastarna snabbt kommer att hitta honom, och han har inga planer på att ducka dem.

– Jag hoppas att jag bli frontfigur. Det är väl dealen, va, säger Rydström med ett stort skratt.

Den rödvite legendaren talar i en stor intervju med SPORT-Expressen även om tjafset med Rasmus Elm, om Kalmar FF:s förlorade mentalitet - och så delar han ut ett råd till Hammarby gällande Nanne Bergstrand.

Nostalgi.

Det är ett flitigt återkommande ord i det långa snacket med en av allsvenskans tjatigaste profiler genom tiderna.

Nostalgi, alltså.

Ett rätt mysigt ord. Fyllt av fina minnen.

Men i Henrik Rydströms nostalgi-verklighet finns inte så mycket mys. Där innebär ordet främst en enda sak: "att slita som djur".

En verklighet han ska försöka klä på hela Kalmar FF:s A-lagstrupp efter att inför säsongen 2016 ha befordrats till Peter Swärdhs högra hand.

Så här förklarar Rydström själv varför klubben kallar på honom i detta kritiska läge, när ekonomin rasar i takt med de sportsliga resultaten:

– Det vi har pratat om, och det började vi prata om redan i somras... alltså, det är identiteten. Vad är vi för något?

– Från att jag la av för tre år sedan och man var så jävla trött på mig i den här staden, och även i föreningen. Till att man nu kände någon form av: "Nämen, vad fan! En sån som Rydström behövs nog när det gäller att skrika på lite".

Men det kan inte bara vara skrikande. Vad anser de att du står för, tror du?

– Nämen, jag säger nostalgi. Det är kanske att nedvärdera mig själv, men det är lite det som det handlar om, att få fram något som vi ändå hade förut. Där oavsett vilka vi mötte, oavsett omständigheterna så var vi ett lag där man visste vad man fick.

– Det är väl en egenskap som har försvunnit successivt.

Henrik Rydström är väldigt svår att stoppa när han kommer i gång - och nu öser han på:

– Jag har jobbat med U17 och U19 och i Kalmar FF så har man också sett att jag fungerar i tränarrollen. Det är ju den rollen jag har, inte en tidigare lagkapten som nu ska vara med på träningarna och jaga på spelarna.

– Men det är klart att det finns en identitet/nostalgi i det som jag kortsiktigt hoppas utnyttja för att skapa långsiktighet i det.

"Det har blivit väldigt diffust i kanterna"

Vad var det då som hände efter SM-guldet 2008?

Varför har Kalmar FF - på 13:e plats i allsvenskan förra året - varit på ständigt glid utför efter klubbens största framgång genom tiderna.

Henrik Rydström har sitt svar klart, och det är utförligt.

– Alltså, tar vi en snabb analys av vad som hände efter SM-guldet så varnade "Nanne" (Bergstrand), alltså, denna strateg, för det i spelartruppen. Han pratade om "social maskning", om att man lätt blir bekväm - och det hände ju oss 2009.

– Vi trodde att vi kämpade men vi gjorde nog inte det.

– Samma sak hände ju i föreningen, det blev någon form av tre-fyra procents bekvämlighet här och där. Istället för hundra procent så var vi nere på 96 procent. Det har inte vi råd med. Vi är en så liten förening med så små resurser, i en kombination där vi plötsligt skulle bygga en arena som slukade de resurser som vi hade behövt för att kanske skapa en ny kraft i spelartruppen.

– Sen har vi heller inte lyckats, och det är väl här jag kommer in, att fylla det här tomrummet som bildades när Ronny Nilsson (ordförande) fick en stroke 2012, Nanne la ner och viktige Kjell Nyberg tog ett steg tillbaka. Och ser du på namnen som successivt lagt av i spelartruppen sen guldåret 2008 så har det varit viktiga spelare som styrt gruppen i rätt riktning.

– Vi har inte lyckats uppfostra en ny generation av informella ledare fullt ut.

 

"Jag kommer nog få sätta bojor på min tunga ibland"

 

Rydström fortsätter:

– Då blir det så, att du kommer in som tränare som Hasse Eklund eller Peter Swärdh, eller du kommer hem som Viktor Elm och du känner: "Fan, här var det mycket svajigare än vad jag trodde". Då är det svårt för tränare och spelare att prestera.

För mig var Kalmar FF i fjol motsvarigheten till mellanmjölk. Jag blev nästan provocerad när jag så avsaknaden av ryggrad när man stötte på tuffare motstånd.

– Jag skulle säga så här, det är jävligt lätt att hamna i det när du inte vet vad vår identitet är. Vi har gått från miserabla förhållanden på Fredriksskans, men vi gillade det - och lagen kom dit och tyckte det var skitjobbigt. Till att bygga en jäkligt bra arena.

– När vi då värvar spelare, vi lyckas ju med det ibland, så kommer de hit med en bild att "Kalmar FF är ett topplag och ska vara spelförande.

Rydström ångar på:

– Plötsligt så vet man inte hur man spelar försvarsspel. Kan vi grisa om det behövs? Då blir det så här, det du kallar det för mellanmjölk. Det blir inte hundra procent åt något håll.

– Vi är bra på att hålla i bollen, vi är rätt bra på att försvara oss, vi är rätt bra på att anfalla - men det blir ingen tydlighet i det. Det jag försöker säga är att det är lätt att hamna där när man försöker utveckla sitt spel.

– Sen kan vi spela på många olika sätt, men det har blivit väldigt diffust i kanterna. Det jag tror har varit en grundorsak till problematiken, vi har inte fått något att enas kring. Det här är vi alla dagar i veckan. Det är det jag menar när jag talar om identitet.

Hinner Rasmus Elm till EM?

När de tre bröderna Elm återförenades i Kalmar FF i fjol var det många som trodde på underverk. På nya SM-guld.

Resultatet blev ett helt annat.

Rasmus Elm.Foto: Suvad Mrkonjic

Av olika anledningar blev det tre misslyckanden.

– Om man ska bena ut det lite så var det också en viss nostalgifaktor i det, att alla tre plötsligt var tillsammans igen. Folk gick ju "bananas" här i Kalmar, det var helt oproportionerligt, säger Rydström.

– Rasmus var riktigt långt nere, hade en lång väg att vandra - men bara att han var här innebar ju eufori för många.

– Viktor kom hem, har det visat sig nu, med en (höft)skada som han nu opererat, och David åkte på en hjärnskakning. Tittar man på de förväntningar som fanns så är det klart att det inte blev som man hade hoppats.

– Men Viktor säger i dag att han kommer bli snabbare, och det är ju bra. Vi tänker ju göra honom till mittback, vilket vi tror att vi kan få den där ledaren som vi har saknat en tid. Jag tycker om Viktors ledaregenskaper, men de hämmades i fjol på grund av att han hade ont och inte kom upp i den nivån han själv förväntade sig.

Rydström funderar lite innan han fortsätter:

– Och Rasmus... jag ska inte säga att jag är avundsjuk på hans överkropp, men det börjar hända grejer där. Han börjar få en muskulatur som man kan sukta efter.

– Och han tränar varje pass nu, sen ska man hela tiden stegra det försiktigt.

Rydström utvecklar:

– Sen kan nostalgi vara farligt, för det löser sig inte av sig självt. En känsla som gärna infinner sig när tre spelare med det namnet och de meriterna kommer. Då är det lätt att några andra tänker: "Det fixar sig."

– Vilket jag tycker man såg hände här, att det var spelare som inte fullt ut tog sitt ansvar runtomkring. Vi måste skapa en vinnarattityd. Vi måste slåss som djur på varje träning, vi måste bli förbannade när vi släpper in ett mål och börja ifrågasätta varför vi släpper in ett mål.

 

"Ett råd till Hammarby-folk är att bara hålla med honom"

 

 

Det snackas om att du och Rasmus redan rykt ihop under en träning. Är det ett hälsotecken?

– Haha, ja, precis. Så var det när jag spelade. Jag tjafsade med Nanne så in i helvete, men det var också alltid tydligt att det var Nanne som bestämde. Det var konstant tjafs och bråk, men på ett bra sätt.

– Nu förstod jag varför Nanne mös när jag blev tjurig. Då ser man ju att det brinner och att det är viktigt för spelarna. Det är också signaler till de andra.

– Det handlar inte om att man står där och säger att den andre är dum i huvudet så klart, det är mer pubertala grejer. Är bollen inne eller ute, och så.

– Vi vill ha hettan i det. För att kunna komma dit måste du ha energi, och det tar jag det som ett tecken på. Jag kommer nog att trissa och döma fel fler gånger på träningarna nu...

PirloFoto: Luca Pagliaricci

Erik Hamrén säger att han hoppas få med en hundraprocentig Rasmus Elm till EM. Vad tror du om den chansen?

– Ohyggligt svårt att säga. Men den utveckling han haft sedan i slutet av november...

– Alltså, han hade massor av bakslag i fjol, och jag tänker inte sätta någon som helst press på honom att skynda. Förhoppningsvis kan han hålla sig kall, inte skynda på och få bakslag för att EM finns där i bakhuvudet.

– Men, vad fan, han är ju helt underbar i sekvenser. Man står vid sidan av och önskade att man fick spela igen, spela ihop med honom. Han är fantastisk på att skapa sig tid, och jag ser honom som en svensk Pirlo.

– Man kan hälsa Hamrén att vi ska göra vad vi kan från vår sida för att göra Rasmus förbannad och trissa honom på rätt sätt.

Vill bli huvudtränare i Kalmar FF

Han kliver in som assisterande tränare.

Men Henrik Rydström kan redan nu se sig själv som allsvensk huvudtränare i Kalmar FF i framtiden.

– Jamen, till hundra procent. Jag har lärt mig under två år nu, att dels så trivs jag bra i yrket och dels så ser jag att jag har större möjligheter att göra bra ifrån mig som tränare än vad jag hade som fotbollsspelare.

– Jag gjorde det ändå hyfsat som spelare, så kan jag ha någorlunda samma verkningsgrad som tränare så borde jag ju i alla fall ha någon form av topplag i någon toppliga i Europa om sju år, säger Rydström och har svårt att sluta skratta.

– Men det är inte säkert att jag får samma verkningsgrad. Som spelare var jag division två-mässig och blev kapten i ett allsvenskt lag. Som tränare har jag nog större potential än division två, tror jag.

Peter SwärdhFoto: Suvad Mrkonjic

Du och Peter Swärdh, hur lika eller olika är ni som människor?

– Haha, vi är ju jävligt olika. Det är vi ju. Han är mysig, trevlig och aningen rundare än vad jag är. Jag är mer vresig, missnöjd och tajtare.

Är du rädd för att det blir du som blir frontfigur i Kalmar FF i medierna?

– Det hoppas jag, att jag blir. Det är väl dealen, va, haha.

– Vi skojar om det här. Peter säger att: "Det är väl ingen som vill prata med mig längre nu."

– Alltså, egentligen ska du ställa den frågan till Peter. Jag vet inte om han ser det som ett problem. Jag vet om rollfördelningen och han är huvudtränare.

Rydström sammanfattar:

– Jag hoppas att min medverkan gör att man se någon form av förändring i hur vi agerar och presterar, men jag vet att det också är en jävla balansgång. Jag har aldrig varit assisterande förut, jag kanske är skitdålig på det.

– Det finns vissa förutbestämda hierarkier i det, och vad kan jag säga till en journalist efter en match om det varit en skitdålig prestation? Jag kommer nog få sätta bojor på min tunga ibland. Ha någon form av bloggförbud 48 timmar efter match.

– Men än så länge har det funkat bra. Peter har varit prestigelös.

Lyd Nanne, Bajen

Tillsammans med tränaren Nanne Bergstrand var han Kalmar FF:s ansikte utåt under många år i Kalmar.

En speciell om än inte okomplicerad relation formades.

Så vem bättre att fråga när det nu inte enbart kommer rosaskimrande historier från Hammarbys träningsanläggning Årsta IP.

– Det är tredje säsongen nu, va? Nanne är ju en visionär, men ett stort inslag av cynism. Det var det som fungerade bra här, han fick utrymme att vara all bitarna, säger Rydström.

– Det var många gånger vi spelare undrade: "Vad fan är det nu?" Då kunde han ställa sin plats till förfogande, slänga koner eller pennor och plötsligt bli arg. På mig oftast.

– På en genomgång så började han prata om något och hade plötsligt eldat upp sig trots att vi andra inte sagt ett ljud: "Om ni inte är med på det här så skiter jag i det. Då lämnar jag in min avskedsansökan."

– Vi kollade på varandra, så fick nån säga att: "Nämen, Nanne, vi tror på det här". Så var det lugnt i ett halvår. Så kom nån ny sak...

Henrik Rydström ler, och avslutar:

– Det är Nannes sätt att få utlopp för frustration, och sen kan han köra igen. Ett råd till Hammarby-folk är att bara hålla med honom.

– Håll med Nanne, det är bäst då. Han är jävligt bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag