Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns ingen spelare som är nära honom”

Foto: Anton Måård / FBC Kalmarsund
Foto: Simon Melchert / FBC Kalmarsund

Flera rookies finns högt upp i SSL:s poängliga.

Men som herre på täppan hittar vi ett rutinerat namn: Kim Nilsson, 32.

Med sina 13 poäng på tre matcher har han sett till att Kalmarsund fått en pangstart på säsongen och att han själv kan slå sitt poängrekord i SSL.

– Jag har absolut prickat in formen. Hoppas det här håller i sig, säger landslagsstjärnan.

– Det finns ingen anfallsspelare i ligan som är nära honom, säger sportchefen Adam Kallenberg.

Hans senaste sex SSL-säsonger har slutat med minst 52 poäng.

Kim Nilsson är en av det senaste decenniet mest pålitliga poängplockare inom elitinnebandyn.

Han nämner själv att han brukar vara något trögstartad, men den här säsongen snittar han 3,0 mål och 4,3 poäng per match inledningsvis.

– I fjol gjorde jag inte något mål på de första fyra, fem omgångarna. Det var mycket fokus på det: När ska första målet komma? Nu får jag jobba i ett annat fokus. Generellt genom åren har jag inte fått börja med så här mycket poäng.

Två faktorer till Kim Nilssons succéstart

Kim Nilsson själv har svårt att peka ut varför det han har börjat så starkt.

Sportchefen Adam Kallenberg ser två faktorer:

■ En skadefri Kim Nilsson.

■ En mer skjutglad Kim Nilsson.

Kim Nilsson är ett av SSL:s absolut största affischnamn och har varit det under ett decennium bortsett från när han var i Schweiz.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Landslagsstjärnan håller med.

– Det är bara två år sedan jag opererade menisken och jag har haft känningar efteråt och inte kunnat köra för fullt på försäsongen. Det har jag kunnat göra i år. Det är en bidragande faktor till att jag kunnat hitta toppen så här fort. 

Så inga känningar alls nu?

– Det är alltid lite känningar, haha. Man börjar bli gammal. Det tar längre tid att återhämta kroppen nu, säger 32-åringen som även bemöter sportchefens påstående om att han skjuter mer.

Kalmarsund möter Växjö i kväll

– Jag har varit med så länge, men jag försöker alltid utveckla mig själv och inte bli bekväm. Man försöker hitta det som en gång varit, att försöka vara mer girig på planen. Jag har jobbat mer och mer med det. Man börjar bli äldre och det blir konkurrens om landslagsplatserna. Det gäller att fokusera och utveckla det man har.

Innebär det att du skjuter mer då?

– Kanske. När man är inne i ett flow går bollen hellre ribba in än ribba ut. Jag vill skjuta ännu mer. Jag ska vara mer avslutande i den positionen jag har. Men kommer ”Mackan” (Marcus Johansson) i läge så gör han mål, det vet man, så då passar man honom, säger Kim Nilsson.

Kim Nilssons poängskörd i SSL

2019/20: Kalmarsund 65 poäng (32 matcher)

2018/19: Kalmarsund 52 poäng (32)

2013/14: AIK 61 poäng (25)

2012/13: AIK 55 poäng (26)

2011/12: AIK 55 poäng (25)

2010/11: AIK 62 poäng (26)

2009/10: AIK 36 poäng (20)

2008/09: AIK 25 poäng (26)

2007/08: Färjestaden 30 poäng (22)

I kväll väntar hett derby för Kalmarsund - mot ständiga rivalen Växjö. En rival som dock har tappat en del av sin identitet då flera spelare som utgjort lagets ryggrad lämnat.

– Men det märktes senast när vi mötte dem i en träningsmatch att de vill försöka tillbaka till det som varit. Det finns ändå kvar lite även om det inte är på samma sätt. De har fått in andra typer som är bra med bollen. Vi kommer få det jättetufft hemma i dag, säger Kim Nilsson.

”Ska göra det svårt för Galante”

Ölandssonen har dock inga planer på att sluta producera.

– Det är kul när det går bra. Det är bara att försöka fortsätta och bli ännu bättre.

Kim Nilsson tänker till och med ge Faluns poängmaskin Alexander Galante Carlström en hård kamp i poängligatoppen, även om det inte är där fokus ligger.

– Man vet att han kommer göra sina poäng. Jag kommer inte springa och jaga poäng. Jag kommer spela mitt spel och försöka göra så mycket jag kan. Han får gärna gå om mig, men jag ska göra det svårt för honom i alla fall, säger Nilsson.

Sportchefen Adam Kallenberg är lyrisk över storstjärnans start:

– Jag är inte förvånad. Det känns som han börjar hitta tillbaka och det är roligt att se. Jag, som har varit nära honom länge, har sagt i flera år att när han presterar som han ska är det ingen anfallsspelare i ligan som är nära honom. Ska vi kolla på det är det Emil (Johansson i Falun red anm) och Kim som är de bästa spelarna.

Du ser alla matcher från herrarnas och damernas SSL på SportExpressen Play. Sändningen från Kalmarsund-Växjö börjar 18.20. 

 

Poängligan i SSL

1. Kim Nilsson, Kalmarsund 13 poäng (9+4)

2. Albin Sjögren, Storvreta 13 poäng (7+6)

3. Tobias Gustafsson, Storvreta 9 poäng (8+1)

4. Linus Nordgren, Helsingborg 9 poäng (6+3)

4. Linus Malmström, Helsingborg 9 poäng (6+3)*

6. Viktor Palm, Linköping 9 poäng (5+4)*

7. Joel Wadsten, Jönköping 9 poäng (4+5)

8. Tim Andersson Carlsson, Fagerhult 8 poäng (7+1)*

* Gör sin första säsong i SSL och är därmed rookie