Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är pinsamt – är det ett skämt eller?”

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Vass kritik riktas nu mot Internationella curlingförbundet – efter att en vinst tagits från Norge.

Anledningen? Magnus Nedregotten använde fel kvast.

– Det är pinsamt, men jag är inte förvånad, skriver Ben Herbert, som spelar för kanadensiska Team Koe, på Twitter. 

I november hålls curling-EM i Helsingborg. Och att Norge i mötet med England var i ledning med några omgångar kvar är i sig inte en skräll. 

När samtliga omgångar var spelade var det ändå England som stod som vinnare – efter en skrivbordsvinst. 

Norge förlorade

När Norge i omgång sex hade en komfortabel ledning med 8-3 byttes reserven Magnus Nedregotten in, i förmån för Thomas Ulsrud. 

Reserven använde sin egen kvast – till dess att domarna uppmärksammade honom på att var tvungen att använda den kvasthuvud som Ulsrud använt, vilket han då gjorde. 

När spelarna efter matchen lämnade isen stod Norge som förlorare, trots att man skrapat ihop fler poäng.

Enligt domarna berodde det på att Nedregotten använt fel kvast. Att han mitt under brinnande match bytte, enligt domarnas instruktioner, spelar ingen roll.

”England tilldelades vinsten mot Norge, som brutit mot regeln C3, efter att ha använt ett kvasthuvud tillhörande en reserv, som resulterar i att Norge förlorar matchen”, skriver det Internationella curlingförbundet i ett uttalande.

”Regeln C3 säger: Om en reserv byts in i matchen, måste spelaren använde det kvasthuvud som den ordinarie spelaren använde. Straffet: Om ett ny kvasthuvud används i matchen ska laget förlora matchen”. 

Sågas världen över 

Och nu riktas vass kritik mot förbundet. Norges tränare Steffen Walstad vädrade sitt missnöje på Facebook:

”Curling är en underbar sport, i stort för att det är byggd på ömsesidig respekt och en förståelse att de flesta spelare agerar med en god intention”.

”De här värdena verkar ha förlorats hos domarna i våra stora mästerskap. De senaste (få) åren har det handlar för mycket om hur domarna snarare försöker hindra än låta våra spelare visa upp vår sport”.

”Det får mig att undra om mästerskapen skulle varit bättre om spelarna själva ser till att reglerna följs. Domarna verkar bara vilja underminera värdena vår sport är byggd på”. 

På Twitter har kritiken, främst från spelare, haglat: 

https://twitter.com/blaing99/status/1196160233367670784https://twitter.com/BennyHeebz/status/1196164987082788864?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1196164987082788864&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tsn.ca%2Fnorway-forfeits-at-european-curling-championships-due-to-controversial-rule-1.1399955