Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det händer något när jag går över vita linjen"

Foto: Olle Sporrong

Han säger att ingen kommer att bli besviken på honom i år.

Michael Svensson har nämligen inte förändrats ett dugg.

Han är och förblir en psykopat på fotbollsplanen.

Nu berättar förre landslagsförsvararen om sin vinnarskalle, HBK:s återkomst till allsvenskan igen och även om sitt skräckinjagande smeknamn.

ALLSVENSKA FOTBOLLSFÖRHÖRET

Del 5: MICHAEL SVENSSON, mittback, Halmstads BK

 

Förhörsledare: MATHIAS LÜHR

KRAVLISTAN

  • Forwards måste producera

Gudjon Baldvinsson och Mikael Boman är två av mina favoriter i HBK. Rätt komplett anfallsduo som rev upp superettan. Nu måste man visa att man håller på nästa nivå, och leda vägen för nykomlingen.

  • Stojan Lukic måste stabilisera

Tungt att tappa Karl-Johan Johnsson till Holland så klart. Nu återstår att se om rutinerade Lukic kan skapa samma trygghet i de bakre leden. Det kommer att vara en nödvändighet.

  • Michael Svensson måste vara hel

Lagkapten och lagets solklare ledare. Då måste Svensson se om sin kropp så gott det går och vara på planen. Mittbacken är en mycket viktig nyckel för hela klubbens framgångar.

* * *

Förhörsledare: DANIEL KRISTOFFERSSON

KRAVLISTAN

  • Ge Selakovic utrymmet han behöver

"Sella" har rutinen och kunnandet för att leda Halmstad framåt. Jag hoppas verkligen att ha får förtroendet att göra det också. En given ledare och stjärnspelare.

  • Lyssna på Svensson

Mikael Svensson är tillbaka och ska spela mittback den här säsongen. Vilken tillgång han blir om han är skadefri. Jag hoppas de unga spelarna i HBK passar på att lära av honom. Då kan de nå långt.

  • Vinn hemmamatcherna

Örjans Vall ska vara HBK:s borg och det är där laget ska lägga grunden till att de stannar kvar i allsvenskan även 2014. De måste helt enkelt vinna sina fajter på hemmaplan för att hålla sig kvar.

LAGET JUST NU

Tränare: Nanne Bergstrand

-

Målvakt: Pär Hansson

-

Mittback: Michael Svensson

Mittback: Mattias Bjärsmyr

?

-

Innermittfältare: Lolo Chanko

?

-

Högermittfältare: Kenny Pavey

?

-

Anfallare: Erton Fejzullahu

?

?

DK: Hur ser du på Halmstads lagbygge?

– Nämen, var ska man börja? När Jens (Gustafsson) kom in för något år sen så var han tydlig och klar med hur han vill ha det. Vi åkte ju ur allsvenskan då, men det var ju i stort sett redan kört vid den tiden. Jag gjorde min comeback i allsvenskan då också, men vi lyckades inte hänga kvar. Men jag kände tillsammans med Jens att vi hade något bra på gång, och de bad oss gå tillbaka till rötterna efter satsningen med Pep som inte fungerade.

– Med rötterna menar jag att man kollar mer på sin egen verksamhet och vad som finns runtomkring. Som Halmstad jobbade under min förra sejour i klubben.

ML: Men varför ska det krävas att man kraschar klubben för at återgå till det sunda och bevisligen framgångsrika?

– Det är en bra fråga. Man hamnar i en negativ spiral, man vet inte vart man ska ta vägen. Man tittar lite på utlandet också kanske och det är ju fel. Man ska fokusera på det vi är bra på här i Sverige, grunderna och jobba med ungdomar. Satsa på dem i stället.

– Men nu så känns det som om vi är på rätt spår igen med HBK. Vi har hittat tillbaka till de bitarna.

DK: Det kändes verkligen inte som Halmstad, den spanska satsningen?

– Visst, var det så. Jag var ju här som assisterande tränare, men satsningen började redan innan Pep kom in. Det var utländska spelare, holländare, brasilianare och allt vad det var - som inte funkade.

DK: Men Pep blev ändå symbolen för den spanska satsningen?

– Ja, det blev lite stort, med Real Madrid och så. Det kunde ha slagit ut jävligt väl, det vet man ju inte. Om man gett det lite tid. Men tid har man oftast inte.

"Är spelare till hundra procent"

ML: Definiera din roll du kommer ha i år.

– Spelare/kapten/..., haha. Näe, jag kommer så klart vara en spelare som kommer att satsa på det till hundra procent.

– Jag är besviken på fjolåret när jag inte spelade så mycket på grund av skador igen. Åtta matcher från start blev det och en förlust. Så jag kände ändå att jag började komma i gång mot slutet och känner att jag har mer att tillföra. Inte bara på planen utan även i omklädningsrummet, som en ledare som vet hur det ska gå till. Hur det är att vara professionell fotbollsspelare, som är otroligt viktigt för ungdomarna att veta och förstå.

ML: Du borde ha en del spring kvar i benen, du har ju vilat rätt länge nu...

– Haha, ja precis. Man har legat i ide. Så det finns lite kvar att ta av.

DK: Det känns som ni har en bra mix av ungt och erfaret i truppen?

– Ja, det har vi. Nu kommer ju Stefan Selakovic tillbaka också, och Stojan Lukic, målvakten från Falkenberg, är ju också lite äldre. Sen har vi lyft upp lite egna talanger från U-laget, ge dem chansen. Mixen är väldigt bra, men nu ökar kraven på alla som är involverade. Det ska vi kunna klara av.

ML: Du har alltid varit en favoritspelare för mig. Kommer jag bli besviken när jag får se dig spela i år?

– Nej. Nej. Absolut inte. Jag har nog aldrig varit så här hungrig. Jag har en revanschlust som brinner i mig. Säger sjukgymnasten att: "Nu kör vi!", då är det så. Simon Bakkiou litar jag på till 110 procent.

ML: Har du funderat över var du skulle varit utan dina skador?

– Ja, det slår mig ibland. Men jag försöker att släppa det. Det är ju ingen som vet hur det skulle varit. Men tankarna slår en ibland vad som hade hänt om inte... men det är inget jag kan påverka. Jag gör det jag kan nu i stället.

ML: Hur mycket knä har du kvar egentligen?

– Jag gjorde en brosktransplantation. Odlade brosk och satte in i knät. Det har funkat väldigt bra. Jag känner av knät, och grundträningen måste vara på topp för att det ska funka. Skulle jag tappa muskulaturen runt knät så skulle det kanske vara kört. Jag måste hela tiden ligga steget före.

Tror på landslagsbackarna

ML: Kan du kolla på landslaget nu efter Olof Mellbergs pensionering och känna att de kunde ha behövt dig med din rutin och vinnarskalle?

– Nämen, Jonas Olsson och Andreas Granqvist är bra vinnarskallar. Men de behöver mer utrymme. Granqvist är en karismatisk spelare på planen, likaså Jonas.

– Men Olof var extrem. Och där fanns ju kvalitet också. Han var också så pass mycket bättre än de två är i dag, så det tar nog ett tag innan de kommer upp i Olofs standard.

ML: Tror du att de gör det?

– Ja, det tror jag. Absolut.

ML: Det är en grym kontrast att sitta med en lugn Michael Svensson så här om man ser till hur du spelar fotboll.

– Ja, det är många som säger det.

DK: Vad kan man förvänta sig av Halmstad i år?

– Vi måste vara ödmjuka inför uppgiften. Det kommer att bli otroligt tufft. Men vi ska ut och göra en bra säsong, det finns inget annat i våra skallar.

DK: Men vad är en bra säsong? Hålla sig kvar eller blicka uppåt?

– Man tittar så klart på att hålla sig kvar. Klyscha, vi ska fokusera på varje match. Det är det som det handlar om.

ML: Har du blivit bättre i dina Dr Jekyll och Mr Hyde-roller?

– Nej, jag är fortfarande en psykopat. När man går över den där vita linjen så är det något som händer. Det är också det som tagit mig dit jag varit. Så det har inte förändrats.

– Förra året åkte jag på en tre matchers avstängning på grund av lite tjafs med domaren...

ML: ...lite tjafs med domaren? Tre matcher?

– Tjafs och tjafs. Det var delade åsikter om vad jag sa.

– Jag är en viss person vid sidan av, men i omklädningsrummet kan jag ryta till och det är vikigt att ha de bitarna på plats. Så ungdomarna vet vad som gäller.

"Har väl duster med sonen"

ML: Kan det brinna till även hemma i köket med familjen?

– Man har väl sina duster med lille sonen, men inte på den nivån.

ML: Du hatar fortfarande ditt smeknamn på svenska?

– Ja, men det finns ju en annan sida av det där. Det var en incident, när en dotter till en god vän blev mördad. Det blev fel.

DK: Var kom namnet ifrån?

– Det var här i Halmstad 1998. Jag tror det var Fredrik Ljungberg som myntade det. "Mördar'n". Det var nån allsvensk match mot Örebro och jag nickade in segermålet 2-1. De intervjuade Ljungberg i samma veva och han sa att: "Han är en mördare på träningarna som sparkar ner folk".

ML: Apropå Ljungberg, du kan inte trycka in honom i HBK-organisationen?

– Det hade varit bra. Jag träffade honom för något år sen när han var hos Simon Bakkiou och körde rehabilitering. Vi pratade lite, och jag sa att jag behövde någon att passa bollarna till. Men han valde ett annat spår...

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!