Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det var ingen som pratade med mig"

Yanick Lehoux Foto: Sebastian Lindberg
Foto: Christian Örnberg

I förra veckan fick Yanick Lehoux sparken från Malmö Redhawks.

För dålig inställning och attityd uppgav klubben vara orsaken bakom beslutet – något Lehoux inte alls håller med om.

– Det är en ren lögn och skitsnack, säger Yanick Lehoux.

Yanick Lehoux värvades av Malmö i december för att stärka laget inför avslutningen och jakten på en plats i SHL. Men det blev bara 15 matcher för kanadensaren i Redhawks innan han fick sparken.

Från Malmös sida uppgavs för dålig inställning på träning och match vara orsaken till att Lehoux skickats från klubben.

Något kanadensaren själv ställer sig oförstående till.

– Jag blev väldigt besviken och sårad när jag läste artikeln. Det är en sak att de inte gillar mitt spel, men när de säger att jag har dålig attityd blir jag sårad, säger han.

"Ingen pratade med mig"

Lehoux sista match i Malmötröjan blev bortamatchen mot Timrå. Efter det väntade en månad utan speltid. En månad utan någon kontakt alls med ledarna i laget enligt Lehoux själv.

– Under den tiden, en månad, var det ingen som pratade med mig. Inte tränarna, inte Patrik (Sylvegård, sportchef) eller någon alls. Jag vet inte varför. Jag tränade hårt varje dag i hallen och jag körde extra med fystränaren, jag spelade back på vissa träningar, men de sa inget till mig, säger han.

Det har gått rykten om att de andra spelarna i laget sagt att du tagit energi från gruppen?

Det är en ren lögn och skitsnack. Jag har hört från killarna hela tiden att de inte kunde förstå hur jag kunde vara så positiv efter hur jag blivit behandlad. Du kan fråga vem som helst om det.

"Bäst för laget om jag inte kommer"

Beslutet att Yanick Lehoux skulle lämna laget togs redan förra söndagen, men blev inte officiellt förrän kort innan Malmös viktiga match i fredags mot Mora i slutspelsserien.

Olyckligt menar den 32-årige kanadensaren.

– Jag visste inte att säsongens viktigaste match skulle spelas på fredagen när jag bokade flyget. Jag var hemma i söndags och skulle åka och träna med de skadade spelarna när jag fick ett sms av Patrik där han sa att han pratat med Björn (Hellkvist) och Mats (Lusth) om situationen och han sa att det var bäst för laget om jag inte kom till arenan, säger han och fortsätter:

– Jag frågade varför och Patrik sa att Björn skulle höra av sig.

"För dålig i egen zon"

Lehoux åkte aldrig till arenan och tränade utan väntade i stället på att Björn Hellkvist skulle höra av sig.

– Så Björn ringde mig och sa att jag inte varit tillräckligt aktiv i egen zon, det var inget annat. Så den enda anledningen till att jag blev sparkad var att jag inte var tillräckligt aktiv i egen zon, säger Lehoux och fortsätter:

– Jag vet om att jag inte är den mest intensiva killen i egen zon, men samtidigt så var det inte därför de tog hit mig. De tog hit mig för att jag skulle göra poäng och leda laget offensivt. Jag skulle spela powerplay och det gjorde jag och vi hade bra siffror då.

Har gällande kontrakt

Trots att Lehoux lämnat laget och staden räknar kanadensaren med att återvända till nästa säsong, om laget tar steget upp i SHL.

– Jag har ett kontrakt som gäller om de går upp och min plan är att återvända till Malmö till hösten, för det är så vårt avtal säger. Och jag förstår inte varför de inte skulle respektera det, ett kontrakt är ett kontrakt, säger Lehoux.

Patrik Sylvegård hälsar i ett sms till SportExpressen att "han får säga vad han vill och jag har inga kommentarer".