Förre Malmö-tränaren Björn Hellkvists nuvarande klubb Rungstedt var inblandad i en skandalmatch i den danska ligan. Foto: SIMON HASTEGÅRDFörre Malmö-tränaren Björn Hellkvists nuvarande klubb Rungstedt var inblandad i en skandalmatch i den danska ligan. Foto: SIMON HASTEGÅRD
Förre Malmö-tränaren Björn Hellkvists nuvarande klubb Rungstedt var inblandad i en skandalmatch i den danska ligan. Foto: SIMON HASTEGÅRD
Erik Hjalmarsson gick till attack med en klubba Foto: TV2.dkErik Hjalmarsson gick till attack med en klubba Foto: TV2.dk
Erik Hjalmarsson gick till attack med en klubba Foto: TV2.dk

"Det är oacceptabelt beteende i mitt bås"

Publicerad

Björn Hellkvists danska klubb Rungstedt var inblandad i en riktig skandalmatch i den danska ligan.

Efter att motståndarna firade ett mål på ett provocerande sätt rann det över rejält för assisterande tränaren som kastade taktiktavlan och svingade med en klubba.

–  Det är givetvis ett oacceptabelt beteende från mitt bås, det får aldrig hända men det gjorde det, säger Björn Hellkvist.

Händelsen, som fått stor uppmärksamhet i Danmark, utspelade sig i fredagens ligamatch där Rungstedt mötte Odense borta.

Med knappt två minuter kvar av den sista perioden gjorde Odense 4–1 i tom kasse.

Målet firades dock på ett provocerande sätt tyckte Rungstedts assisterande tränare Erik Hjalmarsson som blev fly förbannad i båset. Hjalmarsson kastade in taktiktavlan på isen och bråket eskalerade snabbt. Odenses bås kastade en vattenflaska på Hjalmarsson som svarade med samma mynt innan han fick tag i en målvaktsklubba som han hytte med i luften innan en säkerhetsvakt och Björn Hellkvist kunde ta bort honom från situationen.

– Det här kommer rulla världen runt. Det är scener vi normalt sett bara ser i NHL eller lägre ligor i USA, sa kommentatorn Jimmy Böjgaard enligt danska TV2.

”Tar det straff vi får”

När Kvällsposten talar med Rungstedts tränare Björn Hellkvist, som tidigare tränade Malmö Redhawks och Rögle, tar han avstånd från händelsen.

– Vilken soppa. Det är tyvärr sånt som händer i vår sport. Ishockey består av i stort sett 99 procent frustration och ibland får du den andra procenten glädje, säger Björn Hellkvist och fortsätter:

– Det är givetvis oacceptabelt beteende från mitt bås, det får aldrig hända men gjorde det och det får vi leva med. Vi får ta det straff vi får och så får vi jobba på att sätta vår organisation så att det aldrig någonsin händer igen.

Vad tänkte du när du såg vad som hände?

– Man tittar och tänker första gången att det här händer väl inte. Sen inser man att det gör det.  Det är mitt bås och jag är ytterst ansvarig för det som händer i mitt bås. Om jag inte agerar och lugnar ner Erik i det läget är det ännu värre. Det är något vi inte vill stå för utan vi vill stå för en fin och positiv ishockey, säger Hellkvist som själv var lugn i stormen.

Ta lärdom

Erik Hjalmarsson, som gör sitt första år som assisterande tränare efter att ha avslutat sin spelarkarriär i Rungstedt i fjol, är ångerfull.

– Jag beklagar min våldsamma reaktion, det är självklart inte okej. Som tränare ska jag vara en förebild för spelarna och man ska naturligtvis kunna styra sitt temperament ändå, oavsett vilka provokationer man blir utsatt för, säger Hjalmarsson till Rungstedts hemsida.

Björn Hellkvist säger att man ska ta lärdom av det som hänt.

– Vi kompletterar varandra jättebra. Erik är lite het och jag lite lugnare. Vi ska bara hitta lite balans i det, men det kommer vi att göra. Erik är jättevärdefull för vårt lag och vi ska bara ta oss igenom den period vi är i nu.

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag