Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kan bli ett stort streck över 2020...”

Wessfeldt och Armand Duplantis.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Daniel Wessfeldt.Foto: SANNA DOLCK / KVP
ChristianOlsson, Daniel Wessfeldt och Sarah Sjöström.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

OS i Tokyo flyttas till 2021.

Sportagenten Daniel Wessfeldt, 62, var inställd på beslutet.

Nu tar han höjd för ett helt blankt idrottsår.

– Jag räknar inte med att det blir så mycket mer i min bransch, säger Wessfeldt.

Daniel Wessfeldt har ett brett stall med många stjärnidrottare. Den svenske agenten, som är bosatt i Falsterbo, har ett 25-tal glödheta OS-kandidater. Allt från Sarah Sjöström och ”Mondo” Duplantis till norska friidrottsbröderna Ingebrigtsen och qatariske höjdhopparen Mutaz Barshim. 

 Att sommar-OS flyttas 12 månader framåt är inget som förvånar Wessfeldt.

– Det var väntat. När de stora länderna Australien, USA och Storbritannien inte vill ha ett OS är det svårt för IOC att dra det vidare.

Allting var förberett i Japan. Anläggningarna var intrimmade sedan förra sommaren.

– Det är förknippat med enorma kostnader. För det finns mycket som händer i Tokyo vid den tiden nästa år. Nu måste man flytta det också för att få plats med alla människor som kommer dit, säger agenten – och fortsätter:

– Den kanske största utmaningen blir att hantera alla världsmästerskap som är inplanerade 2021. Nu får man ett VM i friidrott (Eugene, USA, 6-15 augusti) nära inpå OS. Hur ska det lösas? Det går att genomföra, men det blir väldigt ovant.

Hur påverkas ekonomin för idrottsmännen?

– Själva olympiaden är inget som påverkar ekonomin för de aktiva. För man tjänar inget på att delta i ett OS. Det är spin off-effekterna på en framgång i olympiaden som gör att man kan få bra sponsorer och bli åtråvärd.

– Har du ett avtal med en skofabrikant utfaller det kraftiga bonusar vid en OS-medalj, säger Wessfeldt.

– Man kan säga att det är ett lyxproblem för elitidrottare, dem behöver man inte tycka synd om. Men när hela idrotts-Sverige stänger ner är det inte bra.

Allting har pausat. Enligt den svenske agenten skrivs inga nya avtal. Alla avvaktar för att se vad som händer med corona-pandemin.

Jobbar med Mattias Svanbergs mamma

Daniel Wessfeldt driver företaget JRS Sports Management tillsammans med Stina Funke (mamma till fotbollsstjärnan Mattias Svanberg) från huvudkontoret i Malmö Börshus.

– Vi går ner på sparlåga för att förbereda inför 2021, säger han och suckar tungt.

– Det kan bli ett stort svart streck över 2020. Det blir året när ingenting hände. Ingen olympiad, inget hockey-VM, inget fotbolls-EM. Ingen Serie A, ingen La Liga, ingen allsvenska. Ingenting.

– Det finns ingen som kan säga att det inte blir så. Vi kan hoppas att det kommer i gång. Men vi är inte där nu, för vi vet ingenting.

Daniel Wessfeldt letar efter ljuspunkter.

– Är man optimist tror man att EM i Paris i slutet av augusti kan genomföras. Då blir det årets höjdpunkt för alla friidrottare.

Den svenske stjärnagenten avslutar:

– Jag brukar resa 220 dagar om året. Nu har jag varit hemma i Falsterbo i två veckor. Jag klättrar på väggarna.