Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det finns inga likheter mellan mig och Nordén”

Christian Guntsch.
Niklas Nordén. Foto: BILDBYRÅN
Ludwig Persson blir precis som i fjol en nyckelspelare i årets Växjö Vipers. Foto: BILDBYRÅN

Uppdraget: Ersätta en av SSL:s mest färgstarka profiler.

Christian Guntsch är inte det minsta orolig.

– Det finns inga likheter mellan mig och Niklas Nordén, säger Växjös nya tränare.

Niklas Nordén gjorde Växjö till ett lag att räkna med i innebandy-Sverige. 2017 var klubben framme i en historisk final mot Falun. Vid sidan av planen skapade Nordén mängder av rubriker då han tyckte till om det mesta.

Hur kommer Växjö egentligen att klara sig utan skåningen i båset?

– Det här är nya Vipers som är på g, säger Christian Guntsch som nu har klättrat från assisterande tränare till att vara huvudansvarig.

”Kommer få se ett ungt och hungrigt Växjö”

– Det blir ju någon form av förändring med ny tränare och sex, sju nya spelare. Vi kommer få se ett ungt och hungrigt Växjö som kommer ha många unga talanger. Sedan kan det bli en nytändning för de äldre spelarna. Det har märkts på försäsongen. De har känts pigga i huvudet med ny motivation. Vi har framtiden för oss.

Hur kommer spelet förändras?

– Det blir ett mer aggressivt Växjö, aggressivt i egen zon. Det är det vi jobbat mest med. Vi ska till slutspel. På sikt ska vi vara ett semifinallag, det är föreningens mål.

Växjö har i det närmaste haft klippkort till slutspelet de senaste åren och ser även i år ut att vara ett av lagen som slåss om placeringarna bakom dominanterna Storvreta och Falun. 

Viktor Kastengren överraskade många med sitt fina målvaktsspel i fjol. Den här säsongen får han räknas om en av lagets absolut största stjärnor. Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

De har fjolårets rookievinnare Viktor Kastengren kvar i målet och har värvat in jagade U19-landslagsmännen Patrik Gustavsson och Philip Fox. På förlustsidan utmärker sig schweiziske poängkungen Manuel Maurer.

– Han är en världsklasspelare och vi kommer sakna hans spets. Nu får vi sprida ut hans poäng över tre mer homogena femmor i år, säger Christian Guntsch.

Christian Guntsch ersätter Niklas Nordén i båset

Men den största skillnaden finns alltså i båset.

– Jag och Niklas har inga likheter, konstaterar Guntsch. 

– Vi är väldigt olika som personer. Niklas är extremt social och gillar att sjabba. Det är väldigt mycket synas utåt. Jag har inte det behovet. Men jag hoppas att våra spelare kan axla Niklas mantel nu. Innebandyn behöver spelare som syns. Inte att jag skriker om saker.

Sedan kommer Christian Guntsch på ett par likheter.

 – Vi är båda analytiska, gillar att bryta ner matcher och att scouta motståndare. 

Ingen oro för att du inte ska kunna fylla hans skor?

– Det känns rätt lugnt. Jag har ju varit med som assisterande och vet hur det funkar i Växjö. Jag tycker det här var det bästa som kunde ske. Niklas har varit med så länge och man märker på spelarna att de vill ha en nytändning. Mitt mål var alltid att vara huvudtränare i SSL en dag och jag ser det här som en utmaning.

Växjö kliver in i årets SSL på onsdag med bortamatch mot nykomlingen Warberg.