Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det gör man inte i ett stabilt tillstånd”

Expressens Elisabeth Lindbäck har träffat Lutfi Kolgjini som nyligen fyllt 60 år och närmar sig magiska 2000 segrar.
Lutfi Kolgjini och Anna Svensson har hängt ihop i snart 30 år.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Paret förnekar unisont att pengar varit viktigt i deras liv. ”Pengar kommer och går. Passionen för hästar har drivit mig, säger ”Ludde”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna Svensson beskriver sig själv som ”spindeln i nätet” i parets verksamhet. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lutfi Kolgjini.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna, sägs det. 

Enligt Lutfi Kolgjini stämmer det väldigt bra in på Anna Svensson. 

– Hon har stått ut med att jag varit borta jäkligt mycket och i stort sett skött barnuppfostran själv. 

Möt Anna och ”Ludde” – i ett samtal om kärleken, det nya livet efter att sönerna tagit över, vassa passningar till de styrande av svensk travsport och plastiga amerikaner.   

Lutfi Kolgjini sätter på kaffe och dukar fram koppar i det lilla köket längst in i det senast byggda stallet i Vomb, det så kallade VIP-stallet.

Entusiastiskt, nästan barnsligt förtjust, berättar han om 60-årspresenten som han fått av familjen bara någon vecka tidigare.

 – Jag har alltid velat ha en drönare och tänkt köpa en i två år men min bror som sköter ekonomin har sagt att jag inte har pengar till det.

– Tänk att kunna ligga hemma i soffan och ha full koll på jobben. Jag har skojat om det många gånger men nu ska det förverkligas. Den ska nå fyra kilometer och det är sex, sjuhundra meter från sovrummet till rakbanan.

Anna, ”Luddes” sambo, skrattar och bryter in:

– Du ska bara lära dig att använda den. Det ska bli ganska intressant, du är inte så jätteteknisk. 

– Sedan Adrian tog över har ”Ludde” börjat med eftermiddagsvila. Soffan kallar på honom någon gång efter lunch. Nu tänker han att han inte ens behöver gå ut på förmiddagen. 

Skjuter upp pensionen

Det har gått precis ett år sedan Anna och ”Luddes” äldsta son Adrian tog över tränarrörelsen i Vomb och därefter har en av Sveriges absolut största travprofiler avvecklat en stor del av avelsverksamheten. Han har också sagt att han inte ska ta ut tränarlicens för nästa år. 

Men den planerade ”pensionen” är delvis uppskjuten. 

– Jag förnyar tränarlicensen för jag ska ta över Adrians unghästverksamhet och ha en liten avelsverksamhet. Men jag slipper resorna och kan fokusera helt på en sak. Det blir inte så stor arbetsbelastning. 

 – Jag har också några få lopp kvar att vinna innan tvåtusen segrar, sedan skiter jag i det.

Lutfi Kolgjini ligger bakom oräkneliga rubriker genom åren men påpekar i förbifarten att han inte sökt uppmärksamhet utan helt enkelt ofta haft något att säga. 

Anna Svensson har aldrig snackat i media men varit nog så viktig bakom kulisserna. 

– Jag är väl någon slags spindel i nätet. Jag gillar att hålla på med hästarna och dona med allt det, säger Anna Svensson.

Lutfi Kolgjini och Anna Svensson firar snart 30 år tillsammans.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Jag tyckte inte skitmycket om dig då” 

Nästa år firar paret både 30 år tillsammans. Anna Svensson trivdes inte med plugget i Göteborg och i väntan på nästa termin knackade hon på första stallet på Jägersro. 

– Jag tyckte inte skitmycket om dig då faktiskt, konstaterar Anna och ler mot ”Ludde”. 

– Inte jag om dig heller, sur och jäklig var du, replikerar han snabbt. 

Bakom gnabbet finns en stor portion värme när ”Ludde” ska beskriva vad Anna betyder för honom. Hans röst blir genast mer allvarsam.

– Det finns ett uttryck som säger ”bakom varje framgångsrik man står en kvinna” och det stämmer väldigt bra in på Anna. Hon har stått ut med att jag varit borta jäkligt mycket och i stort sett skött barnuppfostran själv. 

– Det är klart att utan Anna vid min sida hade jag aldrig orkat köra på som en dåre i 30 år.  

Är ”Ludde” romantisk?

– Nej, säger Anna.

– Fast det är inte någon av oss så det gör inte så mycket. Om jag någon gång får blommor så är det för att han inte kastat segerbuketten på Jägersro. Och helst har den legat i bilen över natten också. 

Tillsammans har Anna och Lutfi de tre barnen Adrian, Camille och Dante. 

Medan Camille valt att hålla sig utanför travsporten går den tidigare fotbollstalangen Dante, 20 år, i föräldrarna och Adrians fotspår. Minstingen har redan kört över hundra lopp och dragit in nästan en miljon kronor i prispengar bara i år.  

Stoltheten över barnen är stor. 

– Klart man är stolt. De är duktiga, säger Anna. 

Lutfi har alltid haft en tuff och kompromisslös stil på ovalen – är barnen kopior av sin far i sulkyn? 

– Nej, de är mer sansade och inte så aggressiva i loppen. De har lite Kolgjini i stilen men de är mycket lugnare. Det hettar inte till så snabbt som hos honom, de har för det mesta lite mer eftertanke. 

Kritiserar ST: ”De bara lurar oss”

Snart tänder också ”Ludde” till på sitt karaktäristiska vis. När vi kommer in på styrningen av svensk travsport kokar det över. Han menar att sporten är fruktansvärt misskött. 

– Allt handlar egentligen om att ST (Svensk Travsport) tappat kontrollen över sitt bolag ATG och bara säljer spel, spel och spel. De har aldrig gjort affischnamn av oss aktiva utan det är V75 och V86.  

– De är för dåliga helt enkelt. De är usla på att sälja sin sport. Vi har en fantasisk sport men de säljer bara spel. Vi är spelobjekt, inga stjärnor. Jag har inga problem med att vi lever på spel men det skulle gått hand i hand, spelet och sporten.

En annan sak som irriterar Lutfi Kolgjini är aviseringen av sänkta prispengar nästa år, närmare bestämt en minskning med 43 miljoner.

– De sa att vi skulle spara under några år och sedan få mer prispengar men nu efter två år ska de sänka igen. Det var som jag har sagt ett luftslott, de bara lurar oss. Det är buffel och båg. Jag är inte ett dugg förvånad. Det är irriterande att jag hade rätt och det går ut över de som ska fortsätta i framtiden.

Är du oroad för framtiden? 

– Sporten i sig är oerhört stark men vi har minskat antalet utövare och antalet hästar i träning. Det har gått utför under en lång tid och det bara fortsätter. Vi hade stuckit sedan länge om det inte vore för Adrian och Dante.

Frankrike och USA är två stora travnationer med fantastisk utveckling – hur nära har ni varit att flytta dit? 

– Barnen ville inte flytta till Frankrike. Sedan tog det några år och så undrade de varför vi inte flyttat dit. Men då gick det inte ens att prata om det, berättar Anna. 

– USA är för långt bort och deras mentalitet tilltalar inte mig alls. Usch, de är för plastiga. Det är bara att titta på deras ledare, då förstår man hur USA ser ut. Jag är mer europé, jag trivs i Europa, säger ”Ludde”.

”Ludde” kritiserar ST efter nya sänkningar av prispengar.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Skrämde” Erik Adielsson för livet

I ett stort reportage i tidningen Travronden berättade Lutfi Kolgjini i december öppet om den tuffaste perioden i sitt liv. Det var på 90-talet som ”Ludde” och Anna separerade under åtta månader, stallet gick dåligt och mitt i krisen körde han på Erik Adielsson i ett travlopp. 

– Har man levt 60 år så är man inte nöjd med allt man gjort.

– Jag gjorde inte så jävla smarta grejer då. Som påkörningen av Erik Adielsson, det gör man inte om man är i stabilt tillstånd. Det var en jobbig tid och det tog sig olika uttryck. 

”Ludde” dricker en klunk kaffe och fortsätter:

– Faktum är att Erik körde på min häst så att den galopperade först, det var det som föranledde att jag blev jävligt irriterad. Men jag hade full kontroll och det gick inte ut över hästarna. Det var bara Erik som blev skrämd för livet, han har aldrig varit i vägen i loppen sedan dess.

– Vi är goda vänner i dag och han och Adrian är bästa kompisar. Adrian bor alltid hos honom i Stockholm.

”Ludde” hoppas på nästa generation

Vidare berättar ”Ludde” att pengar inte är viktigt i familjens liv. Pengar ”kommer och går”.

– Passionen för hästen har drivit mig. Det är fantastiska djur och att ta fram de från skrivbordet, där man suttit en vinterkväll och kombinerat mamman och pappan, till födseln och hela vägen till de stora vinnarcirklarna. Det är en otrolig grej.

Vilket är ert största ögonblick?

– Vi har haft många fantasiska ögonblick. Jag har vunnit derbyt, Hugo Åbergs och många stora lopp runtom. Tyvärr var inte familjen med när jag vann i New York, de var på ridtävlingar i Gävle, säger ”Ludde” och skakar leende på huvudet.

– Det var ganska stora kontraster. Jag var nog gladare när Mosaique Face vann derbyt än när Joke Face vann eftersom jag inte kunde ta in det riktigt då, säger Anna som många gånger förknippats med karismatiska Joke Face som hon gjorde ett otroligt jobb med i skymundan.

Det är dags att avrunda intervjun. Egentligen hade ”Ludde” tänkt prova drönaren denna eftermiddag men i stället behöver han och Anna in till stan för några ärenden.

På väg ut genom stallet konstaterar han.

– Jag har verkat inom travsporten i rätt tid. När det faktiskt har blivit bättre och bättre tills det började gå utför igen. Det är rätt läge att slippa engagera sig. Jag har gett upp att förändra, det får nästa generation göra.

– De har ett stort jobb att göra och jag hoppas att de klarar det. De styrande börjar också bli gamla, gudskelov.