"Det är rätt hårda så kallade grispass"

Malmö Redhawks höll fysträningspass i träningshallen. Nils Andersson och Mattias Elfström.
Foto: Christian Örnberg
Fystränaren Freddie Sjögren övervakar och leder träningspasset.
Foto: Christian Örnberg

MALMÖ. I dag avslutas den nio veckor långa, gemensamma barmarksträningen för nyblivna SHL-laget Malmö Redhawks.

På schemat står tester inför semestern – eller den egna träningen om fystränaren Freddie Sjögren får bestämma.

– Det ska bli skönt, men juli kan få passera snabbt för jag längtar efter isträningen redan nu, säger backen Nils Andersson.

Sedan måndagen den 27 april har man hållit i gång och tränat inför comebacken i högsta serien, den första sedan 2007.

Kvällsposten närvarade vid ett av de tuffa träningspassen som leds av Freddie Sjögren.

– Det är rätt hårda så kallade grispass, men vi kör stenhårt i 60 till 90 sekunder. Det är ett sätt att försöka få upp hastigheten och kanske få ut mer i bytena under matcherna. Att klara mer, säger Sjögren.

– Det finns en tanke med allt vi gör under försäsongen. Det ska anpassas och matchas med spelsystemet vi spelar också. Det handlar om att orka ännu mer, fortsätter Redhawks fystränare.

Och du ser ut som en riktig slavdrivare där ute?

– Nej nej, jag håller bara tiderna, skrattar Sjögren.

– Jag har testat passet själv, för annars kan man inte köra det med spelarna, och jag var betydligt tröttare än vad de är när de kör passet. De tål ganska mycket. Mer än man tror.

Tävling ska locka ut det extra

Nils Andersson gör sin andra säsong i Malmö Redhawks. I kvalspelet mot Leksand var han högst tongivande och många tror att han kan vara en av de spelare i truppen som kan få ett riktigt stort genombrott.

På sommarträningen jobbar Andersson med att få in tävlingsmoment, precis som under issäsongen.

– Alla här är tävlingsmänniskor och jag tror man kan få ut tio procent till om det blir lite tävling av det hela. Det blir lite omedvetet att man tar ut lite extra om det blir tävling, säger Andersson som efter vissa träningar under Freddie Sjögrens ledning varit helt slut.

– Det har varit väldigt hårt speciellt på tisdagar och fredagar. Då har man bara slocknat när man kommit hem. Man har tagit ut sig totalt.

Sett resultat

När den gemensamma sommarträningen i dag läggs till handlingarna för denna gång, så medger Freddie Sjögren att han sett resultat under de här veckorna.

– Jag ser att de fått upp benstyrkan. Det är ett helt annat tryck, och vändningarna ser bättre ut. Det börjar ge effekt.

En kick för dig som fystränare?

– Klart det är. Och man sover gott om nätterna när man ser att det händer någonting hos killarna. Nu är det tester som väntar och sedan semester. Testerna visar vad de ska göra under den här tiden.