Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det var ju mina pojkar som stod ute på isen"

Foto: RONNY JOHANNESSON

Tröja nummer 66 hissades i Malmö arena inför matchen mot Färjestad.

På plats för att hylla Mats Lusth var bland andra förre tränaren Timo Lahtinen och en rad tidigare Malmöspelare. Men Percy Nilsson, mannen bakom satsningen som slutade med två SM-guld, saknades.

– Är man inte bjuden på dans så kan man inte dansa, säger han.

Inför över 6 000 åskådare skickades tröja nummer 66 upp i taket i Malmö arena. En märkbart rörd Mats Lusth berättade efteråt att det var den största upplevelsen i hans liv. Under 1990-talet blev Malmö svenska mästare vid två tillfällen, de enda SM-gulden i klubbens historia. Mats Lusth gjorde nio säsonger som spelare i klubben och var en av nyckelspelarna vid SM-guldet 1992 samt Europacupguldet året efter. Dessutom var han tränare i det Malmö Redhawks som ordnade avancemang till SHL säsongen 2014/15.

Men när den förre backen skulle hyllas - saknades mannen som värvade honom.

– Är man inte bjuden på dans så kan man inte dansa. Jag var på plats men har ingen aning om varför jag inte var med där ute, det är upp till de som bestämmer, säger Percy Nilsson.

Du blev inte tillfrågad?

– Jo, där kom någonting när klockan var kvart över sex, men det kändes lite sent.

"Det var mina pojkar på isen"

På plats var profiler som Pekka Lindmark, Johan Sälle, Peter Hasselblad, Andreas Lilja och Kim Staal. Därtill även förre tränaren Timo Lahtinen.

Percy Nilsson säger att han inte vill göra en stor sak av att han saknades och berättar samtidigt att det var ett stolt ögonblick när Lusths tröja hissades.

– Det var ju mina pojkar som stod ute på isen så det var så klart kul.

Efter ceremonin fick han se Malmö Redhawks tappa segern mot Färjestad under slutminuterna. Jonas Holös satte det avgörande 3-2-målet med 1.35 kvar av den tredje perioden.

Tre poäng hade förgyllt kvällen, menar Nilsson.

– Då hade det varit ännu roligare.