Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var en stor chock – är glad att jag lever”

Livet vände snabbt för Christian Lind Thomsen, som gick från elitsatsande atlet till förlamad under en vecka. Foto: Privat
Christian Lind Thomsen tillhör två olika klubbar: dels en dansk och dels Påvelund från Göteborg. Foto: Privat
Christian Lind Thomsen på sjukhuset under en av sina sämsta perioder.Foto: Privat / Privat

På söndagen tränade han precis som vanligt.

På tisdagen kunde han knappt lyfta sin lilla son.

På fredagen satt han i rullstol, delvis förlamad och utan möjlighet att ens le. 

Inom loppet av en vecka förändrades livet dramatiskt för badmintonproffset Christian Lind Thomsen – men nu är han på bättringsvägen igen och börjar se ett ljus i slutet av tunneln.

– När jag mådde som sämst tänkte jag att jag bara ska vara glad över att leva, säger han. 

Träningspasset den första september var precis avslutat när Christian Lind Thomsen kände att något inte stod helt rätt till. Han var svagare än vanligt i kroppen, framför allt i armar och ben. Men han ägnade inte allt för många tankar åt saken, svagheten var troligtvis ett resultat av den intensiva träningen, tänkte han. 

Men så gick det några dagar och plötsligt fick Christian problem med att lyfta sin lilla son. Återigen: troligtvis på grund av att han tränat lite för mycket. Men så satte han sig bakom ratten för att ge sig ut på vägarna.

Han såg dubbelt, blev mer orolig än tidigare och slog larm till sin flickvän. Hon ringde sjukvården, och några minuter senare fanns en ambulans i närheten, som förde Christian till Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Under mina 15 år som badmintonproffs har jag bara haft mindre skador och jag har aldrig varit sjuk direkt. Så det var väldigt svårt för mig att förstå vad som hände, säger Christian Lind Thomsen när Kvällsposten når honom.

Christian får ganska snabbt sin diagnos: Guillain-Barrés syndrom, en mycket ovanlig sjukdom som slår till mot drygt hundra svenskar varje år. Christian blir förlamad, tappar känseln i stora delar av kroppen, hamnar i rullstol och kan till sist inte ens le. 

Christian Lind Thomsen tillsammans med flickvännen Malene Qvist.Foto: Privat / Privat

”Jag var väldigt nöjd med livet”

– Jag var i chock nästan hela den första månaden, jag förstod knappt vad som hände. Det var så mycket som hände att jag blev väldigt nervös och chockad. Men samtidigt har många människor hjälpt mig, säger Christian. 

Livet på Rigshospitalet står i enorm kontrast mot Christians vanliga tillvaro. Som badmintonproffs är han van vid att träna mycket och vara i ständig rörelse. Han tillhör två olika klubblag, dels ett danskt och dels Påvelund från Göteborg. Dessutom är han tränare, både i Danmark och i Malmö. 

– Jag var väldigt nöjd med mitt liv så som det var, när jag både spelade i Danmark och Sverige och fick vara tränare, säger han.

Men.

Även om Christian blir nästan helt förlamad – från topp till tå – är Guillain-Barrés en sjukdom som för det mesta vänder igen. Alla symptom kan vara helt borta redan efter ett enda år. 

När Kvällsposten når Christian är han på bättringsvägen. Han kan gå kortare sträckor och han har börjat ägna några tankar åt sin framtid på badmintonplanen. Livet har vänt igen, efter tre dramatiska veckor på sjukhus. . 

Men han är fortfarande svag och utöver rehabilitering går den mesta av hans tid åt till att vila. 

– Det var så klart en enorm chock att jag inte ens kunde gå, men läkarna gav mig hela tiden stort hopp. De berättade att eftersom jag är ung är mina chanser goda. Men det finns inga garantier för att jag kommer bli helt hundra procent frisk igen, säger han.

Hur var känslan när du för första gången kunde ställa dig upp igen?

– Jag låg i en säng i tio dagar och trodde att jag aldrig skulle kunna gå igen. Men när jag lyckades gå för första gången igen var det en riktigt, riktigt bra känsla. 

Guillain-Barrés syndrom

Guillain-Barrés syndrom är ovanlig sjukdom som ger förlamningar, ofta i armar och ben. Sjukdomen kan även drabba resten av kroppen och börjar ofta med en svaghet i armar och ben. 

Sjukdomen förvärras ofta inom loppet av några dagar eller veckor. 

De allra flesta som drabbas blir friska igen, men tillfrisknandet kan ta flera månader.

”Säker på att allting kommer bli bra”

Christian är en stor profil inom dansk badminton och han har mött några av sportens allra största namn, så som Lee Chong Wei, Lin Dan och den danska superstjärnan Peter Gade. För drygt två år sedan blev Christian och hans uppoffrande spelstil viral över hela världen, efter att han från en liggande position nästan lyckats utmanövrera sin motståndare.

På grund av sjukdomen är Christians badmintonkarriär satt på ”stand-by”, men han har inte lagt racket på hyllan. Den stora förhoppningen är att han ska lyckas återvända till sporten igen. 

– Jag hoppas att det inte är så här min karriär tar slut. Tanken att ta mig tillbaka och spela på samma sätt som förr igen ger mig mycket motivation, säger Christian, som på grund av sjukdomen har börjat fundera allt mer på livet efter badmintonkarriären: 

– Jag kanske får ett nytt liv med ett helt nytt jobb. Men jag kommer ihåg när jag låg på sjukhus, då sade jag till mig själv att oavsett vilket jobb jag har ska jag bara vara glad över att jag kan leva ett normalt liv.

– Jag är positiv och jag är säker på att allting kommer bli bra, oavsett vilket jobb jag än får. Jag har lärt mig mycket från detta, jag uppskattar de små sakerna i livet mer än tidigare, fortsätter han. 

Under sin framgångsrika badmintonkarriär har Christian Lind Thomsen mött en rad stora stjärnor. Foto: Privat